speakeri
Andrei Pop
Membru, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor
•“Prioritar este să ne asigurăm că reţelele 5G sunt sigure”
Reţelele 5G deschid noi oportunităţi pentru întreprinderi, pot transforma sectoarele critice şi, în cele din urmă, vin în sprijinul cetăţenilor, pentru că accesul la tehnologie înseamnă o viaţă mai bună, a afirmat deputatul Andrei Pop, care a mai spus: "În opinia mea, prioritatea şi responsabilitatea noastră comună este să ne asigurăm că aceste reţele sunt sigure. Pentru că integritatea reţelelor de telecomunicaţii este o parte esenţială a arhitecturii de securitate. Toate riscurile tehnice sau nontehnice trebuie să fie luate în considerare, pentru că asigurarea rezilienţei reţelelor 5G este esenţială pentru societate. Această tehnologie nu va avea impact doar asupra comunicaţiilor digitale, ci şi asupra sectoarelor critice precum energia, transporturi, servicii bancare, sănătatea, sisteme de control industrial, etc.."
Varujan Pambuccian
Membru, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor
•“Decizia legată de 5G nu ţine de tehnologie, de tehnică, ci doar de securitate şi de politică”
Securitatea reţelelor 5G se poate realiza rapid, prin impunerea a trei măsuri, chiar dacă avem mai mult soft şi mai mult firmware, a afirmat deputatul Varujan Pambuccian. "Prima se referă la depunerea codului sursă, undeva, în siguranţă, în urma unei convenţii făcută între stat şi producător şi, în acest fel, securitatea datelor din soft şi firmware este asigurată. Apoi, operatorii reţelelor 5G să fie obligaţi să ia măsurile de securitate necesare şi, în cele din urmă, statul să educe publicul, pentru ca fiecare utilizator în parte să îşi măsuri de securitate", a declarat Varujan Pambuccian.
Silviu Neghina
Countries Director Europe, Sigfox
•“Tehnologia 5G nu va crea noi probleme de securitate”
Tehnologia 5G este necesară, însă aşteptările noastre în privinţa sa trebuie să fie corecte, întrucât aceasta nu va genera o revoluţie, conform domnului Silviu Neghină, Countries Director Europe, Sigfox. Domnia sa declară: "Eu cred că este nevoie de 5G, cred însă că trebuie să ne setăm aşteptările corect, pentru că 5G-ul nu ne va revoluţiona viaţa, nu o va schimba peste noapte, nu se vor digitaliza toate serviciile".
Alexandru Borcea
Preşedinte, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES)
•“Termenul de dezbatere publică pentru proiectul de lege pe implementarea 5G ar trebui prelungit”
Termenul pentru dezbaterea publică pentru proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G ar trebui prelungit de la 8 zile lucrătoare la 30 de zile lucrătoare, a afirmat Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES). Acesta a afirmat: "Subiectul meu principal este partea de etică în afaceri si încrederea pe care o au stakeholderii. De ce spun asta, pentru că chiar ieri seară (miercuri seară - n.r.) am trimis către Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor şi primului ministru o scrisoare prin care solicitam să se intre în zona de angajament prin lege: avem o lege care spune ca această consultare publică ar trebui sa fie de 30 de zile lucrătoare. Dacă calculez perioada disponibilă pentru dezbatere ea rezultă în 8 zile lucratoare, deci nici vorbă de 30 de zile cum spune legea.
Liviu Popescu
Director, Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR)
•“Proiectul de lege iniţiat de minister introduce incertitudine tehnică în privinţa achiziţiilor de echipamente”
Proiectul de lege aflat până luni, 17 august, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, este criticat şi de reprezentanţii operatorilor mobili din România, care susţin că viitorul act normativ are mai multe lacune. Liviu Popescu, director în cadrul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) a declarat: "Din perspectiva operatorilor din cadrul asociaţiei noastre, această reglementare introduce incertitudine tehnică în privinţa achiziţiilor de echipamente. Fiecare operator achiziţionează echipamente, anual, într-un range de câteva sute de milioane de euro. Achiziţionează astăzi un set de echipamente şi întrebarea este în ce măsură le va mai putea folosi peste un an, peste doi sau peste trei cu acest tip de reglementare."
Gelu Maravela
Founding Partner, MPR Partners
•“Proiectul legislativ privind implementarea 5G nu se orientează pe o soluţie tehnică”
Proiectul legislativ privind implementarea 5G este centrat pe un memorandum, pe o declaraţie de principii, spune Gelu Maravela, Founding Partner, MPR Partners, aducând în atenţie faptul că acest act normativ nu se orientează, aşa cum ar fi normal, pe o soluţie tehnică. Domnia sa declară: "Nu pot să nu mă uit la ce face UE în domeniu. UE are un set de reguli. Dacă proiectul nostru priveşte furnizorul, setul de reguli al UE - soluţia tehnică. Pun aceste proiecte faţă în faţă şi mă întreb care îmi oferă mai multe avantaje şi beneficii, mai multă transparenţă, o aşezare normală, o bună practică legislativă. Răspunsul este, din punctul meu de vedere, că trebuie să ne concentrăm pe soluţia tehnică, nu neapărat pe furnizorul în sine. În cazul nostru, acest act normativ se centrează pe furnizor. Sunt nişte criterii prin care selectăm funizorul, criterii neclare, imprevizibile, care pot da naştere unor abuzuri".
Simona Neagu
Head L&DR, Badea Clifford Chance
•“Proiectul legislativ pe 5G interferează cu reglementările în vigoare”
Proiectul de lege referitor la tehnologia 5G aflat în dezbatere publică interferează cu reglementările în vigoare, este de părere Simona Neagu, Head L&DR la Clifford Chance Badea. Domnia sa a precizat: "Proiectul de lege lansat în dezbatere aduce în discuţie o nouă autorizaţie, aceea a producătorilor de tehnologii, în condiţiile în care, în legislaţia din ţara noastră, existau alte două autorizaţii, pe care ar trebui să ne uităm şi să vedem în ce măsură interferează sau nu cu noua autorizaţie.
Nicolae Oacă
Doctor-analist în telecomunicaţii
•“Tehnologia 5G va avea întotdeauna o problemă de securitate, indiferent de tipul furnizorului”
Securitatea cibernetică va reprezenta întotdeauna o problemă la tehnologia 5G, indiferent de tipul furnizorului, a afirmat dr. Nicolae Oacă, consultant în telecomunicaţii. Acesta a precizat: "Tehnologiile 2G, 3G, 4G aveau ca obiectiv omul şi nevoile lui de comunicare. Noua tehnologie 5G, care are o viteză mult mai mare decât celelalte şi latenţe mult mai scăzute, are un obiectiv în plus în conectarea obiectelor create de om. De aici rezultă aplicaţii în întreaga industrie, societate, de unde şi rolul de motor al transformării digitale a economiei noastre. Deci e o şansă pentru tranformarea digitală în România. Din cauza arhitecturii mult mai centralizate pentru noua tehnologie, a puterii de calcul mult mai mari, a nevoii de a dispune mai multe antene şi dependenţei sporite de programele informatice, reţelele 5G oferă mai multe puncte de acces potenţiale."