speakeri
S.L.Dr. Beatrice Mahler
Manager, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"
•“Ivermectina este avizată la noi doar pentru studii clinice”
VIDEO
Vaccinurile aprobate acum sunt produse şi destinate în mod deosebit pentru combaterea virusului SARS Cov 2, potrivit S.L.Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Aceasta subliniază că, dacă vorbim de terapii dedicate, singura aprobată până în prezent este terapia cu anticorpi. Celelalte terapii avizate sunt cele utilizate în alte patologii şi se evaluează, în acest moment, eficienţa lor în terapia SARS Cov 2: "Dacă suntem în România, ne rapotăm la ceea ce înseamnă autorizări necesare în România şi, acum, pentru ivermectină nu avem avizul decât pentru utilizarea de studii clinice. Acest lucru înseamnă că pacientul care primeşte acest medicament este informat înainte că medicamentul respectiv are această limitare şi îşi asumă o colaborare extrem de riguroasă cu medicul care i-l administrează, nu doar pe perioada administrării lui, dar şi ulterior, pentru raportarea extrem de riguroasă a eventualelor efecte adverse".
Ioan Nani
Director General, Antibiotice Iaşi
•“O linie de producţie a vaccinului anti-Covid ar necesita o investiţie de circa 35-40 milioane euro”
VIDEO
O linie de producţie sau de divizare a vaccinului anti-Covid la Antibiotice Iaşi (ATB) ar costa între 35 şi 40 de milioane de euro, a spus Ioan Nani, directorul general al companiei. Acesta a spus însă că România nu este în acest moment dat pregătită pentru un asemenea demers. Întrebat dacă se poate discuta despre o linie de producţie la Antibiotice Iaşi a vaccinului anti-Covid, Nani a spus: "Dacă este să vorbim despre o linie de producţie sau de divizare a vaccinului este un subiect. Ea poate fi realizată prin investiţii importante, eu le apreciez undeva la 35-40 de milioane de euro. Dacă e să discutăm de laboratoare şi personal capabil să gestioneze, să manipuleze şi să obţină la un moment dat un vaccin, părerea mea este că încă suntem departe de acest demers. Deşi mă doare să o recunosc pentru că conduc această firmă de aproape 25 de ani... Dar capabilităţile unei companii din România nu sunt... nu numai acea companie trebuie să fie capabilă. Un întreg sistem din România ar trebui să fie capabil pentru acest demers".
Marius Geantă
Preşedinte şi Co-fondator, Centrul pentru Inovare în Medicină
•“Sondajele arată o tendinţă crescătoare a interesului pentru vaccinare”
VIDEO
Sondajele de opinie arată o tendinţă crescătoare a interesului populaţiei pentru vaccinare, a precizat Marius Geantă, Preşedinte şi Co-fondator, Centrul pentru Inovare în Medicină, care consideră că nu se putea face mai mult din punct de vedere al comunicarii: "Informarea oamenilor de către specialişti dă rezultate. Eu cred că mixul dintre campania de comunicare, ofertă şi realitate este unul foarte bun". În opinia sa, suntem in punctul în care, odată cu autorizarea vaccinului produs de Astra Zeneca, peisajul se complică. În ceea ce priveşte ideea de precizie, domnia sa subliniază că, la începutul discuţiilor, se vorbea despre o perioadă de 8-12 ani necesară pentru producerea unui vaccin împotriva Covid 19, pentru că, până acum, nivelul de eroare trebuia luat de la capăt de câteva ori, gradul de precizie nefiind atât de ridicat ca în prezent.
Vasile Barbu
Preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor
•“Bolnavul cronic ar trebui prioritizat la vaccinare”
VIDEO
Pacienţii cronici ar trebui prioritizaţi în campania de vaccinare, consideră Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Acesta a spus că bolnavii cronici încă întâmpină dificultăţi în a se programa la vaccinare, iar următoarea etapă de vaccinare ar trebui să se bazeze pe criterii de risc medical. Barbu a declarat: "Cred că ar trebui prioritizat pacientul cronic. Cred că aici acei «esenţiali», pentru că am foarte nume de cunoscuţi «esenţiali» care deja au început să se vaccineze dar care sunt sănătoşi tun - tineri, foarte activi -, care nu ştiu cu adevărat cât de esenţiali sunt faţă de un om care nu poate să iasă afară din casă din cauza riscului de a se infecta. Este important pentru noi că ne-am vaccinat salvatorii pentru că prima dată trebuie să ne salvăm salvatorii. Şi a decurs extraordinar de bine această campanie de vaccinare a cadrelor medicale, dar în următoarea etapă trebuia să se meargă pe criterii medicale, pe criterii de risc medical.
Dr. Farm. Iuliana Popescu
Cercetător Farmacologie Moleculară
•“Tulpina Sars-Cov 2 din Marea Britanie nu diminuează eficacitatea vaccinului Pfizer”
VIDEO
Singura linie a virusului Sars-Cov 2 prezentă în acest moment, disparat, în ţara noastră, este tulpina britanică, ce înregistrează 23 de mutaţii, dar care nu are, conform studiilor publicate până acum, efecte asupra eficienţei anticorpilor produşi de vaccinurile Pfizer şi Novavax, susţine Iuliana Popescu, cercetător în farmacologie moleculară. Ea a arătat că în acest moment, pe mapamond, există trei linii/tulpini ale virusului Sars-Cov 2: britanică, braziliană şi sud-africană.