CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE EDIŢIA A IX-A / SENATORUL PSD EUGEN TEODOROVICI: "Comisia Europeană s-a şocat când a văzut proiectele noastre pe planul Juncker"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 noiembrie 2017

"MADR a făcut un «shopping list» de proiecte - cu biblioteci la nivel local şi bac pentru trecerea Dunării"

"România poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde euro fonduri europene"

"Din păcate, România promovează oameni politici, în loc să promoveze specialişti"

Ţara noastră s-a făcut de râs cu propunerile pregătite, iniţial, pentru Planul Juncker, a explicat lipsa absorbţiei pe acest program, domnul Eugen Teodorovici, preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Senatul României, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene şi fost ministru al Fondurilor Europene.

Domnia sa a precizat că, pe acea listă, pregătită în 2014 de Ministerul Dezvoltării, se aflau biblioteci la nivel local sau un bac de trecere pe Dunăre, în general proiecte minore: "Cei de la Ministerul Dezvoltării au făcut un «shopping list» - daţi-ne ce aveţi -, au strâns sute de proiecte şi le-au trimis la Bruxelles. Cei de acolo s-au şocat când au văzut ce proiecte trimite România pe Planul Juncker. Alte ţări trimiteau cinci-şapte proiecte mari, de interes naţional. Noi nu am făcut lucrul acesta".

În opinia domnului Teodorovici, ţara noastră poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde de euro fonduri europene, pe noul ciclu de absorbţie.

Domnia sa apreciază că o idee pentru impulsionarea absorbţiei ar fi folosirea sistemului bancar: "De exemplu, se poate merge pe ideea folosită în preaderare: să folosim sistemul bancar. Acesta poate prelua funcţia şi atribuţiile statului. În preaderare, România a avut, pe programele ISPA (Transporturi şi Mediu), 95% absorbţie, iar la acea vreme am primit chiar felicitări. Sunt pentru o externalizare către privat a ceea ce înseamnă fondurile europene".

O altă idee, în opinia domnului Teodorovici, este să desfiinţăm sintagma de "fonduri europene", pentru funcţionarii publici: "Pentru aceştia, nu trebuie să existe diferenţă între fonduri publice şi europene. Doar cetăţenii trebuie să ştie că un anumit proiect este finanţat din fonduri europene, pentru că aşa vor înţelege avantajul aderării la UE".

În opinia sa, statutul funcţionarului public trebuie desfiinţat şi înlocuit cu personal contractual, astfel încât acesta să demonstreze şefului că merită să vină şi a doua zi la lucru: "Când mă voi întoarce în administraţia publică, pentru că sigur mă voi întoarce, voi desfiinţa tot ceea ce înseamnă statutul funcţionarului public, adică să fie doar personal contractual. Mai bine ca funcţionarul să fie personal contractual şi să demonstreze şefului că merită să vină şi a doua zi la lucru. Nu mai ţine să se laude pe la colţuri funcţionarul public că a schimbat 15 miniştri şi îl schimbă şi pe actualul... Veţi vedea cât vor zbârnâi, nu vor mai avea timp nici să bea apă. Acum, alocă foarte puţin timp pentru muncă şi restul pentru ţigări, Facebook şi altele".

Fostul ministru a mai spus că, în prezent, se vorbeşte de o absorbţie de 800 de milioane de euro, pe proiecte structurale, acestea fiind fazate în mandatul său: "Astăzi, se vorbeşte despre 800 de milioane de euro bani intraţi în România din fonduri europene, dar sunt doar din proiecte fazate. Adică, ce am fazat eu în 2014 pe parte de Infrastructură, Transporturi. Pe POIM sunt vreo optzeci şi ceva de proiecte fazate, cu o valoare de trei miliarde şi ceva de euro. Cu alte cuvinte, este un lucru bun că, pe de o parte, e bine că nu pierdem aceşti bani europeni, dar pe de altă parte, ne-am cam furat căciula, pentru că în actualul exerciţiu financiar 2014-2020 cheltuim ce ar fi trebuit să cheltuim pe primul ciclu financiar. Văduvim pe cei care ar fi fost mai buni în a cheltui bani europeni, îi privăm de o alocare financiară substanţială. Nici măcar pentru proiectele fazate nu a fost gândit un mecanism prin care să putem face plăţi forfetare. Astăzi, suntem într-o situaţie mai rea decât în exerciţiul financiar precedent".

"Unii nu înţeleg că, atunci când pleacă în afara ţării, trebuie să facă orice e posibil ca să sprijine ţara"

Eugen Teodorovici a mai spus că, din păcate, România promovează oameni politici, care se tem de concurenţă, în loc de specialişti, chiar şi în funcţiile de la Bruxelles.

Domnia sa a fost întrebat dacă nu este frustrant că nu reuşim să absorbim fonduri europene, în condiţiile în care o româncă - Corina Creţu - este comisar european pentru Politică Regională. Domnia sa a evitat răspunsul direct, dar a precizat: "Poate, într-o zi, voi povesti ce frustrări am şi ce înseamnă românii trimişi la Bruxelles. Unii nu înţeleg însă că, atunci când pleacă în afara ţării, trebuie să facă orice e posibil, în spiritul şi în litera legii, ca să sprijine această ţară. Toţi fac la fel.

Acea persoană publică care are un număr de state membre în coordonare poate să stabilească să rezolve problemele României pe zone cum ar fi Schengen, chiar şi legate de vize, multe probleme. Nu trebuie să povestesc eu acum cum poate să facă lucrul acesta. Dacă vrei să faci un lucru bun pentru ţară îl faci. Trebuie să vrei, să ştii, să fii suficient de abil.

Mai mult, nu trebuie să ne înveţe nimeni de afară. Avem exemplele din preaderare... principalul avantaj care a venit odată cu fondurile europene a fost know-how-ul, nu neapărat partea materială. Odată cu banii europeni, vin principiile, mentalitatea, altă abordare.

Putem să atragem fondurile europene, s-a demonstrat că avem această posibilitate.

Dar România nu înţelege că trebuie să pună la treabă oameni care pot să facă, nu neapărat pe Teodorovici, sunt o grămadă de profesionişti în piaţă. Găsim sute de oameni care pot să schimbe radical (n.r. sistemul). România nu vrea să le dea o şansă, pentru că aşa funcţionează, cu oameni politici, care au teamă de concurenţă".

"Doresc înfiinţarea unei bănci de dezvoltare, pe structura EximBank şi CEC Bank"

Fostul ministru a adus în discuţie şi ideea înfiinţării unei bănci de dezvoltare în România. Domnia sa a declarat: "Am dorit înfiinţarea unei bănci de dezvoltare în România, iar când am fost la Finanţe, în 2015, chiar am iniţiat un proiect de lege în acest sens. Ulterior, l-am depus ca proiect la Parlament. Ideea este înfiinţarea unei bănci de dezvoltare, pe structura EximBank şi CEC Bank. Ni s-a spus, de la Finanţe, că ne este cerut un studiu de fezabilitate de la Comisia Europeană. În România, este nevoie de studii de fezabilitate pentru idei ce în alte ţări funcţionează".

În opinia domnului Teodorovici, cei care se bucură că la finalul unei perioade am reuşit să atragem 80-100% fonduri europene, nu înţeleg situaţia: "Banii trebuie să intre la începutul perioadei".

Domnia sa le-a transmis oamenilor de afaceri că sistemul nu se va schimba singur şi că trebuie să reacţioneze şi să îşi ceară drepturile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu-i de mirare, partidele sunt pline de ratati nepriceputi si lenesi. Cei care sunt mai vicleni, ajung in fata pe listele de candidati. Oamenii competenti din partide sunt scarbiti de proprii colegi, care sunt gata de orice sa ajunga in scaune oficiale.

    europenii inclusiv romanii sunt niste scumbags!

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb