Organizator: Ziarul BURSA
 

 
în parteneriat cu


 
Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 
 
 
 
 
 
 
 
CONFERINȚA "Avantajele medierii în rezolvarea conflictelor"

Radu Grațian Ghețea: "Criza financiară a făcut tot mai necesară utilizarea medierii"
    Circa 150 de mediatori, oameni de afaceri, bancheri, avocați au dezbătut, ieri, avantajele și provocările procesului de mediere, aducând în discuție oportunitatea prevederilor noului Cod de Procedură Civilă legate de acest domeniu și manifestându-și un interes sporit față de subiect.
     Conferința "Avantajele medierii în rezolvarea conflictelor", organizată de Ziarul BURSA în parteneriat cu Centrul Internațional de Mediere și Consiliul de Mediere, a scos în evidență diferențele dintre rezolvarea conflictelor prin mediere și soluționarea lor în cadrul proceselor din justiție.
    Noul Cod de Procedură Civilă, care a intrat în vigoare la data de 15 februarie anul curent, obligă părțile implitae într-un proces să facă dovada că au participat, înainte de deschiderea unui proces în justiție, la o ședință de informare despre mediere.
    Astfel, medierea este utilizată ca mijloc alternativ de soluționare a litigiilor, în scopul degrevării instanțelor de judecată.
    Sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată, în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea, a fost amânată pentru 1 august 2013.
    În opinia lui Dorin Valeriu Bădulescu, președintele Consiliului de Mediere, procedura medierii este mult mai ieftină și mai avantajoasă decât justiția clasică, alte avantaje fiind rapiditatea, flexibilitatea procedurilor, confidențialitatea și participarea directă a părților.
    Activitatea de mediere contribuie la crearea de relații de lungă durată între părțile care iau parte la procedură, ca urmare a caracterului său non-agresiv, este de părere Nicoleta Munteanu, președintele Centrului Internațional de Mediere.
    La rândul său, Cosmin Vasile, partener în cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoți Predoiu, consideră că obligativitatea informării asupra beneficiilor medierii reprezintă cea mai bună metodă de promovare a acestei procedurii, în condițiile în care și în țările care au o tradiție de zeci de ani în utilizarea mijloacelor alternative de soluționare a conflictelor principalul impediment în calea medierii îl reprezintă reticența mediului de afaceri, care nu cunoaște suficient acest proces.
    Criza financiară a făcut tot mai necesară utilizarea medierii în soluționarea conflictelor, ceea ce a dus, în 2010, la apariția primilor mediatori specializați în domeniul bancar, potrivit lui Radu Grațian Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor (AOAR), care și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că Asociația de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar (FINBAN) nu este suficient de cunoscută la nivelul societății noas-tre.
    Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că cei implicați într-un proces de mediere trebuie să fie foarte atenți la modul în care sunt întocmite contractele și subliniază că legislația este foarte importantă în cadrul acestei proceduri.

    DORIN BĂDULESCU: "Medierea - mai ieftină și mai avantajoasă decât justiția"
    NICOLETA MUNTEANU: "Medierea creează relații de lungă durată, datorită caracterului non-agresiv"
    MIRELA IOVU: "Nu cred că informarea asupra medierii trebuia să fie obligatorie"
    CRISTIAN PÂRVAN: "Atenție la contracte și legislație!"
    RADU GRAȚIAN GHEȚEA: "Vrem ca, alături de ANPC, să creștem gradul de conștientizare cu privire la mediere"
    COSMIN VASILE: "Dispoziția legală este imperativă, dar fără sancțiuni"
    CIPRIAN FRANDES: "Propunerile privind medierea penală nu țin de legea medierii"
    ZENO ȘUȘTAC: "Văd un mare potențial al medierii pe termen scurt și mediu"
    TUDOR TATU: "Medierea pătrunde greu în domeniul financiar-bancar"
    RALUCA MIHALCEA: "Este foarte important ca mediatorii să fie profesioniști și implicați"


.