CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI - EDIŢIA A IV-A / MIRCEA URSACHE, ASF:"Viitorul bursei noastre de valori este în piaţa unică europeană de capital"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2015

"Viitorul bursei noastre de valori este în piaţa unică europeană de capital"


Despre viitorul pieţei noastre de capital este cel mai uşor de vorbit, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Este clar că viitorul bursei de valori este în cadrul uniunii pieţelor de capital europene, proiect care trebuie implementat din 2019 la nivelul întregii Uniuni Europene".

Domnia sa a declarat că acum au loc dezbateri privind piaţa unică de capital la nivelul parlamentelor statelor membre, iar Parlamentul României urmează să îşi transmită poziţia, în perioada următoare, la Bruxelles. "Cam acesta este răspunsul pe care vreau să îl dau la unele derapaje care au apărut recent cu privire la viitorul bursei noastre. Locul nostru este în piaţa unică de capital europeană", a continuat domnul Ursache.

Vicepreşedintele ASF a ţinut să menţioneze că, la nivel european, se încurajează dezvoltarea şi consolidarea burselor naţionale, nu a celor regionale, adăugând: "Ca să creezi o uniune a pieţelor de capital trebuie să identifici barierele. Acestea decurg, mai întâi, din legislaţia naţională a statelor membre, care nu aplică normele europene din domeniu. Acum, la nivel european, este o întreagă dezbatere privind libera circulaţie a capitalului. Sigur, şi la noi sunt voci care spun că există o portiţă care lasă statele să decidă cu privire la propriile bariere, dacă acestea ţin de securitate publică. Dar Comisia spune clar că aceste bariere trebuie să aibă o bună justificare şi termene precise. Evoluţia pieţei de capital arată că astfel de restricţii, precum pragurile de deţinere şi situaţia pieţei Rasdaq, nu mai sunt justificate".

Mircea Ursache a afirmat că, până la finalul anului în curs, ţările membre trebuie să identifice care sunt barierele care stau în calea implementării proiectului uniunii pieţei de capital europene

Oficialul ASF a mai declarat că pentru dezvoltarea pieţei de capital trebuie să scăpăm de incapacitatea de a lua decizii, arătând că autoritatea a adoptat, în ultimii doi ani şi jumătate, patru acte normative şi 23 de reglementări care "ne-au racordat la legislaţia europeană din domeniu".

Pe viitor, ASF are în pregătire o lege a emitenţilor, modificarea regulamentului 2/2006 a fostului CNVM şi o strategie privind reglementarea funcţionării AOPC. Potrivit domnului Ursache, modificarea regulamentului vizează reglementarea posibilităţii unui operator de piaţă de a deţine participaţii la alţi operatori, reglementarea pragurilor de deţinere la operatori de piaţă, obligaţia de raportare a înstrăinărilor de acţiuni şi politici de guvernanţă corporativă.

Oficialul ASF a spus: "Strategia privind privind reglementarea funcţionării AOPC este în stadiu incipient. Am preferat să trasmitem actorilor pieţei un set de întrebări".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Viitorul pietei de capital romanesti incepe cu tine la puscarie, scursura economica ce esti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro