Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 

 
 

 cu participarea:
 
Conferința ANTREPRENORIATUL FEMININ "Femeia la putere - o lume mai bună"


Thenjive Ethel Mtintso, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România: "Unite, femeile au puterea să schimbe sistemul patriarhal"
 
mărește imaginea
    Femeile care doresc cu adevărat să transforme societatea în care trăim nu trebuie să confunde egalitatea de gen cu patriarhatul, a declarat Excelența Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Africii de Sud în România, în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței Antreprenoriatul feminin "Femeia la putere - o lume mai bună", organizată de Ziarul BURSA, în parteneriat cu SkyTower Building, în cea mai înaltă clădire din țara noastră.

    Domnia sa a electrizat audiența formată din peste 150 de femei antreprenor cu un discurs mobilizator, în care a arătat doamnelor că oriunde ar fi și orice activitate ar derula nu ar trebui să scape din vedere că au de-a face cu patriarhatul.

    Thenjiwe Ethel Mtintso a explicat: "Problema nu este că femeile nu au acces la afaceri sau femeile nu pot fi lideri. Problema este reprezentată de modul în care funcționează întregul sistem patriarhal în care trăim și care este dominat de bărbați. «Dușmanul» nu este bărbatul, ci sistemul în sine. Acest sistem în care suntem născuți definește regulile de organizare a societății. Scopul nu este să fim egalele bărbaților și să fim absorbite de egalitatea de șanse cu bărbații, ci să schimbăm fundamental mentalitatea societății, astfel încât să fie respectate toate ființele umane, indiferent de gen, religie sau culoare. Nu este normal să avem o poziție dominantă a cuiva într-o societate".

    Doamna ambasador a Africii de Sud în România a amintit, în acest context, experiența femeilor din țara sa natală, care au muncit din greu să fie egalele bărbaților și să fie integrate în societatea patriarhală, unele ajungând chiar să guste glumele misogine în obsesia lor de a depăși bărbații în activitatea pe care o derulau.

    Thenjiwe Ethel Mtintso a oferit și o statistică la zi: "La nivel mondial, peste 64% dintre lideri sunt bărbați, 72% dintre antreprenori sunt bărbați, iar primii zece cei mai bogați oameni sunt bărbați.

    În medie, tot la nivel mondial, 22% dintre parlamentari sunt femei. În România, doar 11% dintre parlamentari sunt femei. În Africa de Sud avem 42%. În România, 67% dintre antreprenori sunt bărbați. Toate aceste cifre arată disparitatea. Egalitatea de gen nu este un produs al democrației, este ceva ce trebuie câștigat cu greu".

    Doamna ambasador consideră că toate femeile din lume trebuie să fie bine organizate și unite și trebuie să se mobilizeze indiferent de culoare politică, vârstă și religie, ca să poată schimba sistemul patriarhal. "Femeile ajung să fie lideri, ajung parlamentari, dar odată cucerită această putere, trebuie utilizată pentru transformarea societății, astfel încât toate ființele umane să aibă aceleași șanse, aceleași drepturi și să fie respectate".

    Thenjiwe Ethel Mtintso a comparat patriarhatul cu un cameleon, care se adaptează foarte ușor tuturor situațiilor. "Dar, indiferent de forma pe care patriarhatul o ia, conținutul este la fel pentru femeile din Africa și cele din Europa. De aceea, Patriarhatul trebuie atacat pe toate fronturile, simultan, pentru a fi schimbat din temelii, iar femeile trebuie să se organizeze bine la nivel internațional".

    Excelența sa a îndemnat femeile antreprenor să nu se concentreze doar pe acceptarea lor într-o lume a bărbaților, ci pe folosirea puterii pe care o au pentru o lume mai bună.

    DEPUTATUL PNL ANDREEA PAUL: "Faptul că 90% dintre politicieni sunt bărbați nu ține de competență"
    DENISA VLAD, PTIR: "57% dintre societățile nou înființate tip SRL-D sunt patronate de femei"
    DIANA BATES, AMBASADA SUA: "Antreprenoriatul - esențial pentru crearea locurilor de muncă"
    ANA CERNAT, IDEA::BANK: "Băncile trebuie să înțeleagă mai bine ce se află în spatele business-urilor"
    RUXANDRA GRINZEANU, DIRECTOR EXECUTIV SKYTOWER BUILDING: "În afaceri trebuie să conteze performanța, nu diferența de gen"
    LAURA MIHAI, CEC BANK: "Femeile antreprenor - numai 37% din totalul întreprinzătorilor din țara noastră"
    SIMINA COSTAN, DIRECTOR GENERAL BEPCO: "Eficientizarea producției de energie termică poate fi o afacere de succes"
    DANA GRUIA DUFAUT, AVOCAT: "Doamnele trebuie să-și afirme feminitatea"
    Premii consistente la Conferința BURSA


.