Articole BURSA

Evenimente BURSA
 

 
Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu

 și

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferința "Dezbaterea noului Cod Fiscal"


DARIUS VÂLCOV, MINISTRUL FINANȚELOR PUBLICE : "În 2018 vom putea gândi un alt sistem fiscal, pentru 2020-2030"
 
mărește imaginea
    În anul 2018, când va putea fi efectuată o evaluare a impactului noului Cod Fiscal asupra mediului de afaceri, putem gândi un alt sistem fiscal pentru perioada 2020-2030, când vom avea companii însănănoșite, a afirmat, ieri, Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice.

    Prezent la Conferința "Dezbaterea noului Cod Fiscal", organizată de ziarul BURSA, ministrul de resort a subliniat că proiectul noului Cod Fiscal va sta în dezbatere publică până pe 25 martie, urmând ca, după ce vor fi integrate propunerile preluate de la oamenii de afaceri, documentul să fie prezentat în Guvern și trimis în Parlament, sub formă de proiect de lege, unde va sta aproximativ trei luni în dezbatere.

    Oficialul estimează că proiectul rescris al Codului Fiscal va fi adoptat la finele primului semestru al acestui an.

    "Avem 200 de specialiști care lucrează la acest proiect. Așteptăm propunerile în scris, fie la registratură, fie pe fax sau e-mail. Până acum avem 1.000 de amendamente primite. Autorii propunerilor pe care le preluăm sunt anunțați de echipa noastră, care îi contactează și pe cei cărora le-am respins amendamentele. Aceștia din urmă sunt invitați la cu minister pentru dezbateri suplimentare, ministrul finanțelor și secretarii de stat, ca să le dăm șansa să își argumenteze ideile în dezbateri cu conducerea ministerului", a menționat Darius Vâlcov, invitând companiile să trimită amendamentele în scris către ministerul de resort.

    Ministrul de resort a subliniat: "Avem o companie numită România - așa cum domnul Remus Vulpescu (n.r. moderatorul evenimentului) a spus - care, în ultimii 25 de ani, a avut de toate, mai puțin o viziune și o strategie. Acum avem această viziune și strategie", a mai spus ministrul de resort, subliniind că, în final, intenția este ca țara noastră să depășească, în cel mult 10-12 ani, media europeană a PIB pe cap de locuitor și să ajungă la o creștere economică de peste 5%.

    "Până în 2019, ne propunem ca țara să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE", a spus Darius Vâlcov, precizând: "Nu ajunge un Cod Fiscal sau un Cod de Procedură Fiscală pentru a modifica tot acest sistem în care funcționăm de peste 25 de ani".

    Printre altele, prin implementarea noului Cod Fiscal, Guvernul dorește să scoată la lumină locurile de muncă ce se regăsesc acum pe piața ilegală, impactul bugetar urmând să fie de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani, punându-se accent pe intervalul 2015-1016, când impactul va fi de circa 16 miliarde de lei.

    Ministrul de resort a ținut să precizeze că, din 2010 și până în 2014, execuția bugetară arată o creștere constantă de 12 miliarde de lei pe an, evoluție estimată și pentru anii care urmează. Circa jumătate din această sumă va fi destinată, anual, măsurilor de relaxare fiscală, a anunțat ministrul Darius Vâlcov.

    Vâlcov: "Cel puțin în următorii doi ani, nu vom avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit"

    Cel puțin în următorii doi ani, nu vom avea impozitare progresivă, întrucât bazele ANAF nu sunt atât de bine dezvoltate din punct de vedere tehnic astfel încât să suporte o taxare progresivă, a spus ministrul Finanțelor Publice.

    Oficialul a reiterat că, până la finalul acestui an, vor fi reduse atât cota generală a TVA, de la 24% la 20% (urmând ca, din 2018, TVA să fie redusă până la 16%), cât și taxa pe valoarea adăugată pentru produsele din carne, legume și fructe, de la 24% la 9%. Totodată, vor fi reduse accizele și va fi introdusă taxarea inversă în sectorul construcțiilor.

    Guvernul va lua în considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% și pentru lapte, atunci când va exista un consens între fermieri și producători, a declarat Darius Vâlcov, precizând că fermierii nu au dorit introducerea măsurii în prima variantă a Codului Fiscal.

    "Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus în prima variantă (n.r. a proiectului de Cod Fiscal) a fost acela că fermierii nu au dorit acest lucru - au susținut producătorii un lucru și fermierii alt lucru. Se pare că acum au ajuns la un consens sau încearcă să ajungă la un consens. (...) Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem să creăm în piață aceste dezechilibre și contre între diferiți actori. În momentul când vom avea un consens, așa cum am avut la carne și celelalte produse, vom lua în considerare această propunere, până atunci nu ar fi corect să facem acest lucru", a spus domnul Vâlcov.

    Pe piața muncii, ar urma ca, din 2017, să fie reduse contribuțiile sociale atât la angajat, cu 3 puncte procentuale, cât și la angajator, cu 2,3 puncte procentuale, iar deducerile pentru drepturile de autor vor crește de la 20% la 40%, după cum a amintit ministrul de resort.

    Domnia sa a mai spus, printre altele, că impozitele pe venit și pe profit vor scădea, din 2019, la 14%.

    În ceea ce privește accizele, una dintre modificări prevede eliminarea unui număr de zece astfel de taxe, întrucât produsele respective nu mai sunt considerate produse de lux, iar colectarea lor necesită un buget mai mare decât ceea ce se încasa din aceste accize, a subliniat Darius Vâlcov.

    Fără taxă pe construcții speciale, în următorii cinci ani

    O nouă taxă pe construcții speciale nu va mai fi introdusă în țara noastră în următorii cinci ani, după ce s-a ajuns la concluzia că acest impozit, introdus la începutul lui 2014, a creat probleme mari agricultorilor, dar și companiilor nevoite să plătească sume importante pentru instalații pe care nu le mai folosesc, potrivit lui Darius Vâlcov.

    Domnia sa a subliniat, ieri, că încasările din "taxa pe stâlp" s-au situat, în 2014, la 1,5 miliarde lei, estimarea pentru anul acesta fiind de un miliard de lei.

    Potrivit ministrului de resort, prin eliminarea impozitului pe construcții speciale se va da o nouă șansă mediului de afaceri.

    Darius Vâlcov a precizat, ieri, răspunzând unei întrebări, că Executivul va înființa o structură administrativă, în cadrul Ministerului Justiției, care "va monitoriza și coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor".

    "Odată cu operaționalizarea structurii naționale, ANAF va solicita instanțelor de judecată să transmită deciziile și structurii naționale care va monitoriza și coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor.

    Potrivit ministrului Finanțelor Publice, faptul că deciziile instanțelor sunt comunicate direct unităților de administrare, fără să existe o bază de date la nivel național, reprezintă unul dintre motivele pentru care rata de recuperare a prejudiciilor este scăzută.

    Darius Vâlcov a declarat: "Vom avea o prezentare a ANAF pentru că azi sunt 8.000 de dosare. Până acum, prejudiciile din penal și din civil se luau la comun, acum am cerut să se facă această departajare clară, chiar și pe instituții, pentru a vedea exact situația în care ne află și soluțiile, astfel încât să reușim să recuperăm cât mai mult din aceste sume, care sunt disponibile".


    ADRIAN VASCU, ANEVAR: "Proiectul de Cod Fiscal, un mare pas înainte în impozitarea clădirilor"
    DAN SCHWARTZ, RSM SCOT: "Noul Cod, o revenire la normalitate, nu relaxare fiscală"
    CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Credem că reducerea TVA va da un imbold industriei"
    MIRCEA URSACHE, ASF: "Ar trebui să-i atragem pe tineri în afaceri printr-un program numit «Prima investiție»"
    DAN BĂDIN, DELOITTE: "Investițiile antreprenoriale, încurajate de Noul Cod Fiscal"
    ALEX JURCONI, FEDERAȚIA PRO AGRO: "Reducerea TVA la carne va impulsiona vânzările cu circa 30%"
    MĂDĂLINA RACOVIȚAN, CONSILIUL INVESTITORILOR STRĂINI "Milităm pentru plafonarea tuturor contribuțiilor sociale"
    CRISTIAN AGALOPOL, CITIBANK: "Noul Cod Fiscal aduce predictibilitate, dar avem nevoie și de un mediu stabil"
    NAWAF SALAMEH, ALEXANDRION GRUP ROMÂNIA: "Vrem reglementări nediscriminatorii ale cotelor de acciză în domeniul băuturilor alcoolice"
    FLORENTINA ȘUȘNEA, CAMERA CONSULTANȚILOR FISCALI: "Investițiile microîntreprinderilor, stimulate de cotele diferențiate de impozit"
    ALIN NEGRESCU, KPMG: "Modificările legate de TVA clarifică anumite aspecte ce lăsau loc interpretărilor"
    EMANUEL BĂNCILĂ, "EY ROMANIA": "Noul Cod Fiscal are modificări pozitive, dar rămân multe de corectat"


.