Organizator: Ziarul BURSA
 

 
sub egida


  Parteneri
 

 
 


 


 

 
 


 

 
 

 
 
 
Parteneri Instituționali
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 
Conferința "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - a IV-a ediție

DANIEL CONSTANTIN: "Zero lucrări în domeniul irigațiilor, în acest an"

mărește imaginea
Fostul ministru de resort: "Riscăm să pierdem fondurile europene din 2014-2020 pentru infrastructura secundară"

  Autoritățile nu au realizat nicio lucrare în domeniul irigațiilor, în acest an, a atras atenția fost ministru al agriculturii Daniel Constantin, co-președinte ALDE.

  În contextul în care Programul Național pentru Irigații a fost adoptat, miercuri, în Guvern, domnul Constantin a opinat că acest program ar fi trebuit aprobat încă de la începutul acestui an.

  "Dacă se dorea de la început ca lucrările din sectorul irigațiilor să demareze, atunci s-ar fi putut aproba această lege din prima lună a lui 2016. Era posibil acest lucru, pentru că sunt acte normative care stau în Parlament doar câteva zile, iar o Ordonanță de Guvern se aprobă într-o zi. Nu a fost, însă, voință politică și nici Ministerul Agriculturii nu a alocat bugetul necesar".

  Daniel Constantin menționează că intențiile Guvernului "au fost bune", precizând: "Am citit măsurile pe care și le propuseseră la început (n.r. guvernanții). Sunt scrise pe o singură foaie. Nu a fost luată niciuna dintre aceste măsuri, deși este un guvern care se spune că lucrează pentru oameni".

  Fostul ministru de resort subliniază că, totuși, este bine că a fost aprobat, chiar și acum, Programul Național pentru Irigații, exprimându-și speranța ca, până la finalul acestui an, cel puțin să fie derulate licitațiile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate.

  Domnia sa a explicat: "Începând cu 1 ianuarie 2016, bugetul Ministerului Agriculturii trebuia să fi majorat cu 145 milioane euro, apoi, an de an, cu 17%, astfel încât în cinci ani să avem un miliard de euro, care trebuie să se ducă spre infrastructura principală. De ce spun că este important și în contextul fondurilor europene?

  Comisia Europeană nu finanțează infrastructurile principale. Și atunci, noi trebuie să ne găsim surse alternative. Singura soluție pe care am avut-o la dispoziție a fost finanțarea de la bugetul de stat. Suntem la sfârșitul anului 2016 și nu s-a investit nici măcar un euro".

  Ca o consecință, în opinia domnului Constantin, fondurile negociate pentru perioada 2014-2020, respectiv 435 de milioane de euro, pentru infrastructura secundară, riscă să fie pierdute.

  Domnia sa a adăugat că din bugetul 2007-2013 au fost alocate fonduri de 60 de milioane de euro, acestea fiind suplimentate la 130 milioane euro.

  Domnul Constantin a mai spus: "Acele 435 milioane euro, plus cele 130 milioane euro vor fi solicitate de Comisia Europeană. Cine pierde? Nu vor pierde fermierii, dar va pierde bugetul de stat, implicit populația, cetățenii. Și, în relația cu fermierii, acest program trebuie să fie prioritatea principală, alături de fondurile europene, pentru viitorul Guvern".

  Acesta a explicat că, în 2018, când va avea loc o revizuire a proiectelor realizate, dacă țara noastră nu va reuși să atingă ținta propusă, riscă să piardă fondurile europene. De aceea este capital anul 2017, din punct de vedere al fondurilor pe care le avem la dispoziție, conform domnului Constantin.

  Fostul ministru al Agriculturii a mai spus: "Avem un ritm de atragere a fondurilor europene de 2,5-3,5 miliarde euro, în ultimii ani, mai puțin 2016. Numai pe zona de dezvoltare a satelor am avut, între 2007 și 2013, ușor peste un miliard euro, au fost modernizate sau sunt în curs de modernizare 800 de unități administrativ teritoriale. Solicitările au fost, însă, de trei ori mai mari. Acest lucru arată că România are nevoie de sectorul investițiilor. Și că potențialul pe care îl avem la dispoziție este mult mai mare decât ceea ce facem la acest moment. Trebuie să găsim soluții cât mai bune, astfel încât fondurile să ajungă la momentul potrivit la fermieri".

  * Daniel Constantin: "Legea cooperativelor este un punct de plecare uriaș pentru dezvoltarea agriculturii românești"

  Legea cooperativelor nu este una perfectă, dar este un punct de plecare uriaș pentru dezvoltarea agriculturii românești, din punct de vedere al organizării, a declarat Daniel Constantin.

  Domnia sa a precizat: "Am promovat și legea privind cooperativele. A fost aprobată, din păcate, abia în anul 2016. (...) Pentru prima dată după 1989 se vine cu o lege care stimulează fermierii. Cinci ani nu mai plătesc impozit pe proprietate, impozit pe profit, nici persoanele fizice nu mai plătesc impozit pe norma de venit sau orice formă de impozitare, dacă intră în cooperativă. Cooperativele și-au schimbat conceptul. Nu mai sunt pe principiul vechi, poți să stai acasă, indiferent de domeniul pe care îl ai".

  Oficialul a explicat că, în Programul Național de Dezvoltare Rurală, s-a prevăzut că cei care aplică să obțină fonduri europene pentru dezvoltare, în calitate de cooperative, au până la 90% finanțare nerambursabilă: "Astăzi, o cooperativă care se înființează poate beneficia de 90% finanțare nerambursabilă și cinci ani de zile nu va avea niciun fel de taxă de plătit. Impozitul pe profit, pe proprietate, sunt lucruri care nu se plătesc și care dau un start unei afaceri. Se pot gândi pachete atrăgătoare și pentru tineri și pentru cei care au depășit vârsta de 40 de ani".

  Fostul ministru a mai spus că, în țara noastră, au rămas multe lucruri de îmbunătățit, susținând că principala problemă care trebuie rezolvată vizează fondurile europene.

    IULIEAN HORNEȚ, ECOHORNET: "Toate multinaționalele au recomandarea să evite firmele românești, inclusiv la licitații"
    LAURENȚIU REBEGA, EUROPARLAMENTAR: "Dacă vrem ca România să se dezvolte, nu trebuie să legăm țăranul de glie"
    ȘTEFAN NICOLAE, AGROSTAR: "Autoritățile au distrus Ministerul Agriculturii"
    DOINA TOPALĂ, CEC BANK: "Gradul de default la creditele agricole este cel mai redus"
    ELENA TATOMIR, MADR: "Programul Național de Irigații a fost aprobat de Guvern"
    Telekom Romania - de la smartphone, la smart farming
    DORIN COJOCARU, APRIL: "Am cerut DIICOT să se implice în problema fondurilor pentru prezența la târguri"
    MARCEL CUCU, LAPAR: "Legea irigațiilor nu are nicio șansă să meargă mai departe"


.