Organizator: Ziarul BURSA
 

 și

Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă

 în parteneriat cu

Academia de Studii Economice București

 

Asociația Financiar Bancară pentru Cooperare EuroAsiatică

 

Uniunea Întreprinzătorilor și Industriașilor din Federația Rusă

  Parteneri
 


 


 


 


 


 
 
Parteneri Media
 


 


 
Masa rotundă "România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare"

INIUSHKIN IGOR, AMBASADA RUSIEI ÎN ROMÂNIA: "A venit momentul sa ne gândim la reînnoirea relatiilor noastre de cooperare"

mărește imaginea

    "Perspectivele extinderii legaturilor comerciale România-Rusia sunt destul de bune"
    Schimburile de marfuri dintre Rusia si România au consemnat o scadere des­tul de mare în 2015 si 2016, însa în 2017 au cres­cut, iar avansul din prima jumatate a lui 2018 este de circa 28%, ceea ce arata un interes reciproc, potrivit domnului Iniushkin Igor, Ministru Consilier la Ambasada Rusiei la Bucuresti.
    Domnia sa a afirmat: "Credem ca perspectivele sunt destul de bune pentru cresterea legaturilor în diferite domenii, între Rusia si România.Vrem sa includem în acest proces întreprinderile mici si pe cele mari, dar si camerele regionale de comert. Probabil a venit momentul sa ne gândim la reîn­noirea relatiilor noastre de cooperare".
    Oficialul rus a mentionat ca cifra schimburilor comerciale Rusia -Româ­nia a atins 4 miliarde de dolari anul trecut, fata de 3,3 miliarde în 2016, iar în prima jumatate a lui 2018 a urcat la 2,4 miliarde de dolari, fiind cu 27,8% mai mare raportat la acelasi interval din 2017.
    Datele prezentate de Iniushkin Igor arata ca principalele produse exportate de Rusia în tara noastra au fost gazele si petrolul (80% din total) în primul semestru din 2018. Pe relatia inversa, România a exportat în majoritate catre Rusia utilaje si vehicule (64% din total).
    Conform deciziilor Parlamentului rus, prioritatea Moscovei este sa promoveze în exterior productia nationala din domeniul constructiilor de masini, al ingineriei agricole si feroviare, res­pectiv al aeronauticii, a mentionat domnul Iniushkin Igor, care a adaugat: "Companiile ruse sunt interesate sa participe la modernizarea centralelor hidroelectrice si la statiile de productie a petrolului din România. Vrem sa promovam parteneriatele directe între companiile din Federatia Rusa si România.
    Astfel, invitam reprezentantii companiilor ruse sa participe la evenimentele expozitionale organizate de Româ­nia, iar pe cele din România - sa ia parte la cele organizate de Rusia".
    Conform domniei sale, relatiile noastre "au supravietuit multor încercari" si este important ca acum tendinta Rusiei si României spre o vecinatate buna, respectiv spre dezvoltarea relatiilor bilaterale "sa fie triumfatoare".
    Iniushkin Igor a facut referire si la situatia economica din Rusia, mentionând ca indicatorii în materie sunt "destul de pozitivi", iar dupa scaderea din 2005 se poate observa o crestere destul de stabila. Astfel, în 2017, economia Rusiei a avut o crestere de 1,5%, dupa un declin de 0,02% în 2016, respectiv de 2,5% în 2015. În primul semestru din 2018, expansiunea PIB-ului Rusiei a fost de 1,7%, conform cifrelor prezentate de Iniushkin Igor. Pentru întregul an curent, cresterea PIB este estimata la 1,8%.
    Comertul Rusiei a atins, în primele sase luni din 2018, 330,6 miliarde de dolari, fiind cu 21,6% mai mare fata de perioada similara din anul precedent.
    De mentionat ca schimburile comerciale (importuri + exporturi) ale Rusiei au scazut în intervalul 2014 - 2016, însa anul trecut acestea au crescut la 584 de miliarde de dolari, de la 468 de miliarde în anul precedent.
    Schimburile de marfuri ale Rusiei cu UE au scazut foarte mult în ultimii ani, a subliniat oficialul rus, precizând ca, în 2017, schimburile cu UE au totalizat 245,5 miliarde de dolari, fata de 416 miliarde în 2013. Totodata, în 2013, UE reprezenta 49,4% în cota schimburilor comerciale ale Rusiei, iar în 2017 aceasta pondere s-a redus la 42%.

    TUDOR AFANASOV, CAMERA DE COOPERARE ECONOMICĂ ȘI CULTURALĂ ROMÂNO-RUSĂ: "Relațiile dintre oamenii de afaceri români și cei ruși trebuie realizate direct, nu prin intermediari"

    STRELTZOV SERGHEY ALEXANDROVICH, ENERCOM: "Suntem interesați de parteneriate cu business-ul din țara voastră"

    EGIDIU HENTES, BANCA INTERNAȚIONALĂ DE COOPERARE ECONOMICĂ: "Volumele necesarului de investiții cresc"

    MURÂCIOV ALEXANDRU VASILIEVICH, UNIUNEA ÎNTREPRINZĂTORILOR ȘI INDUSTRIAȘILOR DIN RUSIA: "Relațiile economice dintre România și Rusia sunt de lungă durată"

    CĂTĂLIN IVAN, EURODEPUTAT: "Sunt unul dintre militanții cei mai înverșunați pentru reluarea dialogului UE-Rusia"

    VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT: "Ne confruntăm cu patru domenii tehnologice care deja schimbă lumea"

    IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAȚIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ: "Avem forța de muncă și tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piața rusă"

    MIHAI IONESCU, ANEIR: "Trebuie să găsim soluții punctuale la problemele dintre România și Rusia"

    LIVIU SIMION, VICEPREȘEDINTE UGIR: "Îmi doresc ca relațiile între companiile din Rusia și România să fie mai puternice"

    OPARIN DIMITRIE ATICOVICH, SINARA TRANSPORT MACHINES: "Căutăm un partener în România pentru un consorțiu"

    EGOR IVANKOV, DIRECTOR GENERAL SALUS: "România are potențial mare în exportul de mobilă de calitate"

    VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREȘEDINTE BVB: "Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"

    FLORIN LUCA, SECRETAR GENERAL FUNDAȚIA TITULESCU: "România și Rusia vor avea relații foarte bune în viitor"

    DOREL PARASCHIV, ASE: "Ne propunem să furnizăm absolvenți care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"


.