Pandemia modifică mai multe dintre regulile fotbalului, de la câte schimbări pot fi făcute într-un meci până la numărul de jucători pe care o formaţie îi poate avea în lot la un turneu final.

UEFA intenţionează să autorizeze echipele naţionale participante la Euro 2020 să înscrie un număr mai mare de 23 de jucători în loturile lor, aşa cum au solicitat mai mulţi selecţioneri, din cauza riscurilor legate de Covid-19. "UEFA are în vedere această chestiune. Nicio decizie nu a fost luată pentru moment", a declarat un purtător de cuvânt al UEFA, după apelurile selecţionerilor Italiei, Belgiei şi Franţei, în favoarea lărgirii loturilor celor 24 de selecţionate care vor lua parte la turneul final. "Mărirea loturilor echipelor la 25 sau 26 de jucători ar fi un lucru bun, deoarece sezonul a fost foarte dificil", a declarat selecţionerul italian Roberto Mancini, care a adăugat: "În plus, nu se ştie niciodată, cineva poate contracta virusul în timpul turneului.

Ar fi apoi foarte greu să găseşti alt jucător, pentru că toţi ceilalţi vor fi în vacanţă. În această situaţie, dacă UEFA ar decide acest lucru, aş fi în totalitate de acord".

Selecţionerul spaniol, Roberto Martinez, susţine la rândul său ideea lărgirii loturilor pentru EURO 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, pentru ca antrenorii să poată conta pe 26 sau chiar 27 de jucători: "Există discuţii, în special cu Anglia şi Italia. Toată lumea a reacţionat în aceeaşi manieră. Lărgirea loturilor, cu un jucător în plus pentru fiecare linie, de exemplu, ar fi o decizie corectă".

Didier Deschamps, selecţionerul campioanei mondiale Franţa, consideră că UEFA ar face un lucru bun dacă ar permite suplimentarea loturilor cu doi sau trei jucători: "Să poată fi înscrişi cu toţii pe foaia de meci.

Calendarul este dificil, succesiunea meciurilor este dificilă. Între lungi deplasări, decalaje orare, condiţii speciale de joc, este greu pentru jucători. EURO va fi însă altceva. Însă până atunci, jucătorii vor fi nevoiţi să joace meci după meci.

Cred că UEFA se gândeşte deja la subiectul lărgirii listelor, cu doi sau trei jucători. Ar fi un lucru bun, cu condiţia ca ei să poată fi trecuţi cu toţii pe foaia de meci.

Noi nu am avut cazuri pozitive (la Covid-19), însă cu oboseala acumulată şi cu toate lucrurile legate de coronavirus, ar fi un lucru bun".

În mai 2020, din cauza crizei sanitare, forurile fotbalistice decideau ca echipele să poată înlocui în timpul unui meci cinci jucători, faţă de trei cât era până atunci.

Măsura era valabilă în perioada pandemiei. Săptămâna aceasta Comitetul Executiv al UEFA a anunţat că fiecare echipă participantă la turneul final al Campionatului European să poată face câte cinci schimbări pe meci.