MIHAI PRECUP, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL FINANŢELOR:"Statul român deţine 216 companii, care generează undeva la 7% din PIB-ul României"

F.D.
Macroeconomie / 12 septembrie

"Statul român deţine 216 companii, care generează undeva la 7% din PIB-ul României"

Statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează aproximativ 7% din PIB-ul României, a declarat, astăzi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, conform Agerpres.

"Mi-am dat seama că de când sunt la Ministerul de Finanţe subiectul companiilor de stat a devenit unul extrem de interesant pentru toate organismele internaţionale cu care lucrăm. Şi aici vorbim de OECD alături de care lucrăm la dezvoltarea pieţei de capital, vorbim de PNRR, unde avem chiar un obiectiv foarte clar de îmbunătăţire a guvernanţei corporative cu privire la companiile statului. Mai ales că statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează undeva la 7% din PIB-ul României. Deci iată că Guvernul României are un impact destul de mare asupra economiei reale prin aceste companii şi a devenit o prioritate din punct de vedere al monitorizării performanţei acestor companii, cât şi a eficienţei guvernanţei corporative", a subliniat Mihai Călin Precup, la un eveniment privind piaţa de capital.

El a afirmat că un alt element la care instituţia lucrează este codul de conduită cu privire la guvernanţa companiilor de stat.

"Există deja un cod de conduită la nivelul Bursei de Valori, care este opţional deocamdată. Guvernul României are 18 companii care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care au achiesat la acel cod. Alături de OECD lucrăm la definirea unui cod de guvernanţă corporativă mai larg care să cuprindă toate aceste 216 companii ale statului", a menţionat Mihai Călin Precup, la a V-a ediţie a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence.

De asemenea, Precup a afirmat că Ministerul de Finanţe încurajează emiterea de obligaţiuni verzi pentru dezvoltarea pieţei de capital, subliniind că instituţia lucrează la cadrul legislativ pentru emisiunea primelor obligaţiuni guvernamentale verzi. Totodată, anul acesta au avut loc mai multe serii de emisiuni de obligaţiuni Fidelis. Din 2020 şi până în prezent s-au lansat 8 rânduri de emisiuni de obligaţiuni Fidelis prin care s-au strâns 7,4 miliarde de lei şi un miliard de euro.

"Pe mine mă bucură să văd interesul investitorilor autohtoni înspre a-şi plasa economiile cu Guvernul României, ceea ce reflectă, pe de o parte, aş îndrăzni să spun o încredere de a-şi plasa banii cu Guvernul României, o încredere pe care o transferă şi, pe de altă parte, un grad de educaţie financiară mai ridicat pentru că este clar că obligaţiunile emise de statul român oferă randamente mult mai interesante decât poate sau oferă în mare parte sistemul bancar la depozite", a explicat oficialul de la Finanţe.

Nu în ultimul rând, Mihai Călin Precup a adăugat în urmă cu câteva zile s-a lansat apelul pentru fondurile de private equity. Fondul are 400 de milioane de euro şi este gestionat împreună cu Fondul European de Investiţii. Ministerul de Finanţe are doi reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere al acelui fond de investiţii, iar obiectivul acestuia este de a diversifica paleta de instrumente financiare disponibile companiilor din România.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Daca mai vinede ceva maruntis, pondera va scadea sub 5 la suta si prin rotujire rezulta ZERO BARAT.

  Vand imediat tot. Incep cu sarea Romaniei si Hidroelectrica ca asa au primit ordin. Le trebuie la altii banii facuti de Hidroelectrica construita de comunisti. Vindeti ma ceva ce ati construit voi, hienelor.

  1. a fost vandut si bine ca s-a vandut.

   Altfel era si acum o gaura neagra la cheremul lui SOV si Luca, cu datorii imense si fara sa verse un leu la buget. 

   Nu discutam pretul, dar pana la urma si gratis daca era dat Petrom, tot mai bine ptr tara decat la dispozitia mafiotilor.

   Sa se vanda tot, tot, tot. Singura chestie la care trebuie atentie este ca eventualul cumparator sa fie firma serioasa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro