VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / DRAGOŞ PREDA, SECRETAR DE STAT MTIC: "Centrul Cyber care se va deschide în Bucureşti - Mecca securităţii cibernetice la nivel european"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Dragoş Preda

Dragoş Preda

Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (ECCC) care se va deschide în Bucureşti va fi o Mecca a securităţii cibernetice la nivel European şi va reunii experţi din partea tuturor statelor UE şi nu numai, pentru a deveni un centru de expertiză international, a declarat Dragoş Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

Domnia sa a afirmat: " Lumea consideră că acest Centru Cyber al UE care se va deschide la Bucureşti şi cei 30 de angajaţi pe care îi va avea la început vor fi numai români, însă aceştia vor reprezenta un ecosistem european. Dacă atacurile cibernetice se vor înteţii în ţara noastră, acest lucru va fi generat de dezvoltarea pieţei, lucru care se întâmplă peste tot.

Acolo unde se dezvoltă piaţa atacurile cresc. Colegii noştri au făcut faţă cu brio în această perioadă pandemică, iar dacă atacurile vor fi focusate pe acest nou Centru consider că acesta va face faţă cu brio, fiind un centru de excelenţă, mai ales că UE, cât şi Preşedinţia germană au subliniat dorinţa la nivel european de menţinere a suveranităţii în zona aceasta de digital pentru Europa. Luând toate aceste elemente, consider că indiferent de înteţirea sau nu a atacurilor cibernetice, România va avea toate capacităţile, ţinând cont şi de rolul pe care UE ni l-a acordat pentru a răspunde acestor probleme. Gândiţi-vă că aici va fi punctul nodal al UE privind securitatea cibernetică şi dacă nici aici nu se vor putea combate atacurile cibernetice atunci unde?. Aici va fi o Mecca a securităţii cibernetice la nivel european şi va reunii experţi din partea tuturor statelor UE şi nu numai. Este un interes la nivel internaţional să avem un centru de expertiză internaţional".

Oficialul a subliniat că noul Centru european pe care România a reuşit să-l aducă în ţara noastră este de fapt o reţea de agenţii la nivel European cu umbrela aici în ţara noastră.

"Bucureştiul va găzdui Centrul European de Securitate Cibernetică care va gestiona un buget de peste două miliarde de euro alocat cercetării în domeniu cyber. Trebuie să privim această sumă în mod exponenţial. Toate aceste noi tehnologii nu mai sunt de tip clasic, ci industrial. Tot domeniul TIC este unul transversal, nu mai este sectorial. El răspunde autodeterminării şi dezvoltării tuturor domenilor, fie că vorbim de cele clasice, de exemplu agricultura pentru care România era văzută în trecut ca o capacitate la nivel international, fie de dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor inteligente", a precizat Dragoş Preda.

În plus, domnia sa a amintit că ţara noastră a fost selectată pentru găzduirea noului centru european înaintea unor oraşe precum Bruxelles şi Varşovia. Şi evidenţiat faptul că noua instituţie europeană şi faptul că angajaţii acestui centru vor constitui o reţea la nivel european coordonată de la Bucureşti, va oferi ţării noastre o perspectivă de lider regional în domeniul securităţii cibernetice.

"Regulamentele pentru noul centru au constituit cea mai importantă propunere legislativă pentru România în lumina candidaturii ţării noastre pentru găzduirea Centrului de Competenţe. Obiectivul reprezintă însăşi stimularea ecosistemului european tehnologic şi industrial de cercetare şi de securitate cibernetică. Centrul urmează să aibă o activitate cuprinzătoare care va sprijini securitatea cibernetică de-a lungul întregului lanţ valoric, de la activitatea de cercetare şi până la activităţile de sprijin a implementării şi adoptării pe scară largă a acestor tehnologii cheie", a mai spus Dragoş Preda.

Domnia sa a amintit că tot de aici se va oferi sprijin statelor member şi altor actori relevanţi prin consiliere, împărtăşind expertiză şi facilitând colaborarea cu privier la proiecte şi acţiuni.

"România şi-a lansat candidatura oficial în martie 2020. Localizarea acestui centru în ţara noastră este deosebit de important atât politic la nivel european, cât şi geostrategic, plasând ţara noastră într-o poziţie de lider regional şi european în domeniul securităţii cibernetice, dar şi de pol de expertiză tehnologică", a mărturisit secretarul de stat.

Domnia sa a mai spus că Centrul Cyber va contribui la promovarea României la nivel european şi internaţional ca o ţară digitală cu perspective excepţionale pentru investiţii sporite în domeniile conexe securităţii cibernetice, precum domeniul formării şi educaţiei din securitate cibernetică, cercetare, standardizare, pe zona de inteligenţă artificială.

Totodată, secretarul de stat consideră că dezvoltarea unu centru de date este esenţial pentru România şi ar fi un prim pas după desemnarea Bucureştiului drept gazdă a Centrului Cyber European.

În plus Dragoş Preda a adăugat că pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale avem nevoie de conectivitate, de tot ce înseamnă transpunerea şi respectarea unui calendar uniform la nivel european de transpunere a noilor tehnologii 5G, 6G şi a internetului tuturor lucrurilor despre care vorbim deja la nivel industrial. Totodată, şi în domeniul apărării vor avea impact aceste dezvoltări, la fel pe partea inovării, criptografiei serviciilor de Securitate IT&C, detectării intruziunilor şi altor aspect umane ale securităţii private.

Secretarul de stat a mai precizat că ecosistemul economic exponenţial generat de toată această dezvoltare tehnologică va atinge valori de zeci de miliarde de euro, aceasta fiind valoarea reală a celor 2 miliarde de euro care vor gravita în dezvoltarea noului Centru European din ţara noastră. De asemenea, la acestea se adaugă încă trei domenii pentru care UE a avansat proiecte, respectiv microelectronică, supercomputer şi baterii electrice.

În opinia oficialului, pentru România este deosebit de importantă contiunarea implicării şi asigurării coordonării naţionale cu privire la activitatea europeană legată de dezvoltare a reţelelor 5G şi punerea în aplicare a setului de instrumente al UE.

"Trebuie să subliniez că efortul trebuie susţinut la nivel national, regional şi local, implicand atât administraţia publică, mediul academic, societatea civilă, instituţiile financiare, mediul de afaceri şi întreprinderi sociale, dar şi parteneri europeni în cumularea investiţiilor în cercetare şi inovare, în schimbul de experienţe şi bune practice. Este nevoie de implicarea tuturor actorilor, de la toate nivelele în dezvoltarea acestui centru şi în oferirea de fapt valorii sale plenare. Trebuie privit nu ca o simplă agenţie, domeniul TIC este unul în reţea şi valoarea sa este una exponenţială, iar acest lucru trebuie să fie însăşi viziunea pe care o avem şi pe care o vom transpune în acest Centru", a mai punctat Dragoş Preda.

Domnia sa a mai afirmat că trebuie să gândim lucrurile mult mai eficient şi mult mai flexibil, inclusiv pentru dezvoltarea pieţei, nu numai în ţara noastră, dar pentru interconectarea ei la nivel internaţional.

Secretarul de stat a explicat: "Ameninţările cibernetice din mediul online sunt în continuă creştere. Spaţiul cibernetic va fi mereu animat de cursa continuă dintre atacatori şi cei care sunt afectaţi de aceste atacuri. Din nefericire, aşa cum precizează şi ENISA, în acest moment, infractorii cibernetici sunt cu un pas înainte. Foarte dezvoltate sunt sistemele legate de zona financiar bancară pentru că acolo cazurile sunt mult mai mari. Se estimează că criminalitatea cibernetică va depăşi 6 trilioane anual până în 2021 de la 3 trilioane, cât era în 2015. Probabil cel mai semnificativ factor care determină această accelerare este creşterea eficienţei criminalilor ciberneticit. Acea zonă de dark web a devenit o piaţă neagră înfloritoară în care infractorii se folosesc de toate mijloacele dobândite şi nu mai au nevoie aşa cum era în trecut de abilităţi semnificative pentru a lansa un atac. În multe privinţe dark web-ul are instrumente de atac mercantilizate, oferind în acelaşi timp un mijloc de tranzacţie a plăţii şi totodată folosind alte resurse precum bitcoin, tor browser. Potenţialul atacator are acum acces la o multitudine de capabilităţi rău intenţionate care includ ransomware, malware. Având în vedere reduucera barierelor de la intrare şi beneficiile financiare, ar trebui să ne aşteptăm ca infracţiunile informatice să continue rapid să se mărească ca şi număr. Tocmai de aceea avem nevoie de aceste capabilităţi".

În plus, oficialul a adăugat că ameninţările cibernetice ajung să fie un impediment din ce în ce mai prezent în vieţile noastre, iar unii specialişti vorbesc deja de 10 ani de un război cibernetic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu ai vrea stiambile ianintea acestor obiective fulminante sa propui o resetare in ministerul in care iti iei solda lunar?

    esti convins ca toti decidentii de acolo sunt ok sau ai putea propune o revenire la normal, o resetare? 

    asa ne entuziasmam la orice noutate iar gunoaile perezente le tot bagam sub pres?

    pana la cibernetizarea visata ne vor omora gunoaiele din batatura! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb