speakeri
Dragoş Preda
Secretar de Stat pentru Comunicaţii Electronice, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
•“Centrul Cyber care se va deschide în Bucureşti - Mecca securităţii cibernetice la nivel european”
VIDEO
Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (ECCC) care se va deschide în Bucureşti va fi o Mecca a securităţii cibernetice la nivel European şi va reunii experţi din partea tuturor statelor UE şi nu numai, pentru a deveni un centru de expertiză international, a declarat Dragoş Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC). Domnia sa a afirmat: " Lumea consideră că acest Centru Cyber al UE care se va deschide la Bucureşti şi cei 30 de angajaţi pe care îi va avea la început vor fi numai români, însă aceştia vor reprezenta un ecosistem european. Dacă atacurile cibernetice se vor înteţii în ţara noastră, acest lucru va fi generat de dezvoltarea pieţei, lucru care se întâmplă peste tot.
Andrei Pop
Membru, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaţilor
•“Comerţul electronic, sursa de riscuri cibernetice în pandemie”
VIDEO
Este nevoie ca autorităţile şi decidenţii politici să umple golurile care există în acest moment cu privire la securitatea cibernetică şi chiar să fim pionieri în anumite zone din acest domeniu, susţine deputatul Andrei Pop, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (Comisia TIC) din cadrul Camerei Deputaţilor. "Nu sunt optimist, dacă ne gândim la faptul că 40% dintre copii nu au acces la învăţământul online. Există lipsă de infrastructură, lipsă de posibilităţi pentru a avea echipamente şi device-uri care să le permită copiilor accesul la sistemul educaţional online. Am văzut că s-au încercat proiecte la nivel guvernamental pentru un efort comun instituţional privind partajarea de infrastructură fizică providerilor pentru a pune o structură de reţea şi internet în unităţile de învăţământ pentru a avea acces", a spus Andrei Pop.
Marian Murguleţ
Secretar de stat coordonator pentru tehnologia informaţiei la nivelul întregii administraţii publice centrale, CIO Guvernamental, Secretariatul General al Guvernului
•“Văd un Minister al Transformării Digitale care să acţioneze pe verticală şi un CIO activ, coordonator IT pe orizontală”
Transformarea digitală a economiei reprezintă o provocare pentru decidenţii politici de la Bucureşti, în condiţiile în care aceasta reprezintă un obiectiv important al Comisiei Europene menit să contribuie la decarbonarea economică. Din păcate, multe dintre proiectele demarate în ultimii ani au fost blocate de contestaţii sau de diverse acţiuni în instanţă, fapt care a încetinit proiecţia guvernului pentru o digitalizare rapidă a activităţii din administraţia publică centrală şi locală, precum şi pentru digitalizarea economiei. Despre toate aceste aspecte ne-a vorbit, într-un interviu, Marian Murguleţ, Secretar de stat coordonator pentru tehnologia informaţiei la nivelul întregii administraţii publice centrale, CIO Guvernamental.
Octavian Oprea
Vicepreşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României
•“Lipsa de interoperabilitate în infrastructura digitală este o ameninţare serioasă”
VIDEO
Pe intreg parcursul pandemiei de Covid -19, industria IT&C a jucat cel mai important rol pentru menţinerea unui nivel de normalitate, este de părere Octavian Oprea, vicepreşedinte în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR). Sectorul de IT a facilitat continuarea activităţii companiilor, a instituţiilor, şcolilor, universităţilor etc., mai susţine domnia sa, adăugând: "Am reuşit să obţinem în doar câteva luni rezultate care au întârziat zeci de ani. Instituţiile publice au acceptat înscrisuri electronice, am plătit facturile online, inclusiv pentru serviciile publice, ne-am împrietenit cu aplicaţiile de mobile şi online banking, am mutat toate întâlnirile şi şedinţele în mediul online. Cea mai importantă lecţie din perioada pandemiei este că digitalizarea poate salva vieţi şi poate salva economia unei ţări".
Anton Rog
Director General, Centrul Naţional Cyberint
•“Găzduirea Centrului European pentru Securitate Cibernetică - o victorie a statului român”
VIDEO
Faptul că ţara noastră va găzdui pentru prima dată de la intrarea în UE o agenţie europeană, respectiv Centrul European pentru Securitate Cibernetică, reprezintă o victorie a statului român, conform spuselor lui Anton Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint. Domnia sa afirmă: "SRI, nu numai prin Cyberint, ci prin întreg serviciul, a încercat să contribuie la această strategie de aducere a agenţiei în România. Avantajele prezenţei agenţiei în România sunt că aceasta o să producă şi o să se dezvolte pe orizontală. Nu toţi angajaţii centrului vor fi din România, o să avem şi expaţi, unii pe funcţii de execuţie, alţii pe funcţii de conducere, de coordonare.
Ioan Constantin
Cyber Security Expert, Orange România
•“În mediul guvernamental şi în cel de business au avut loc atacuri cibernetice”
VIDEO
Digitalizarea accelerată şi forţată de situaţia curentă, creată de pandemia de Covid-19, a schimbat în bine mediul în care comunicăm şi lucrăm şi, desigur, felul în care facem aceste lucruri, spune Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange România, subliniind, însă, că odată cu această schimbare a venit şi o serie nouă de ameninţări, de provocări, "situaţii care ne obligă să fim mai responsabili decât eram în trecut în mediul profesional". Totuşi, spune domnia sa, aceste lucruri deschid o serie de oportunităţi în ce priveşte adoptarea de tehnologii noi, de soluţii noi, migrarea către tehnologii ale viitorului.
Vlad Stoichiţescu
Head of Technology Risks Division, Otto Broker
•“Nimeni nu vorbeşte despre asigurarea riscului cibernetic”
VIDEO
PREZENTARE
Nimeni nu vorbeşte despre asigurarea pentru riscul cibernetic, deşi chiar reprezentanţii autorităţilor publice şi ai companiilor private au vorbit în conferinţă despre rezilienţă, a spus Vlad Stoichiţescu, Head of Technology Risks Division la Otto Broker. Acesta a afirmat: "Ca să încep uşor anecdotic, am pus un pariu cu un coleg de-al meu de la birou că până la momentul când voi intra în panel să discut nu voi auzi cuvântul asigurare. Vă spun că am câştigat acest pariu deşi am avut la masa şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi o entitate privată. Nimeni nu a menţionat asigurarea privind riscul cibernetic deşi vorbim despre rezilienţă."
Vasile Voicu
Manager Security Solutions, Telekom România
•“Industria de apărare cyber creşte, dar atacatorii sunt uneori cu un pas înainte”
VIDEO
PREZENTARE
Acest an a fost unul cu totul special, din punct de vedere al securităţii cibernetice, este de părere Vasile Voicu, Manager Security Solutions în cadrul Telekom România. Conform domniei sale, pandemia de Covid - 19 a adus la îndemâna atacatorilor cibernetici posibilitatea de a lansa atacuri reuşite şi de amploare mai mare. Acest fenomen a avut loc şi ca urmare a trecerii bruşte de la munca la birou la munca de acasă fără implementarea tuturor măsurilor specifice de asigurare a securităţii, a completat reprezentantul Telekom. În opinia domniei sale, securitatea în cazul lucrului de acasă este la standarde mai reduse decât în cazul desfăşurării muncii la birou şi acest lucru a crescut aria de atac.