BREXIT - PRIMA CONFERINŢĂ DIN ROMÂNIA/RADU TOIA, AAF:"Nu este clar ce se va întâmpla cu proiectul uniunii pieţelor de capital"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Nu este clar ce se va întâmpla cu proiectul uniunii pieţelor de capital"

O Europă fără Anglia este, din punct de vedere al serviciilor financiare, o Europă mai săracă, este de părere Radu Toia, Director General al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Domnia sa a declarat: "Consecinţele imediate ale Brexitului au fost turbulenţele pe pieţele financiare şi alimentarea discursurilor populiste. Este normal, dar în acelaşi timp, este şi periculos, pentru că discursul poate să ducă, în aceste momente de tensiune, în direcţii în care nu ar trebui să ajungem şi nu ştim ce valenţe ar putea căpăta acest vot de acum încolo.

O Europă fără Anglia este, din punct de vedere al serviciilor financiare, o Europă mai săracă, pentru că sistemul financiar din Marea Britanie era lider al Europei, întotdeauna a avut un mesaj inovativ".

Radu Toia a precizat că nu se ştie ce se va mai întâmpla cu proiectul pieţei unice de capital, lansat de comisarul Jonathan Hill, care a demisionat: "Acest proiect era important pentru consumatorii de servicii financiare, pentru că impunea o platformă a serviciilor financiare integrată, în favoarea clienţilor finali".

Fără Marea Britanie în UE, se redeschide scena pentru un joc de repoziţionare a puterilor, mai adaugă directorul general al AAF.

"Turbulenţele pe care le-a creat votul de joi sunt şi în defavoarea industriei financiare din Anglia pentru că, de exemplu, industria de administrare a activelor de acolo este de 1,5 trilioane de dolari", a mai menţionat domnul Toia, continuând: "Nu sunt cea mai mare piaţă (n.r. englezii), sunt pe locul cinci în Europa (după Luxemburg, Irlanda, Fraţa şi Germania), dar chiar şi aşa, fondurile acestea au beneficiat de subscrieri din partea multor investitori din zona UE, iar posibila pierdere a paşaportului european reprezintă, într-adevăr, o problemă".

Domnul Toia spune că rămâne de văzut dacă se va ajunge la un exit al Marii Britanii din UE: "Sunt dezavantaje, o să vedem dacă chiar se va ajunge acolo. Am văzut petiţia online pentru un nou referendum semnată de 3 milioane de oameni. Nu sunt convins că nu o să mai existe o a doua şansă. Ar fi stupid să se meargă pe o singură soluţie".

În opinia sa, până nu se va clarifica direcţia, va fi multă ceaţă pe pieţe.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro