CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE EDIŢIA A IX-A / MIRELA IOVU, CEC BANK: "Implicarea noastră într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor ar creşte eficienţa lor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 noiembrie 2017

"Implicarea noastră într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor ar creşte eficienţa lor"

Implicarea băncilor într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor derulate din fonduri europene ar conduce la creşterea eficienţei respectivelor proiecte, a afirmat Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank.

Conform domniei sale, CEC Bank este singura bancă comercială universală aflată în proprietatea statului, lider în cofinanţarea proiectelor derulate pe fonduri europene. Mirela Iovu a arătat că misiunea băncii este următoarea: "CEC Bank trebuie să fie o bancă comercială universală, competitivă, care să ofere clienţilor produse şi servicii diverse şi de calitate, urmărind cu precădere finanţarea IMM-urilor, agriculturii, administraţiilor publice locale, precum şi a acelor proiecte bancabile care, prin natura lor, contribuie la dezvoltarea economică, crearea şi menţinerea locurilor de muncă. Banca va fi un element activ în sprijinirea clienţilor pentru accesarea Fondurilor Europene şi se va implica în susţinerea Programelor Guvernamentale".

O atenţie deosebită va fi acordată în continuare relaţiei cu populaţia, a spus Mirela Iovu, subliniind că parteneriatul CEC Bank cu clienţii săi constă într-o relaţie bazată pe colaborare, transparenţă şi încredere reciprocă.

Domnia sa a menţionat că "principalele elemente în abordarea proiectelor din fonduri UE sunt discrepanţele criteriilor de eligibilitate impuse de Autorităţile de Management cu cele prevăzute de reglementările bancare; implicarea băncii într-un stadiu avansat al proiectului; neimplicarea beneficiarului alături de consultant în «scrierea proiectului»; tendinţa de a supradimensiona proiectul; necuantificarea tuturor factorilor de risc anterior demarării proiectului; iniţierea unor proiecte în care beneficiarii nu au suficientă expertiză".

Pentru implementarea proiectelor cu fonduri UE, CEC Bank recomandă:

"- Demararea colaborării cu banca din momentul în care proiectul este la nivel de idee pentru realizarea unei structuri de finanţare realiste;

- Colaborarea cu o firmă de consultanţă specializată, selectată pe baza experienţei acesteia în implementarea proiectelor de fonduri europene;

- Elaborarea unui studiu de piaţă riguros şi folosirea unor previziuni realiste ale evoluţiei afacerii;

- Determinarea necesarului de finanţare evitând supradimensionarea financiară a proiectului, corelarea datei depunerii cererilor de rambursare/plată a grantului cu momentul încasării acestuia şi stabilirea unui grafic realist de implementare a proiectului;

- Demararea proiectului de investiţii numai după ce structura de finanţare este clarificată".

În analiza unui proiect, banca ia în considerare aspecte cantitative şi calitative, precum viabilitatea afacerii desfăşurate; sustenabilitatea proiectului propus spre finanţare, în diferitele sale etape; istoricul relaţiei cu clientul; analiza globală a necesarului de finanţare în vederea accesării de produse şi servicii conexe aflate în oferta băncii pentru implementarea cu succes a proiectului.

CEC Bank a început recent să furnizeze şi produse pentru programe de micro-industrializare, în cadrul programului guvernamental omonim derulat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, după cum a anunţat doamna Iovu.

Conform reprezentantului CEC Bank, 75% dintre clienţii persoane fizice ai băncii sunt întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).

Portofoliul de credite în sold aferent persoanelor juridice a crescut, în primele opt luni din 2017, cu circa 5,3%, comparativ cu 2,9% la nivelul sistemului bancar.

Valoarea granturilor încasate de cei 42.120 de beneficiari de proiecte din fonduri europene finanţaţi de CEC Bank a ajuns la 12,7 miliarde lei, a anunţat Mirela Iovu.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb