speakeri
•SENATORUL PSD EUGEN TEODOROVICI
"Comisia Europeană s-a şocat când a văzut proiectele noastre pe planul Juncker"
PREZENTARE
Ţara noastră s-a făcut de râs cu propunerile pregătite, iniţial, pentru Planul Juncker, a explicat lipsa absorbţiei pe acest program, domnul Eugen Teodorovici, preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Senatul României, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene şi fost ministru al Fondurilor Europene.
•MIHAELA TOADER, MDRAPFE
"Avem semnate contracte de finanţare pe fonduri europene de circa şase miliarde de euro"
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a reuşit semnarea a aproape 1.400 de contracte de finanţare, pentru proiecte cu fonduri europene, care reprezintă circa şase miliarde de euro, de la începutul anului 2017 şi până în prezent, a precizat, ieri, Mihaela Toader, Secretar de Stat în cadrul Ministerului.
•FLORIN JIANU, CNIPMMR
"Un singur IMM din zece apelează la fonduri europene"
Şapte din zece IMM-uri, de la noi din ţară, se autofinanţează, două merg la bănci, pentru a obţine finanţare, şi unul apelează la fonduri europene, a afirmat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.
•LUIZA RADU, DIRECŢIA GENERALĂ POR
"Apeluri în valoare de 5,06 miliarde de euro, pe Programul Operaţional Regional"
Valoarea alocată Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, prin care România poate accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), este 8,2 miliarde de euro, până în prezent fiind lansate apeluri în valoare de 5,06 miliarde de euro, a precizat, ieri, Luiza Radu, Şef Serviciu în Direcţia Generală POR.
•CARMEN ARHIP, BRD GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE
"Băncile propun ajustarea cadrului legislativ pentru fondurile europene"
PREZENTARE
Întregul sistem bancar cooperează cu autorităţile guvernamentale, încă din perioada de preaderare, şi propune diverse măsuri sau ajustări ale cadrului legislativ care să le permită beneficiarilor de fonduri europene să poată să-şi implementeze proiectele, şi cu credite bancare, dacă este cazul, şi care să faciliteze accesul spre sistemul bancar, a declarat, ieri, Carmen Arhip, director Fonduri Europene, BRD Groupe Societe Generale.
•ANDREI STĂNCUŢ, CONSULTANT
"România, asemenea altor state membre, are un grad de absorbţie foarte scăzut"
PREZENTARE
În acest moment, pe partea de atragere şi absorbţie a fondurilor europene există problema cofinanţării IMM-urilor, al microîntreprinderilor, al afacerilor de tip start-up, chiar şi al ONG-urilor, a spus, ieri, domnul Andrei Stăncuţ, director general Eurosmart Consult&Managing SRL.
•CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM
"Angajaţii din domeniul fondurilor europene trebuie plătiţi în funcţie de facturile decontate"
Mediul de afaceri continuă să fie interesat de atragerea fondurilor europene, în opinia lui Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care ne-a precizat: "Prezenţa unei audienţe atât de largi la conferinţa BURSA arată că există în continuare interes în societate şi în mediul de afaceri pentru fondurile europene, în ciuda tuturor întârzierilor şi dificultăţilor cu care se confruntă autorităţile de management în procesul de lansare a proiectelor şi apelurilor şi în contextul lipsei de evaluatori, mii de proiecte fiind în faza de evaluare".
•MIRELA IOVU, CEC BANK
"Implicarea noastră într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor ar creşte eficienţa lor"
PREZENTARE
Implicarea băncilor într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor derulate din fonduri europene ar conduce la creşterea eficienţei respectivelor proiecte, a afirmat Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank.
•STERE FARMACHE, FONDUL ROMÂN DE CONTRAGARANTARE
"Drumul la bancă este mult mai bătătorit decât cel către piaţa de capital"
PREZENTARE
Drumul la bancă, pentru finanţarea proiectelor, este mult mai bătătorit decât cel către piaţa de capital, a spus Stere Farmache, preşedintele Directoratului la Fondul Român de Contragarantare.