Dan Nicolaie

Turneele finale ale Campionatelor Mondiale oferă numeroase lecţii de viaţă. Uneori există manifestări "contra naturii", lucruri nefireşti pe moment, dar care la momentul decontului final au logica lor.

Există înfrângeri care aduc bucurie şi victorii mai amare decât pelinul. Sunt goluri primite care trezesc la viaţă o echipă şi mari ratări care ajută grupul să se regăsească.

Ultima etapă a grupelor ne-a demonstrat din plin că în mijlocul socotelilor legate de calificare există numeroase ciudăţenii. Mexicanii au făcut primul lor meci curajos la Cupa Mondială, s-au zbătut, au ratat enorm, au câştigat în cele din urmă, dar finalul i-a găsit într-o neagră disperare. Un gol şi câteva cartonaşe galbene i-au despărţit de calificare şi peste ani doar asta va conta, că nu au ieşit din grupă. Antrenorul a demisionat, suporterii au plecat trişti de la stadion, fiesta a fost abandonată şi toate acestea după o victorie.

Polonia a făcut contra Argentinei unul dintre cele mai proaste meciuri ale sale din ultimul deceniu. Nu a tras la poartă, nu a combinat, a trecut cu greu de centrul terenului şi toate acestea într-un meci decisiv. La final, polonezii s-au bucurat din plin de calificare, antrenorul lor dă lecţii şi îşi continuă bine-mersi treaba, toate acestea după o înfrângere destul de ruşinoasă, nu atât ca proporţii ale scorului.

Tunisia a învins campioana mondială. Nu mai comentăm modul cum s-a prezentat Franţa. O mare victorie urmată de o enormă dezamăgire, fără ajutor din meciul Australia - Danemarca, tunisienii s-au ales doar cu o victorie inutilă.

Leo Messi a ratat un penalty, într-un moment dificil, dar nereuşita lui nu a făcut decât să-i mobilizeze pe colegi. Lewandowski nu a tras niciun şut la poartă, abia dacă a atins mingea, dar cu toate acestea, având în vedere contextul, a se citi calificarea, a continuat să fie lăudat. Portarul arab Mohammed Alowais a apărat extraordinar, dar asta nu a contat prea mult pentru echipa lui, care a pierdut meciul, în schimb prestaţia lui a cântărit enorm pentru o altă formaţie, care avea nevoie disperată ca el să nu mai primească încă un gol în minutele de prelungire.

Ca să cităm dintr-un clasic în viaţă, nu trebuie să eludăm meandrele concretului, chiar dacă uneori ne par absolut nefireşti.