speakeri
•SEBASTIAN VLĂDESCU, ROMCAB
"Bursa de Valori este tinerică şi subţirică, dar şi arogantă şi vanitoasă"
Bursa de Valori Bucureşti este "foarte feminină" - "tinerică şi subţirică", dar şi "arogantă şi vanitoasă", este de părere Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe şi preşedintele Consiliului de Administraţie de la Romcab.
•MIRCEA URSACHE, ASF
"Viitorul bursei noastre de valori este în piaţa unică europeană de capital"
Despre viitorul pieţei noastre de capital este cel mai uşor de vorbit, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Este clar că viitorul bursei de valori este în cadrul uniunii pieţelor de capital europene, proiect care trebuie implementat din 2019 la nivelul întregii Uniuni Europene".
•ALIN DUHNEA, CITIBANK ROMÂNIA
"Lichiditatea scăzută a BVB derivă şi din comisioanele mari de tranzacţionare"
PREZENTARE
Piaţa locală de capital este într-o competiţie directă cu pieţele din Europa Centrală şi de Est, iar când vorbim despre lichiditatea scăzută de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să ne uităm şi la comisioanele mari de tranzacţionare, consideră Alin Duhnea, senior manager de clienţi şi produse custodie în cadrul Citibank România.
•AURELIA CRISTEA, DEPUTAT PSD
"Pragul la SIF-uri va fi luat în discuţie anul viitor"
Problema pragului la SIF-uri va fi tranşată anul viitor, în Legea privind fondurile alternative, a spus deputatul PSD Aurelia Cristea, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
•DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR
"Dezvoltarea pieţei de capital, împiedicată de abuzul de putere al directorului general BVB"
Una dintre piedicile în dezvoltarea pieţei de capital româneşti este abuzul de putere al directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat, ieri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, cu referire la modul în care Ludwik Sobolewski tratează listările companiilor pe ATS-ul BVB, respectiv pe piaţa AeRO.
•CRISTIAN DUŢESCU, OPPC
"Piaţa de capital are nevoie de un fenomen rar, cu un impact major"
Piaţa de capital are nevoie de stimulente fiscale pentru dezvoltare şi pentru dobândirea încrederii investitorilor, consideră avocatul Cristian Duţescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC), care afirmă că entitatea pe care o reprezintă a propus, în acest sens, revenirea la impozitarea redusă pentru deţinerile mai mari de un an de zile şi, eventual, acordarea de stimulente pentru profitul reinvestit pe bursă.
•AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA
"BVB este într-o stare de leşin"
Uniunea Europeană doreşte să creeze o piaţă unică de capital, ceea ce este o veste bună pentru România, dar proastă pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), întrucât va avea o problemă în a convinge emitenţi precum SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) să rămână la Bucureşti şi să nu se ducă la Londra, Varşovia sau alte burse europene mult mai dezvoltate, a declarat Gheorghe Piperea, profesor universitar doctor, avocat în cadrul "Piperea şi Asociaţii".
•IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA, DESPRE LEGEA 151/2014
"Să identificăm cele mai potrivite forme normative pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor"
PREZENTARE
La încheierea aplicării Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, nu ar fi lipsit de interes să se centralizeze toate disfuncţionalităţile şi problemele înregistrate privind nerespectarea unor prevederi ale acesteia, privind procedurile de transfer al emitenţilor de pe Rasdaq pe un alt sistem de tranzacţionare şi cele privind nefinalizarea unor procese de retragere a acţionarilor până la încetarea de drept a activităţii pieţei Rasdaq, este de părere domnul Iulian Stan, vicepreşedinte executiv - director general adjunct al SIF Transilvania.
•ADRIAN VASCU, ANEVAR
"ONRC, ASF şi ANEVAR nu s-au corelat în evaluarea companiilor delistate de pe Rasdaq"
Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) nu şi-au corelat atribuţiile pe care le-au avut în procesul de evaluare a companiilor care se delistează de pe Rasdaq, potrivit lui Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.
•REMUS VULPESCU, DIRECTOR VULCAN SA ŞI MEMBRU OPPC
"Nu există o viziune unitară privind dezvoltarea pieţei noastre de capital"
"Actorii pieţei noastre de capital nu prezintă o viziune comună asupra dezvoltării", a declarat Remus Vulpescu, directorul general al Vulcan SA şi membru al Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC). Domnia sa a subliniat: "Dezbaterile publice asupra pieţei de capital se opresc, de multe ori, la nivelul unor chestiuni tehnice şi operaţionale, care sunt importante. Dar nu am auzit încă dacă suntem la distanţa de un kilometru sau de un an-lumină de ţinta de a avea o piaţă de capital dezvoltată".