Ministrul Sporturilor a găsit "vinovaţii" pentru rezultatele proaste de la Jocurile Olimpice, toţi având legătură cu trecutul. Aria grelei moşteniri este interpretată, din nou, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii 30 de ani, fie că a fost vorba de politică, economie sau sport. Prezentul nu poate face nimic din cauza trecutului, iar în viitor ...la putere vor veni alţii. Se vorbeşte continuu de strategie şi de proiecte, dar a devenit evident chiar şi pentru juniorii de la ultimul club din ţară că şansele ca ceva să se mişte se apropie de zero.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Esuard Novak, estimează că rezultatele slabe înregistrate de delegaţia României la JO de la Tokyo erau de aşteptat, în condiţiile în care din 2016 nu s-a schimbat nimic în sportul autohton. Ministrul consideră că rezolvarea problemelor constă în Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate lipsurile. Novak prezintă (evident pe facebook, noua tribună a politicienilor) şi marile probleme actuale ale sportului: "În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi. Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc. S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi. Care sunt cele mai mai probleme care ne blochează: 1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional. 2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă. 3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar. 4. Nivelul de profesionalism şi de pregatire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic. 5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor. 6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere. 7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă. 8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă. 9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS. 10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport. 11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice. Rezolvare: Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate aceste lipsuri enunţate mai sus. Cu toate că există probleme şi că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem şansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanţă si competitivitate la nivel internaţional!".

De reţinut, aşa cum afirmă ministrul procesul este de durată, aşa că nu e cazul să aşteptăm rezultate concrete în mandatul său. Poate la următorul ministru, în cazul în care şi acesta nu ne va anunţa că este blocat de greua moştenire.