Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferința ANTREPRENORIATUL FEMININ
"Femeia la putere - o lume mai bună" - Ediția a V-a

ILAN LAUFER, MMACA: "Nu vom mai plăti decât taxele care pot fi achitate online"

mărește imaginea
    Programul Start Up Nation urmează să fie aprobat în Parlament

    Taxele care nu pot fi achitate online nu vor mai fi plătite deloc, a anunțat, ieri, Ilan Laufer, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), menționând că, până pe 2 decembrie 2018, toate plățile către stat ar urma să fie făcute online.

    Această măsură face parte din programul ministerului de resort de debirocratizare, a adăugat oficialul, precizând că, după ce au fost eliminate cele 102 taxe, autoritățile intenționează să ajungă la un număr de doar 50 de taxe.

    Printre altele, domul Laufer a prezentat, în amănunt, Programul Start Up Nation, primii bani pentru antreprenorii care vor adera la acesta urmând să ajungă la beneficiari în luna august.

    Programul, care are ca scop stimularea înființării de noi societăți în România, urmează să fie aprobat în Parlament și promulgat de președintele țării.

    Condițiile pentru accesarea acesŹtui program presupun, printre altele, ca societatea să fie înființată după data de 30 ianuarie 2017, să fie creat minim un loc de muncă pentru doi ani, iar business-ul să fie unul nou pentru beneficiar.

    Bugetul aferent întregului program se ridică la 1,7 miliarde lei, alcătuit din 1,2 miliarde lei - bani de la bugetul de stat și 500 milioane lei - fonduri europene.

    Potrivit lui Ilan Laufer, prin acest program se urmărește înființarea a circa 10.000 de start-up-uri și aproximativ 15.000-20.000 de locuri de muncă. Cheltuielile eligibile vor fi multiple, printre acestea numărându-se plata chiriilor, a salariilor și a utilajelor, achizițiile de stat etc.

    Normele de aplicare pentru Start Up Nation se apropie de o formă finală, a conchis reprezentantul ministerului.

    Acesta a menționat că procedura de înscriere în program ar urma să fie lansată până la finalul lunii mai, înscrierile făcându-se timp de 30 de zile. După selecție, în alte 30 de zile, documentele depuse vor fi evaluate, astfel încât, ulterior, contractele să poate fi semnate.

    Vor exista două mecanisme de plată, a mai declarat domnul Laufer, respectiv rambursarea și principiul cererii de plată.

    Domnia sa a mai adăugat că i-a propus ministrului finanțelor Viorel Ștefan să creeze un sistem prin care start-up-urile plătitoare de TVA să-și poată deduce imediat această taxă.

    "Cred că Programul Start Up Nation va fi bine primit", a concluzionat Ilan Laufer, subliniind că, potrivit sondajelor efectuate, 25-30% dintre cei interesați de acest program au spus că vor rămâne în zona antreprenoriatului chiar dacă nu vor reuși să acceseze Start Up Nation. Programul nu presupune limite de vârstă pentru cei interesați și va fi derulat pe o perioadă de patru ani.

    Ilan Laufer a vorbit și despre Legea prevenției, care se află în dezbatere publică până în 2 mai. Domnia sa a menționat că Legea prevenției creează un echilibru între mediul privat și organismenle de control ale statului, evitând sancțiunile în mod direct. Astfel, în momentul în care autoritățile merg în control și găsesc peste 300 de contravenții la o firmă, acea firmă nu va fi amendată automat, ci va primi un plan de conformare și 90 de zile ca să intre în normalitate.

    "Ne dorim să finalizăm Legea lobby-ului și am început să lucrăm și la Legea parteneriatului public-privat", a mai spus domnia sa.

    Domnul Laufer a precizat că autoritățile lucrează și la realizarea Programului Național Multianual dedicat femeilor antreprenor din sectorul IMM-urilor, care dispune de un buget de 1 milion de lei și finanțează participarea femeilor la conferințe naționale, internaționale și workshopuri.

    "În România există un trend, atât din punct de vedere politic, cât și al mediului de afaceri, potrivit căruia tot mai multe femei apar cu povești de succes. Este foarte greu să fii și femeie de succes, și soție, și mamă dacă este cazul și, de aceea, cu atât mai mult ar trebui apreciate femeile antreprenor", a spus Ilan Laufer, menționând că dorința sa este să avem un mediu de afaceri mai prietenos și mai predictibil.

    FLORIN JIANU, CNIPMMR: "În primele patru funcții din stat nu este nici o femeie"

    ANDRA CROITORU, MINISTERUL MUNCII: "Ne îngrijorează că 47% din populația activă feminină nu este valorificată"

    MIRELA IOVU, CEC BANK: "Doamnele sunt adeptele unei creșteri organice a afacerii, în trepte, cu capitalizarea profitului"

    ALEXANDRA MARCU, PROJECTS DEVELOPMENT CONSULTANTS: "Toate cerințele unei măsuri de finanțare trebuie respectate"

    ANDREEA PAUL, INACO: "Costul unui loc de muncă nou creat prin programul Start-up Nation - circa 25 de mii de euro"

    ANCA VLAD, PIAROM: "Deciziile femeilor antreprenor se bazează atât pe intuiție, cât și pe rațiune"

    CAMELIA VEȚELEANU, GRĂDINIȚA LE CARRUSEL: "Este important ca abaterile să nu fie foarte mari față de drumul inițial"

    SHELLEY SAXEN, AMBASADA STATELOR UNITE ALE AMERICII: "Dacă vrem creștere economică, să punem femeile la conducere"

    CRISTINA CHIRIAC, PREȘEDINTE ANAA: "Stimularea antreprenoriatului - singura soluție pentru o economie sănătoasă"

    ANA CLAUDIA ȚAPARDEL, EUROPARLAMENTAR: "Mi-aș dori ca femeile să fie incluse în manuale"

    DANTE STEIN, ANTREPRENOR: "Suntem pe cale să intrăm în epoca de aur a antreprenoriatului feminin"
.