Sajid Javid, cerere de extrădare a lui Julian Assange

I.M.
Internaţional /

Julian Assange (Sursă foto: Twitter)

Julian Assange (Sursă foto: Twitter)

Londra a trimis în justiţie o cerere de extrădare către Statele Unite a fondatorului WikiLeaks Julian Assange, inculpat în baza Legii spionajului (Espionage Act) de către Washington, relatează CNN.

Ministrul britanic de Interne Sajid Javid a anunţat că a semnat documentele miercuri, la o zi după ce Departamentul american al Justiţiei a cerut în mod oficial Marii Britanii extrădarea australianului în vâstă de 47 de ani, scrie News.ro.

"În primul rând, sunt mulţumit că poliţia a putut să-l aresteze, iar acum se află după gratii pentru că a încălcat legislaţia britanică", a declarat ministrul joi postului BBC Radio 4.

"Există o cerere de extrădare din partea Statelor Unite care ajunge în justiţie mâine (vineri), iar eu am semnat ieri (miercuri) ordinul de extrădare şi am certificat că va fi trimis în justiţie mâine", a adăugat el.

Statele Unite urmează să detalieze acuzaţiile formulate împotriva lui Assange vineri, la un tribunal din Londra care se pronunţă asupra extrădării.

Procuratura americană l-a inculpat inţial pe Assange de un singur capăt de acuzare, de piraterie informatică, însă a adăugat luna trecută 17 noi capete de acuzare, inclusiv cu privire la încălcarea Legii spionajului, primirea şi publicarea unor informaţii aparţinând Apărării împreună cu un fost analist în domeniul informaţiilor din cadrul armatei americane, Chelsea Manning, conform News.ro.

O astfel de acuzare, în virtutea Legii spionajului, nu a mai fost formulată vreodată până acum, potrivit unui analist juridic de la CNN, Steve Vladeck.

Inculparea iniţială a lui Assange a declanşat o dezbatere, în baza Primului Amendament al Constituţiei americane, cu privire la faptul dacă presupusul său rol în procurarea unor documente americane secrete reprezintă o activitate jurnalistică protejată.

Assange a locuit în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra timp de şapte ani, până în aprilie, când Quito i-a retras protecţia, ceea ce condus la arestarea sa.

"Domnul Assange a fost arestat în legătură cu o cerere provizorie de extrădare către Statele Unite. El este acuzat de infracţiuni legate de piratarea computerelor şi divulgarea neautorizată a unor informaţii din domeniul Apărării naţionale" americane, a anunţat Ministerul britanic de Interne, informează News.ro.

"Am primit întreaga cerere de extrădare, care a fost certificată de către ministrul de Interne", precizează ministerul.

"Acest caz se află acum la tribunal şi ar fi nepotrivit să facem alte comentarii", adaugă aceeaşi sursă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS