NOIEMBRIE FINANCIAR Luna noiembrie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2021

Luna noiembrie în cifre

1 noiembrie

- BNR anunţă că, la data de 31 octombrie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 39.843 milioane de euro, faţă de 41.216 milioane de euro la 30 septembrie 2021. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.141milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2021 erau de 44.984 milioane de euro, faţă de 46.187 milioane de euro la 30 septembrie 2021.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noas­tră: 4,6751 lei, conform BNR.

2 noiembrie

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,265 lei, conform BNR.

3 noiembrie

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 244,7707 lei, potrivit BNR.

8 noiembrie

- Guvernul decide prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 9 noiembrie.

- Este reluat procesul educaţional cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ.

9 noiembrie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75%, de la 1,50%, începând cu data de 10 noiembrie 2021.

- Intră în vigoare starea de alertă pentru încă 30 de zile.

10 noiembrie

- Guvernul interimar condus de Florin Cîţu decide alocarea sumei de 332,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, în scopul achiziţionării a 70.000 flacoane de Remdesivir, finanţării cheltuielilor funcţionării centrelor de vaccinare, suplimentării achiziţionării de tichete de masă acordate persoanelor cu schemă completă de vaccinare, finanţării programelor naţionale de sănătate şi decontării testelor RT-PCR realizate în unităţile sanitare conform metodologiei aflate astăzi în vigoare.

11 noiembrie

- Comisia Europeană estimează că economia României va creşte cu 7% în 2021, după ce, în iulie, anticipa un avans de 7,4%.

- Cabinetul decide alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei în mai multe municipii şi oraşe din ţară, care se confruntau cu o acută lipsă a sumelor necesare.

12 noiembrie

- Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că Gheorghe Adrian Miuţescu, deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene PNL Argeş, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii a opt infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Alături de acesta, în dosarul de la DNA mai sunt urmăriţi penal Gelu Tofan, viceprimar al municipiului Piteşi şi preşedinte al PNL Piteşti, Cristian Mitrofan, vicepreşedinte al PNL Argeş, şi Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9476 RON, potrivit BNR.

15 noiembrie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - septembrie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 11.500 milioane de euro, comparativ cu 7.836 milioane de euro în perioada ianuarie - septembrie 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2.719 milioane de euro, respectiv 145 milioane de euro; balanţa serviciilor şi cea a veniturilor secundare au înregistrat excedente mai mici cu 418 milioane de euro, respectiv cu 382 milioane de euro.

16 noiembrie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că, în trimestrul al treilea din 2021, creşterea economiei ţării noastre a încetinit la 0,3% faţă de perioada aprilie-iunie, iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată. Conform sursei citate, în primele nouă luni ale acestui an, PIB-ul României a crescut cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,8% pe cea ajustată sezonier, faţă de acelaşi interval din anul precedent.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 262,4832 lei, conform BNR.

17 noiembrie

- Guvernul suplimentează din nou bugetul Ministerului Sănătăţii, de această dată cu suma de 30 de milioane de lei.

- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9491 lei, potrivit cifrelor BNR. Acest nivel va mai fi consemnat în 22, 24 şi 26 noiembrie.

22 noiembrie

- Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, îl desemnează, la propunerea PSD, PNL şi UDMR, pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru însărcinat cu alcătuirea noului guvern şi obţinerea votului de învestitură.

23 noiembrie

- Este schimbată conducerea celor două Camere ale Parlamentului. Marcel Ciolacu este ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, funcţie care era vacantă după demisia liberalului Ludovic Orban. La Senat, Florin Cîţu ia postul de preşedinte după ce Anca Dragu (USR) este revocată din funcţie.

- Curtea Constituţională a României (CCR) admite contestaţia lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la legea modificată a CNSAS din 2019, care îi permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să aplice o nouă procedură de verificare chiar dacă o persoană a primit deja decizia potrivit căreia nu a colaborat cu fosta poliţie politică a regimului comunist.

24 noiembrie

- Miniştrii Cabinetului Ciucă sunt audiaţi de comisiile parlamentare de specialitate şi primiesc avizul favorabil al acestora.

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetului consolidat a crescut la 47,98 miliarde de lei (4,03% din PIB) în primele zece luni ale anului, de la 44,3 miliarde de lei (3,77% din PIB) în perioada ianuarie-septembrie. Totuşi, deficitul a scăzut faţă de primele zece luni ale anului trecut, când atingea 74,04 miliarde de lei (7,01% din PIB).

- BNR informează că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii octombrie 2021, un sold de 542.910,7 milioane de lei. Aceasta a crescut cu 1,3% (-0,5% în termeni reali) faţă de luna septembrie 2021, iar în raport cu octombrie 2020 s-a majorat cu 15,7% (7,2% în termeni reali).

- Dolarul atinge cel mai ridicat curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,4127 lei, conform BNR.

- Procurorul-şef al DNA iniţiază procedura necesară în vederea încuviinţării, de către Camera Deputaţilor, a percheziţiei informatice în dosarul penal care îl priveşte pe deputatul Miuţescu Gheorghe Adrian.

25 noiembrie

- Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de premierul Nicolae Ciucă este învestit de Parlament şi depune jurământul. Membrii acestuia sunt: vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu; vicepremier - Kelemen Hunor; ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila; ministrul Finanţelor - Adrian Câciu; ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu; ministrul Economiei - Florin Spătaru; ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu; ministrul Energiei - Virgil Popescu; ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu; ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila; ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna; ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu; ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi; ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea; ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu; ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman; ministrul Sportului - Eduard Novak; ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu; ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode; ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu; ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

- Noul Executiv adoptă, în prima sa şedinţă, ordonanţa de urgenţă necesară reorganizării întregii administraţii publice centrale conform modalităţii stabilite în acordul alianţei PSD-PNL-UDMR şi în programul de guvernare.

- BNR anunţă că, începând cu data de 1 decembrie 2021, va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

26 noiembrie

- Adrian Câciu, ministrul de Finanţe, semnează acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţn încheiat între Comisia Europeană şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,7398 lei, potrivit datelor BNR.

29 noiembrie

- Indicele BET, al celor mai lichide 19 acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a coborât cu 3,25% în noiembrie, la 12.195,61 de puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 3,66%, până la 2.422,5 puncte.

- Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a coborât cu 3,78%, până la 1.077,2 puncte.

- Declinul sever al companiilor de utilităţi a făcut ca indicele energetic BET-NG să scadă cu 9,44%, la 809,91 puncte - cel mai mare declin al unui coş de acţiuni de la BVB, luna trecută.

- Titlurile transportatorului naţional de energie electrică Transelectrica s-au depreciat cu 17,86% în noiembrie, până la 20,7 lei.

- Titlurile Electrica au coborât cu 16,07%, la 9,82 de lei.

- Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au coborât cu 14,95%, până la 219 lei, preţ nemaiatins de la prăbuşirea din primăvara anului trecut, cauzată de şocul Covid-19.

- Titlurile Romgaz s-au depreciat cu 10,19%, la 33,5 lei.

- Acţiunile producătorului de petrol OMV Petrom au scăzut cu 9,33%, până la 0,447 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent, cu scadenţa în februarie, a coborât cu 16,4%.

- Acţiunile Banca Transilvania au scăzut cu 1,2%, la 2,48 de lei, iar titlurile BRD-Groupe Societe Generale - cu 7,91%, la 17 lei.

- În schimb, acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties şi ale transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) au avut printre cele mai bune evoluţii luna trecută, din indicele BET. Titlurile ONE au urcat cu 24,12%, la 2,46 lei, cele ale TTS - cu 5,64%, la 23,4 lei, după anunţul conform căruia agenţia britanică FTSE Russell va include titlurile celor două companii în indicii săi de pieţe emergente, începând cu data de 20 decembrie.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), aproape a stagnat, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB care a încheiat luna noiembrie fără o scădere semnificativă. Evoluţia se datorează, în primul rând, dinamicii acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), ce au urcat cu 8,38%, până la 1,81 de lei.

30 noiembrie

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 1.779.667, dintre care 10.325 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 56.529 de decese, iar 1.686.752 persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii noiembrie, un total de 7.172 persoane internate cu Covid-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.146 de pacienţi la ATI.

Totodată, 57 de persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus se aflau în carantină instituţionalizată, iar 49.516 - în carantină la domiciliu. Alte 33.627 de persoane erau în izolare la domiciliu şi 7.175 de persoane în izolare instituţionalizată. Până la 30 noiembrie, la nivel naţional au fost prelucrate 10.723.198 de teste Covid-19 RT-PCR şi 5.296.199 de teste rapide antigenice.

- Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă, în baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că, la data respectivă, erau vaccinate 7.749.385 de persoane împotriva coronavirus, din care 7.433.026 au primit schema completă. Totodată, 1.565.385 persoane erau vaccinate cu doza a treia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Imi dati voie sa va anunt dragi bancheri ca euro dolar yield curv tocmai s-a inversat....

    Interesant ca in Decembrie 2006 !! iar la o distanta de 8 luni a inceput distractia!!! 

    Oricum avem bula interna la cotatiia activelor!!! in unele piete! 

    Am vazut ca banci au disparut din piata... sa vedem daca vor face fata "tonomatele" la cati bani se vor scoate din ele (in viitor). 

    se m na t co me n "cre t" 

    1. interesant indicator.

      thanks de info 

      probabil ca o sa ai dreptate 

      in perioada martie 2022 - aprilie 2023 urmeaza bubuiala (ca in 2008-2009) ..deci,da!

      ce zici tu confirma orizontul meu de asteptari  

      atentie:

      in unele piete! 

      si depinde  

      in ce raport ne referim! 

      Caci dollarul mai are loc de intarire, pana o sa pocneasca balantele altora ce vor fi fortati sa faca foc automat pa tiparnita si sa vanda "valuta" din rez bancilor centrale in detrimentul valutei interne. 

      s e m co c re t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb