speakeri
•CORNEL CODIŢĂ
POPORUL, REGATUL... COROANA!
Gurile rele spun că Regina Elizabeth a II-a ar fi cerut într-o discuţie, privată, desigur, trei motive pentru care Marea Britanie ar trebui, să continue, să fie membră a Uniunii Europene. Pentru că nu le-a primit, jumătate şi un pic din poporul peste care este suverană a votat în favoarea ieşirii UK din UE punîndu-se, astfel, pe picior de război cu cealaltă jumătate, care a votat pentru rămînere!!
•RADU TOIA, AAF
"Nu este clar ce se va întâmpla cu proiectul uniunii pieţelor de capital"
O Europă fără Anglia este, din punct de vedere al serviciilor financiare, o Europă mai săracă, este de părere Radu Toia, Director General al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
•LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB
"Listările companiilor româneşti pe pieţe străine nu au sens"
Piaţa de capital autohtonă trebuie să fie susţinută de autorităţi şi de guvern, în contextul Brexitului, consideră Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, acesta apreciind că listările companiilor româneşti pe pieţe străine nu au sens.
•FLORIN POGONARU, AOAR
"Apare un scenariu foarte posibil al unei pieţe de capital cu centre pe zone"
O dată cu votul pentru Brexit intrăm în două scenarii la fel de posibile, consideră Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care declară: "Unul este scenariul temporizării, altul - cel al mişcărilor bruşte. Probabil, scenariul mişcărilor bruşte este foarte drag birocraţiei de la Bruxelles, care va vrea să-l împingă şi să obţină ceva din el".
•DAN ARMEANU, PROFESOR ASE
"Avem nevoie de o altă abordare în UE, care să includă mai mult periferia"
Uniunea Europeană nu se va destrăma, nu se va sfârşi, nu vom asista la un efect de domino după Brexit, este de părere Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanţe Bănci din cadrul ASE.
•ADRIAN MITROI, ANALIST
"Prioritatea României trebuie să devină aderarea la zona euro"
Odată plecată Marea Britanie din UE, 85% din PIB-ul uniunii este generat în zona euro, apreciază Adrian Mitroi, analist economic, care consideră că, în situaţia dată, prioritatea României trebuie să devină aderarea la zona euro.
•MIHAI IONESCU, ANEIR
"Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat după lecţia numită Brexit"
Nimeni nu a crezut în Brexit şi nimeni nu şi-a luat măsuri de precauţie, a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). În acest context, domnia sa solicită Eximbank să spună ce garanţii oferă pentru riscul politic, pentru stabilitatea cursului etc., dacă are poliţe de asigurare pentru astfel de evenimente şi ce ofertă are pentru exportatori astfel încât aceştia să-şi protejeze afacerile.
•CRISTIAN PÂRVAN
"Brexitul este cea mai recentă reacţie la globalizare"
Brexitul este cea mai recentă reacţie la globalizare, consideră Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, care susţine că nicio mare putere economică nu poate digera globalizarea.
•MAKE, "BURSA"
"Decizia de la Bruxelles se manifestă la fel ca în fosta Uniune Sovietică"
Brexit-ul pare să fie doar o manifestare a unei stări de spirit, generată de polarizare, care şi-a făcut loc în Uniunea Europeană şi în lume, consideră MAKE, preşedintele Grupului de Presă "BURSA", care adaugă: "Polarizarea are loc pe două niveluri - al avuţiei şi al deciziei. Recent, Oxfam a făcut un raport potrivit căruia 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume posedă mai mult decât ceilalţi 99%.
•RĂZVAN NICOLESCU, DELOITTE
"Suntem mulţi cei care pierdem în urma Brexit-ului"
Dacă Marea Britanie va ieşi din UE, rămâne de văzut, este de părere fost ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, Executive Lead Advisor la "Deloitte", care a atras atenţia că, în situaţia în care Brexitul se va finaliza, "vom fi mulţi cei care vom pierde".
•IONEL BLĂNCULESCU
"Trebuie să vedem care sunt oportunităţile Brexitului şi să ni le însuşim"
Brexitul nu se va realiza, ci va fi o negociere dură între UE şi Marea Britanie pentru ca aceasta din urmă să obţină condiţii mai bune ca stat membru al Uniunii Europene, a reiterat Ionel Blănculescu, analist economic.