Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferinta "ENERGIA ÎN PRIZĂ", ediția a III-a

Contracurent "electric" în conferința BURSA pe energie

mărește imaginea
    Sediul Electrica s-a transformat, ieri, într-un câmp de luptă între reprezentanții Ministerului Energiei și administratorii Electrica SA.

    Deși conferința BURSA "Energia în priză" a avut loc în incinta Electrica SA, singurul reprezentant al companiei care a avut curajul să îl înfrunte pe secretarul de stat Bogdan Badea a fost președintele CA al Electrica, Victor Cionga.

    Însă atacurile au fost lansate indirect, iar Victor Cionga a preferat să dea replica oficialului Ministerului Energiei la finalul conferinței, în lipsa domnului Badea, într-un context în care participanții dezbăteau modul în care statul administrează companiile.

    Conflictul a răbufnit, în urmă cu două zile, când AGA Electrica a respins planul de administrare al companiei și sistemul de remunerare a membrilor CA, votul statului, prin Ministerul Energiei, fiind decisiv. Membrii CA-ului Electrica au contracarat publicând o scrisoare adresată ministrului Energiei Andrei Gerea, în care se plâng de ingerințe politice în activitatea companiei, cu referire la numirile directorilor din Electrica și filialele sale.

    Ieri, Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a deschis lucrările conferinței BURSA cu un discurs dur, fără să nominalizeze companiile la care se referă: "În sectorul energetic există derapaje, presiuni și grupuri de interese. Nu ne vom lăsa intimidați de tot felul de presiuni ca să închidem ochii la partea de performanță în companiile unde statul deține acțiuni. Eu nu sunt printre cei care se lasă cumpărat de diverse grupuri de interese care căpușează domeniul energetic. Ne vom lupta cu ele până la capăt pentru a curăța sistemul energetic".

    Oficialul a arătat că distribuitorii de energie electrică trebuie să-și rezolve problemele existente la rețele și să investească în linii noi, menționând că mulți consumatori rămân fără electricitate și că sunt încă zone neelectrificate în țara noastră. Bogdan Badea a afirmat că distribuitorii de energie nu au investit suficient de mult în sistem și a adăugat că unele companii energetice fac profit din inerție, indiferent de calitatea managementului.

    Domnia sa a ținut să precizeze: "Este nevoie de investiții pentru securitatea aprovizionării cu energie și siguranța funcționării sistemului energetic național. Am sesizat un derapaj și încercăm să îl corectăm până nu este prea târziu. Ce s-ar întâmpla dacă ar crăpa un baraj, din lipsă de investiții? Ar fi un mod extrem de periculos de a ne trezi la realitate".

    Secretarul de stat a specificat că nu urmărește să fie directorul general al companiei Electrica, menționând că dorește, astfel, să dezmintă "informațiile apărute în ultima vreme în presă" legate de acest subiect.

    În piață, în ultimele zile, au circulat intens informații potrivit cărora ținta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii Electrica SA să plece pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte și Andrei Gerea - ministrul Energiei) în conducerea Electrica și a filialelor sale. Voci din piață au susținut că secretarul de stat Bogdan Badea s-a autopropus director general al Electrica, dar a fost refuzat.

    Bogdan Badea a spus, ieri: "Urmărim criteriile de performanță ale administratorilor. Nu putem acorda remunerații dacă nu există performanță. Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica. Doresc să fiu exigent. Eu doar vreau să apăr interesele statului român în mod legitim".

    Domnia sa a ținut să precizeze că analizează toate companiile din portofoliul ministerului și că unde nu există performanță nu vor fi date remunerații mari.

    Victor Cionga a declarat, la finalul conferinței, că a constatat că există o problemă de înțelegere a termenului uzual de bună guvernanță corporativă: "Vă dau un exemplu în care o persoană spunea că este în CA-ul unei companii din energie, dar că nu consideră că se află în conflict de interese deși societatea la care este director are un litigiu cu respectiva firmă pe motiv că reprezintă interesele statului. În momentul în care esti numit în CA-ul unei companii, nu mai reprezinți interesele acționarilor, ci interesul respectivei societăți. Este o chetiune de bază a guvernanței corporative".

    Domnia sa consideră că această înțelegere greșită a guvernanței corporative generează, în unele cazuri, conflicte între administratori și acționari.

    Bogdan Badea a mai semnalat că, în multe situații, sistemul energetic funcționează "la Doamne-ajută!", explicând: "Dacă plouă e bine pentru Hidroelectrica, dacă nu plouă e bine pentru cărbune. Trebuie să găsim un mecanism coerent care să țină cont de specificul fiecărui segment. Analizăm o regândire a întregului cadru legislativ astfel încât distorsiunile care afectează astăzi piața să poată fi corectate".

    Bogdan Badea a mai spus că, în această perioadă, se discută și strategia energetică, subliniind că, în cazul producției de energie regenerabilă, prețul este "unul disperat de mic" din cauza unor disfuncționalități ale sistemului.

    Dacă nu vom rezolva problemele existe în piață și dacă nu vom oferi un preț al energiei electrice cât mai competitiv față de cel din alte state europene, investitorii nu vor veni să dezvolte afaceri la noi, a conchis domnul Badea, precizând: "Întotdeauna ne-am dorit o companie națională puternică, capabilă să intre într-o competiție reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas să facem proiectul, dar nu s-a reușit. Trebuie să reluăm discuțiipe pe acest subiect".

    În opinia oficialului, sectorul energetic este unul dintre principalii piloni de dezvoltare a țării noastre, independența energetică fiind foarte importantă.

    NICULAE HAVRILEȚ, ANRE: "Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale, în scop comercial"
    DOINA VORNICU, CEZ ROMÂNIA: "Suntem departe de performanța europeană în distribuția de electricitate"
    MIHAI DARIE, NUCLEARELECTRICA: "Modificările fiscale, prețul electricității, evoluțiile bursiere - obstacole în calea investitorilor"
    OVIDIU DEMETRESCU, HIDRO TARNIȚA: "Putem deveni furnizor regional de securitate energetică"
    AURORA NEGRUȚ, MINISTERUL ENERGIEI: "Evoluția companiilor energetice pe bursă a fost una bună"
    ION LUNGU, AFEER: "Valoarea facturii a crescut, deși prețul electricității a scăzut"
    VIOREL GAFIȚA, ROMELECTRO: "Când marii furnizori de energie strănută, antreprenorii fac febră"
    LAURENȚIU CIUREL, CEO: "Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză majoră în 7-8 luni"
    REMUS VULPESCU, VULCAN SA: "Statul ar trebui să se limiteze la colectarea taxelor și întocmirea de strategii"
    GABRIEL DUMITRAȘCU, RADET: "Risc major să avem avarii în alimentarea cu energie termică la iarnă"
    RĂZVAN PURDILĂ, TRANSELECTRICA: "Performanța pe termen scurt, insuficientă pentru supraviețuirea unei companii"
    ION LUNGU, AFEER: "Valoarea facturii a crescut, deși prețul electricității a scăzut"


.