Organizator: Ziarul BURSA
 

 
în parteneriat cu


 
cu sprijinul


  Parteneri
 
 
Parteneri Media
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

CONFERINȚA FONDURILE EUROPENE sub genericul
"Reforma sistemului de absorbție a fondurilor europene"

Eugen Teodorovici: "CEC Bank sau Eximbank, transformată în bancă de dezvoltare a României"

mărește imaginea
    Țara noastră poate avea o bancă de dezvoltare prin transformarea CEC Bank sau EximBank, a declarat, ieri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

    Domnia sa a explicat: "O astfel de decizie trebuie luată de Ministerul Finanțelor Publice și este în analiza Guvernului. Multe state europene au astfel de bănci. Avantajul de a avea o astfel de instituție este că o putem implica în procesul de finanțare a proiectelor din fonduri europene. Cu banca de dezvoltare implicată în proces, putem accesa direct fondurile și scurtăm și simplificăm procedurile".

    Oficialul a adăugat că dorește să implice băncile comerciale încă de la bun început în procesul de verificare și evaluare a proiectelor finanțate din fonduri europene.

    "Odată verificările făcute de bănci, autoritățile nu mai revin peste ele, să nu dublăm eforturile și să scurtăm termenele de implementare", a completat domnia sa.

    Ministrul Teodorovici a mai spus că dorește să termine în acest an reformarea sistemului de absorbție și a afirmat că i se pare penibil ca în 2015 să mai vorbim de reformarea sistemului de absorbție.

        Domnia sa a menționat că își dorește un grad bun de absorbție pentru 2014, în noua alocare financiară 2014-2020, motiv pentru care va propune, în curând Guvernului, mai multe soluții: "De exemplu, avem o listă de proiecte de rezervă din actuala alocare financiară, dar care nu au finanțare și despre care știm sigur că sunt eligibile. Le introducem în noua perioadă de alocare 2014-2020, astfel încât beneficiarii pot deja să le implementeze și să le și deconteze din fonduri UE chiar în acest an".

    Ministrul a subliniat că va lua măsuri și cu multitudinea de contestații din sistemul de achiziții publice, care blochează implementarea. Domnia sa dorește să nu mai aibă acces oricine la contestații, iar taxele să fie substanțial majorate pentru depunerea contestațiilor, astfel încât să fie descurajat acest "sport național".

    Oficialul a ținut să menționeze că, în perioada 2014-2020, mediul privat are, direct, la dispoziție, circa 4 miliarde de euro din fonduri europene, din care 3,2 miliarde de euro sunt destinate IMM-urilor. Indirect, mediului privat îi revine și o parte din banii alocați autorităților publice, prin lucrări de infrastructură.

    Eugen Teodorovici a mai declarat: "În iunie estimez că vom avea gata ghidul pentru beneficiarii privați de fonduri europene. Vrem să instituim reguli simple și clare, cu o birocrație simplificată în noua alocare financiară. Mi se pare normal ca noi autoritățile să avem o bază de date în format electronic și să verificăm informațiile despre beneficiar între noi, iar beneficiarul privat să vină și să dea o declarație de propria răspundere că poate co-finanța proiectul. Astfel, vom avea o absorbție mai bună".

    Potrivit ministrului Fondurilor Europene nu s-au încheiat discuțiile cu băncile despre externalizarea unor activități realizate de organismele intermediare și autoritățile de management. Domnia sa susține că, în mod cert, instituțiile bancare vor putea prelua cu succes o parte aceste atribuții.

    IONEL BLĂNCULESCU: "Premierul a promis că va modifica «taxa pe stâlp», de anul viitor"
    CLAUDIA IONESCU, ADRBI: "Pentru un management performant al fondurilor UE, trebuie simplificate procedurile"
    SILVIA CORNEI, FNGCIMM: "Avem nevoie de noi resurse financiare pentru co-finanțarea proiectelor"
    ANGHELUȚĂ VĂDINEANU, CENTRUL NAȚIONAL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ: "Sistemul de absorbție trebuie restructurat și perfecționat"
    CARMEN ARHIP, BRD: "Cererea de credite din partea IMM-urilor nu este atât de mare pe cât se crede"
    FLORIN IORDACHE, CAMERA DEPUTAȚILOR: "Gradul de absorbție este mic, trebuie să facem mai mult ca să atragem fonduri europene"
    RAMONA IVAN, CEC BANK: "Combinarea subvențiilor cu creditele, una din soluțiile pentru îmbunătățirea absorbției"
    CRISTIAN PÎRVAN, AOAR: "Avem o diferență mare între gradul de contractare și cel de absorbție"
    MIHAI HERCIU, PNDR: "Vrem să simplificăm procedurile de achiziții pentru beneficiarii privați"
    CRISTINA CHIRIAC, ANAA: "Antreprenorii cer proceduri simple, transparente și termene reduse"


.