speakeri
•NICOLETA MUNTEANU, EURO INSOL
"Companii strategice, precum Tarom, Poşta Română şi CE Oltenia, aproape de insolvenţă"
Companii foarte mari, de interes strategic, vor intra în insolvenţă, în perioada următoare, anticipează Nicoleta Munteanu, Partener Euro Insol, menţionând că, din declaraţiile financiare depuse de societăţi la Ministerul Finanţelor, rezultă că într-o astfel de situaţie se află Tarom, Poşta Română şi Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia).
•GHEORGHE PIPEREA
"Procedura insolvenţei - mult mai complexă la persoanele fizice decât la comercianţi"
Procedura insolvenţei este mult mai complexă la persoanele fizice decât la comercianţi, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat: "Insolvenţa personală constituie o procedură mult mai complexă decât cea desfăşurată în cazul firmelor, mai ales din punct de vedere psihologic, familial, social. Este foarte greu ca un om să poarte titulatura de insolvent".
•DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR
"Mă întreb dacă operaţiunile prin care Cemacon a evitat insolvenţa au respectat prevederile legale"
PREZENTARE
Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a pus în discuţie cazul restructurării companiei listate Cemacon (CEON), întrebându-se dacă reducerea de capital efectuată de societate, aprobată în 2014, şi evitarea, în acest fel, a insolvenţei, a respectat prevederile legale.
•CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM
"Trebuie să facem curat în mediul de afaceri"
PREZENTARE
Avem 260.000 de firme cu capital negativ, care parazitează mediul de afaceri, atrage atenţia Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa consideră că, dacă aceste companii nu îşi completează capitalul în şase luni, ar trebui să fie radiate, pentru bunul mers al economiei. "Trebuie să facem curat în piaţă", a spus domnul Pârvan, subliniind că economia are nevoie de o lege a insolvenţei, dar că ea ar trebui modificată.
•SIMONA MILOŞ, PREŞEDINTE INPPI
"Interferenţele procesului penal în procedurile de insolvenţă îi pot anihila principiile"
Modificările legislative paralele procedurii de insolvenţă, aduse prin alte acte normative (chiar prin legislaţia primară) şi interferenţele procesului penal în procedurile de insolvenţă sunt două chestiuni care afectează derularea firească a procedurilor de insolvenţă, a afirmat avocatul Simona Miloş, preşedinte al Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI).
•RĂZVAN HORAŢIU RADU, MAE
"Directiva europeană pe insolvenţă - posibil să intre în vigoare până în mai 2019"
Noua directivă europeană din domeniul insolvenţei este posibil să intre în vigoare înainte de luna mai 2019, estimează Răzvan Horaţiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
•AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA
"Compania ar trebui separată de şeful său, în procesele penale"
O intreprindere este centrul unor interese foarte vaste, unele ireversibile, acţionarii indirecţi, cum ar fi salariaţii, fiind şi ei afectaţi în momentul în care compania are dificultăţi, atrage atenţia avocatul Gheorghe Piperea, partener fondator SCA Piperea & Asociaţii, completând că întreprinderea nu este o simplă maşină de făcut bani.
•CRISTINA IENCIU, CITR
"Numărul insolvenţelor a crescut cu 9%, anul trecut"
PREZENTARE
Numărul companiilor aflate în procedură de insolvenţă a crescut, anul trecut, cu 9%, a afirmat, ieri, Cristina Ienciu, Head of Legal CITR, parte a CITR Group.
•STAN TÎRNOVEANU, UNPIR
"De cele mai multe ori, procedura insolvenţei începe prea târziu, când pericolul de faliment este major"
PREZENTARE
Insolvenţa unei companii poate fi anticipată pe criterii obiective încă din stadiul incipient, când avem în vedere insolvenţa iminentă, conform domnului Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), care atrage atenţia că, de cele mai multe ori, această procedură începe prea târziu, când pericolul de faliment este major.
•ADRIAN VASCU, VERIDIO
"În procedura de insolvenţă, evaluatorul identifică activele care reprezintă şi garanţii"
Ramona Radu
PREZENTARE
Rolul evaluatorului în procedura de insolvenţă, este acela de a evalua, în primul rând, activele, identificându-le pe cele care reprezintă şi garanţii şi precizând în raport cât este garanţia fiecărui plătitor, a afirmat, ieri, Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio.
•DANA ABABEI, PREŞEDINTE ANEVAR
"Evaluarea înaintea reorganizării trebuie să dea valoarea de piaţă şi de lichidare a tuturor activelor debitoarei"
PREZENTARE
Atunci când vorbim de evaluarea pentru insolvenţă în momentul premergător planului de reorganizare, din raportul de evaluare ar trebui să rezulte valoarea de piaţă şi de lichidare a tuturor activelor din patrimoniul companiei debitoare, afirmă Dana Ababei, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), menţionând că aceste valori sunt prezentate şi defalcat pe creditori şi, după caz, le este ataşată şi valoarea individuală sau în bloc.