Scaunele bancherilor au rămas goale până la final...
După ce au recunoscut că au pierdut lupta mediatică pe Legea dării în plată, bancherii au refuzat cu desăvârşire să stea la masă cu clienţii
Banca Naţională a României - ABSENTĂ!
Asociaţia Română a Băncilor - ABSENTĂ!
Consiliul Patronatelor Bancare din România - ABSENT!
CEC Bank - ABSENTĂ!
BCR - ABSENTĂ!
BRD Groupe Societe Generale - ABSENTĂ!
OTP Bank - ABSENTĂ!
Bancpost - ABSENTĂ!
ING Bank - ABSENTĂ!
Unicredit Bank - ABSENTĂ!
Piraeus Bank - ABSENTĂ!
Garanti Bank - ABSENTĂ!
Credit Europe Bank - ABSENTĂ!
Aşa ar fi arătat, ieri, pagina cu bănci dintr-un catalog, dacă evenimentul organizat de ziarul BURSA şi Comisia Juridică din Camera Deputaţilor ar fi fost o oră de curs la care s-ar fi făcut prezenţa.
Dar n-a fost o oră de curs, a fost o dezbatere pe cel mai fierbinte subiect legat de sistemul bancar - Legea dării în plată -, în sala de şedinţe a Comisiei Juridice, entitate ce urmează să-şi dea votul final pe textul legislativ.
Băncile spun că legea ar "afecta grav economia"!
Cu toate acestea, au preferat să absenteze de la prima şi, probabil, ultima dezbatere pe această temă care a dorit să-i aducă la masă pe absolut toţi actorii implicaţi - de la iniţiatori, la consumatori (atât debitori, cât şi potenţiali debitori), analişti, bancheri, foşti bancheri, politicieni, specialişti din străinătate, Guvern.
Cu toţii au spus PREZENT de la prima strigare, mai puţin sistemul bancar, ce a sfidat fără nicio reţinere evenimentul, şi reprezentanţii Guvernului (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Finanţelor Publice).
Nici măcar un reprezentant al băncilor nu a venit să susţină punctul de vedere al sectorului, în condiţiile în care, în urmă cu circa zece zile, cei mai importanţi bancheri din piaţă recunoşteau eşecul comunicării lor din ultimii ani.
"Băncile comerciale au pierdut bătălia populisto-mediatică pe Legea dării în plată", spunea Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), apreciind: "Noi credem că, în momentul acesta, bătălia populisto-mediatică este oarecum pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Să ne facem datoria. Să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor (n.r. al Legii dării în plată)".
Ieri au avut această oportunitate.
I-am invitat pe preşedinţii băncilor enumerate mai sus, prin email şi telefonic.
După primul refuz, am insistat, transmiţându-le că pot delega o altă persoană care să-i reprezinte.
A fost un moment în care un reprezentant al ARB ne-a confirmat prezenţa. La câteva ore însă, a contramandat!
Motivaţiile băncilor au fost dintre cele mai variate - de la refuzuri seci, la explicaţii de genul că nu există nimeni în cadrul instituţiilor de credit care să vină la eveniment, că ARB are propria conferinţă (pe altă temă), că dezbaterea se vrea a fi presiune mediatică, ori că discursul bancherilor nu se ridică la retorica avocaţilor sau, atenţie, că sunt clienţi în sală!!
Băncile au ratat din nou startul în comunicarea cu consumatorii?
Nu, băncile nu au dorit să vină la aceeaşi masă cu proprii clienţi!
Băncile nu au venit să-şi susţină argumentele faţă de Legea dării în plată în prezenţa tuturor părţilor implicate!
Au fost 14 scaune goale, cu plăcuţele cu numele instituţiilor pe masă, în speranţa că cineva se răzgândeşte!
Nu s-a întâmplat!
Jurnaliştii au relatat în direct de la faţa locului şi au evidenţiat că băncile lipsesc de la discuţii.
Parlamentarii s-au arătat dezamăgiţi şi jigniţi de atitudinea sistemului bancar.
Moderatorul - Mihai Rădulescu, un jurnalist echidistant de la Televiziunea Publică - a remarcat în câteva rânduri absenţa pe linie a băncilor.
Dezbaterea, cu argumente pro şi contra legii, transmisă live de presă, a durat patru ore.
Era timp ca cel puţin un comunicator din bănci să ajungă.
Dar nu s-a întâmplat, scaunele au rămas goale până la final...