Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 
 

 
 

 
 
Conferința "Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor" - a II-a ediție
"Implicațiile noului Cod Fiscal asupra IMM-urilor"

FLORIN JIANU: "Guvernul trebuie să suspende majorarea impozitului pentru sediile sociale ale IMM-urilor"

mărește imaginea
  De la 1 ianuarie 2016, impozitul pentru sediile sociale ale IMM-urilor s-ar putea mări de 25 de ori

  "IMM-urile nu se mai regăsesc în strategia guvernamentală", susține Florin Jianu

  Fostul ministru vrea ca noul Executiv să acorde 0,4% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii

  Guvernul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș trebuie să elimine din Codul Fiscal posibilitatea majorării de 25 de ori a impozitului pentru sediile sociale ale IMM-urilor, întrucât este o măsură revoltătoare și va închide multe firme, a declarat, ieri, Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) și fost ministru al IMM-urilor, în cadrul conferinței "Implicațiile noului Cod Fiscal asupra IMM-urilor", organizată de Ziarul BURSA.

  Domnia sa a explicat: "Două chestiuni sunt arzătoare în acest moment. Prima este faptul că, de la 1 ianuarie 2016, se va mări de 25 de ori impozitul pentru sediile sociale ale IMM-urilor. Am văzut că toate primăriile din această țară au mers la maxim (n.r. Codul Fiscal lasă la latitudinea primarilor majorarea taxelor și impozitelor locale). Este revoltător și se vor închide multe IMM-uri. Dacă Guvernul este responsabil va renunța la această prevedere din Codul Fiscal.

  A doua lege care va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2016 arată că fiecare întreprindere trebuie să facă o analiză de risc, să ia o firmă căreia să îi dea mulți bani pentru o analiză de pază la fiecare sediu social al său. Aș vrea să văd aceste două chestiuni rezolvate până la sfârșitul anului".

  În plus, fostul ministru pentru IMM-uri și mediul de afaceri consideră că strategia noului guvern de tehnocrați trebuie să includă alocarea a 0,4% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

  "În cele zece luni petrecute la conducerea ministerului, am stabilit o strategie în cadrul căreia am propus câteva obiective utile pentru domeniu, printre care alocarea a 0,4% din PIB pentru IMM-uri. Cred că acesta este un deziderat pentru noul Guvern. Eu m-am asigurat că acest lucru se va întâmpla, dar după plecarea mea lucrurile au mers într-o altă direcție", a explicat domnul Jianu, subliniind: "O altă chestiune foarte importantă este acel concept de test IMM, astfel încât nicio reglementare care are impact asupra IMM-urilor să nu fie făcută sau pusă în aplicare fără o analiză de impact. Din păcate, acest test nu se respectă în prezent".

  Domnia sa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, după 25 de ani, "nu mai avem niciun minister, niciun departament dedicat întreprinderilor mici și mijlocii, nici măcar un secretar de stat". Fostul ministru a spus că sintagma "întreprinderi mici și mijlocii" nu mai există în programul de guvernare al noului Executiv.

  "De aici trebuie să plecăm, de la faptul că IMM-urile nu se mai regăsesc în strategia guvernamentală, pentru că România are capacitatea să devină o țară cu un mediu antreprenorial atractiv", a mai spus domnul Jianu, menționând că își dorește în continuare eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxei pe construcții speciale.

    DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR: "Suntem prea aproape de comunism și ne dorim încă să lucrăm la stat"
    ANDA ENE, FNGCIMM: "Piața creditului pentru IMM-uri - încă insuficient dezvoltată"
    OVIDIU DEMETRESCU, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU BUNĂ ADMINISTRARE: "Mediul de afaceri a fost puternic decapitalizat, în ultimii zece ani"
     LIVIU ROGOJINARU, CNIPMMR: "Îmi este frică de noi taxe"
    NAWAF SALAMEH, ALEXANDRION GRUP: "În piața noastră este haos"
    CRISTINA CHIRIAC, ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A ANTREPRENORILOR: "Tinerii vor putea lua calea ntreprenoriatului când vom avea o fiscalitate redictibilă"
     STERE FARMACHE, FRC: "Trebuie să relansăm contragarantarea ca mecanism pentru dezvoltarea IMM-urilor"
    RAMONA IVAN, CEC BANK: "Avem nevoie de un mediu mai prietenos pentru tinerii antreprenori și IMM-uri"
    MARIA POPA, PKF FINCONTA: "Codul Fiscal poate micșora numărul firmelor înființate în paradisurile fiscale"
    DANIELA MARIN, BERD: "Am oferit finanțări de 7 milioane de euro pentru IMM-urile locale"


.