Partener principal
 
Parteneri
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Conferința: "Finanțarea europeană - oportunitatea relansării economice"

Organizator: Ziarul BURSA
 

 

 Relansarea economică? Poate cu fonduri europene...


  Peste 150 de persoane - companii din toate domeniile de activitate, consultanți, avocați, reprezentanți ai băncilor, fondurilor de garantare etc. - au participat, ieri, la Conferința Finanțarea Europeană - Oportunitate a Relansării Economice, organizată de Grupul de Presă BURSA. Ca de obicei, reprezentanții autorităților - ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, și cel al Agriculturii, Valeriu Tabără, au suscitat un interes ridicat. Mesajul domniilor lor a fost unul foarte optimist cu ținte ambițioase de absorbție a fondurilor europene (90% în 2015), în urma implementării unor măsuri de accelerare a cheltuirii banilor comunitari. Deocamdată, firmele nu împărtășesc optimismul pentru că nu "simt" beneficiile măsurilor acceleratoare, dar au nevoie de semnale pozitive pentru că fondurile europene reprezintă, pentru multe dintre ele, singura șansă de ieșire din criză.

  Ministrul Ialomițianu a declarat că, în prezent, plățile către beneficiarii proiectelor europene ajung la doar 11,9% din suma totală alocată țării noastre în perioada 2007 - 2013. Domnia sa a cerut băncilor să se implice mai mult în cofinanțare, pentru ca mai multe proiecte să fie aprobate spre finanțare. De asemenea, ministrul Finanțelor a mai anunțat că, anul viitor, Guvernul va aloca 22 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene, cu peste 60% mai mult decât în acest an, când suma alocată va ajunge la 13,5 miliarde de lei.

  La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că se sprijină pe ajutorul instituțiilor bancare, cu care a încheiat și parteneriate în acest sens, pentru a spori gradul de absorbție al fondurilor europene în sectorul agricol.

  Călin Istrățoiu, director în cadrul Ministerului Economiei, a prezentat asistenței valoarea la zi a absorbției fondurilor europene prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, afirmând totodată că România se află pe punctul de a accelera atragerea finanțărilor europene.


                                
Parteneri Media
 
   
       
.