Organizator: Ziarul BURSA
 

 
cu sprijinul


 

 
  Parteneri
 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
  Parteneri Media
 

 

 

 

 

 
 

 

 
CONFERINȚA "Rolul băncilor în restructurarea companiilor"

Bogdan Olteanu: "Băncile, rol semnificativ în restructurarea companiilor"
Arin Stănescu: "Băncile nu au vrut să audă de restructurări în ultimii doi ani"
 
    Rolul băncilor în restructurarea companiilor este semnificativ, având în vedere că poziția acestora în rândul creditorilor este deosebit de însemnată, a declarat, ieri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Bogdan Olteanu, în deschiderea Conferinței "Rolul băncilor în restructurarea companiilor", organizată de Ziarul BURSA, cu sprijinul BNR.
    "În condițiile unei rate a creditelor neperformante de 17% și a reducerii gradului de acoperire a creditelor cu garanții reale, din cauza deprecierii activelor, băncile sunt foarte prezente între creditorii companiilor", a precizat domnia sa. Arin Octav Stănescu, Managing Partner în cadrul casei de avocatură "Stănescu, Miloș, Dumitru și Asociații", este, însă, de altă părere. Domnia sa susține că, în ultimii doi ani, "băncile nici nu au vrut să audă de restructurări".
    Nu există restructurare de succes fără "bani proaspeți" de la bănci, a declarat domnia sa, adăugând: "Dacă te faci că nu există ceva rău, asta nu înseamnă că răul dispare. Băncile nu au făcut decât să rostogolească creditele neperformante după criză". Peste 150 de oameni de afaceri și specialiști din domenii precum avocatură, insolvență, piață de capital, sectorul bancar au discutat, ieri, pe marginea rolului pe care băncile îl au în procesul de restructurare a companiilor, dar și despre soluțiile alternative pe care societățile aflate în pragul insolvenței le pot aborda.
    Printre metodele propuse, în acest sens, de către cei prezenți la eveniment se numără vânzarea afacerii, conversia datoriilor în acțiuni, dar și opțiunile oferite de piața de capital.
    Bogdan Olteanu a precizat că BNR a cerut auditarea garanțiilor pe care băncile le solicită, pentru a vedea dacă acestea sunt acoperitoare. În cazul în care va fi necesar, Banca Centrală ar urma să solicite unor instituții de credit să creeze noi provizioane, a explicat domnia sa.
    Principalele cauze pentru care băncile sunt, în opinia sa, atât de puternic prezente în economia autohtonă, sunt reprezentate de nivelul redus al capitalurilor proprii ale firmelor, de lipsa finanțării obținute prin intermediul pieței de capital și de lipsa finanțării obligatare.
    Pe termen mediu, companiile locale trebuie capitalizate, deoarece capitalurile proprii reprezintă fondurile tampon necesare în condiții economice dificile, a explicat viceguvernatorul BNR, adăugând: "Foarte multe companii au fost decapitalizate, în mod legitim și legal, de către acționari, care au dorit să utilizeze în alte scopuri respectivele fonduri. Această criză ar trebui să reprezinte o lecție pentru oamenii de afaceri, o lecție ca, pe viitor, să păstreze banii în companii".
    În ciuda prezenței importante a băncilor în restructurarea companiilor, rolul instituțiilor de credit este insuficient dezvoltat, în condițiile în care lipsesc mecanisme complexe de restructurare, consideră Bogdan Olteanu, care subliniază că astfel de mecanisme ar putea să fie utilizate cu succes în cazul a două companii aflate în proprietatea statului, respectiv "Oltchim" și "Hidroelectrica".
    În condițiile în care finanțarea economiei se află la un nivel scăzut, ar trebui evitate declarațiile publice care descurajează creditarea, consideră viceguvernatorul BNR.
    "Având în vedere că băncile sunt reticente în a oferi credite, iar companiile sunt reticente în a contracta împrumuturi, ar trebui să ne măsurăm foarte bine cuvintele și să ne asigurăm că acestea au acoperire în realitate", a atras atenția domnia sa.
    De asemenea, potrivit domniei sale, ar trebui regândită disponibilitatea resurselor financiare ale țării noastre, o formulă de analizat fiind ca, în exercițiul financiar 2014-2020, fondurile europene adresate mediului privat să fie derulate prin intermediul băncilor, și nu prin cel al instituțiilor publice, cum se întâmplă în actuala perioadă de programare.
    Arin Stănescu a precizat că, în acest an, numărul dosarelor noi de intrare în insolvență este mai mare cu 20-30%, față de anul trecut.
    "Pe rolul instanțelor se află circa 24.000-25.000 de dosare noi, depuse în primele zece luni ale acestui an. Finele anului curent va duce acest număr la circa 27.000-28.000 de dosare noi, în creștere cu circa 20-30% față de anul trecut".
    În prezent, din totalul dosarelor de insolvență, circa 6% reprezintă restructurări.

    Remus Vulpescu: "Băncile sunt dispuse să împrumute Oltchim cu 25 milioane de euro"
    Remus Borza: "Oltchim va intra în insolvență cel mai târziu în ianuarie"
    Cristian Pârvan: "Nimeni nu știe cât au investit românii în România"
    Claudiu Stanescu, FNGCIMM: "Pregătim două scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri"
    Andrei Cionca, Casa de Insolventa Transilvania: "Restructurarea companiilor este o necesitate"
    Arin Octav Stanescu: "Băncile nici nu au vrut să audă de restructurări în ultimii doi ani"
    Gheorghe Piperea: "Preluarea controlată, o metodă de privatizare mai eficientă decât cele din prezent"
    Dan Emilian Croitoru, BCR: Administrarea lichidității, o lecție învățată în urma crizei
    Mircea Ursache: "Statul trebuie să vină cu metode noi de privatizare"
    Dragoș Simion, BVB: "Societățile aflate în dificultate să se uite și la soluțiile de pe piața de capital!"
    Mirela Iovu, CEC BANK: "Banca nu poate salva singură clientul de la insolvență"


.