Articole BURSA





Ediții precedente



Evenimente BURSA










 

 
Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri media
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Conferința "ENERGIA ÎN PRIZĂ" - ediția a IV-a

RADU DUDĂU, MINISTERUL ENERGIEI: "Draftul Strategiei Energetice va fi pus în dezbatere în prima parte din octombrie"

mărește imaginea
    Un prim draft al Strategiei Energetice urmează să fie finalizat în scurt timp, a declarat Radu Dudău, consilier în cadrul Ministerului Energiei, coordonator al echipei care lucrează la strategie. Potrivit domniei sale, în prezent, se lucrează la o modelare ce vizează scenarii de dezvoltare, anumiți parametri referitori la modul în care ar arăta sectorul energiei românești în orizontul 2020, cu proiecție până în 2050.
    Această modelare ar trebui finalizată la sfârșitul lunii septembrie, potrivit domnului Dudău, care a precizat că, până în acest moment, au fost respectate termenele prevăzute pentru realizarea Strategiei Energetice. În prima decadă a lunii octombrie vor avea loc consultări publice pe draftul strategiei
    Abordarea strategiei este la nivel sectorial, nu pe întreprinderi, a mai precizat Radu Dudău, menționând: "Calculăm cum ar arăta mixul energetic, în ipoteza că o investiție sau alta ar avea loc, în diferite combinații. Vom avea o estimare din acest punct de vedere, pe anumite investiții. Prezumția fundamentală a documentului va fi aceea că sistemul energetic românesc va fi unul eficient și sustenabil, din punct de vedere economic".
    Puncte importante de care se ține cont în elaborarea strategiei sunt eficiența energetică și componenta de regenerabile, precum și volumul de investiții din sector.
    Conform reprezentantului ministerului de resort, strategia va susține utilizarea și valorificarea culturilor energetice pe suprafețele disponibile, neexistând scheme de susținere pentru culturile energetice.
    Printre altele, domnul Dudău a vorbit despre costurile de capital, subliniind că acestea reprezintă o componentă care ține de stabilitatea și predictibilitatea mediului investițional: "România, ca să poată susține investiții ambițioase în energie, trebuie să fie un mediu investițional ambițios și atractiv.
    Nu putem să susținem ambiții foarte mari în energie dacă nu suntem competitivi din punct de vedere al prețurilor de finanțare a capitalului". Domnia sa a spus că țara noastră se numără printre statele europene cu cele mai mari costuri de producție și că, acum este analizat scenariul în care, până în 2030, România va avea un cost mediu de producție stabil apropiat de costul mediu european.
    Reprezentantul ministerului de resort a conchis că principiile echipei care lucrează la Strategia Energetică sunt obiectivitatea și neutralitatea.

    OVIDIU AGLICERU, HIDROELECTRICA: "După ieșirea Hidroelectrica din insolvență, nu am simțit niciun fel de influențe politice"
    MIHAI PĂUN, CRENERG: "Investițiile în infrastructura energetică, o soluție sigură pentru ieșirea din criza blocajelor financiare"
    SORIN GAL, ANRM: "În zona energiei avem foarte multe vorbe și din ce în ce mai puține fapte"
    VIOREL GAFIȚA, ROMELECTRO: "Cercetarea și dezvoltarea arată ca un deșert cu două-trei oaze"
    GABRIEL DUMITRAȘCU, EXPERT ENERGIE: "Ministerul Energiei nu a mai avut leadership, de la plecarea domnului Răzvan Nicolescu"
    RĂZVAN NICOLESCU, DELOITTE: "Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar pentru listarea Hidroelectrica"
    DANIEL PINTILIE, AFEER: "Tehnologiile învechite și competitivitatea - provocări în industria energetică"


.