Grupul de presă BURSA a organizat videoconferinţa “Strategia de dezvoltare a României” cu tema “Reîntoarcerea la obişnuinţe sau înaintarea într-o nouă realitate economică”, în data de 23 iunie 2020, începând cu ora 10.30.
Evenimentul fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.
•Impactul social al pandemiei – vom reveni la ce era înainte sau vom intra într-o nouă realitate?
•Măsurile necesare pe plan intern pentru relansarea economică (finanţare-inovare-competitivitate) şi integrarea acestora în planul european de redresare;
•Măsurile fiscale aşteptate de mediul antreprenorial - ce oferă România versus ce propune UE;
•Strategiile mediului de afaceri pentru depăşirea crizei - ce au de făcut antreprenorii ca să capitalizeze planul UE;
•Soluţiile în faţa unui al doilea val - avem nevoie de un alt model de dezvoltare?
•Principalele competenţe câştigate în urma crizei;
•Next Generation - instrument financiar care schimbă coordonatele UE privind finanţarea; Cum se va finanţa acest instrument?
•Este acest plan un game-changer care modifică funcţionarea UE?
•Avantajele Next Generation pentru România;
•Oportunităţi naţionale de dezvoltare şi relansare economică în contextul Green Deal.
Laszlo Borbély •"Pentru proiectele viitoare, este nevoie să finalizăm Strategia Integrată Energie-Schimbări Climatice"
Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului României
În zona dezvoltării durabile, ţara noastră este un fel de catalizator, un hub regional cu obiective precise, dar deşi avem un comitet interdepartamental - Guvernul României - şi vom avea un Consiliu Consultativ, nu suntem pregătiţi în unele domenii, cum este de exemplu eficienţa energetică pentru care avem şi o strategie făcută cu Banca Mondială, a arătat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Laszlo Boirbely a precizat: "La nivelul României trebuie să finalizăm Strategia Integrată Energie - Schimbări Climatice, care ar trebui aprobată de Guvern. Pe baza ei vom discuta proiectele viitoare, inclusiv cele din industria turismului şi a marilor companii, dar trebuie să ne mişcăm foarte repede şi să fim activi la nivelul Uniunii Europene.
Liviu Rogojinaru •"Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării"
Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării şi al introducerii inteligenţei artificiale în mediul economic, conform domnului Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care menţionează: "Este foarte probabil ca întreprinderile care nu vor reuşi să facă faţă acestei concurenţe de pe piaţă să dispară. Ne place, nu ne place, acesta este un adevăr trist. Administraţia publică urmează să introducă tehnologii şi soluţii digitale care o vor face mai eficientă. Nu se pune problema dacă vrem sau nu această transformare, ea trebuie făcută. Creăm pachete pe care să le punem la dispoziţia IMM-urilor pentru digitalizare. Vrem ca acestea să intre în lumea normală a secolului XXI".
Siegfried Mureşan •"UE şi-a mobilizat rezerva din buget, pentru combaterea crizei actuale"
Europarlamentar
Uniunea Europeană (UE) îşi foloseşte bugetul drept garanţie ca să împrumute bani din pieţele internaţionale şi să îi pună la dispoziţia ţărilor cu nevoi, ca urmare a crizei provocate de noul coronavisrus, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureşan. Oficialul a menţionat: "Imediat după declanşarea pandemiei de Covid 19, în luna martie, UE a reacţionat şi a permis utilizarea sumei de 37 miliarde euro pentru măsuri de combatere a crizei, dintre care peste 3 miliarde au fost destinaţi României, şi a sensibilizat regulile de accesare a fondurilor UE. A fost schimbată destinaţia unor fonduri europene şi 300 de milioane de euro au putut fi cheltuite pentru finanţarea şomajului tehnic, alte 120 de milioane fiind folosite pentru creşterea veniturilor personalului medical".
Dan Nica •"Autorităţile locale nu au fost consultate cu privire la proiectele de tranziţie energetică"
Europarlamentar
Pentru primirea sumelor alocate de Comisia Europeană pentru derularea proiectelor din domeniul energetic, trebuie să îndeplinim mai multe condiţii referitoare la faptul că investiţiile respective trebuie să fie verzi, smart, să privească tranziţia energetică sau să fie un rezultat al procesului de cercetare-inovare a precizat europarlamentarul Dan Nica. Dan Nica a arătat: "În domeniul energiei mai există Fondul de Tranziţie Justă, prin care România are alocaţi 3,3 miliarde euro. Banii respectivi vor putea fi luaţi repede dacă depunem rapid proiecte în acest domeniu. Dar, pentru depunerea acestor proiecte privind tranziţia energetică, este necesar să fie consultate autorităţile locale, industria de profil şi apoi este nevoie de avizul Comisiei Europene pentru a da drumul la planurile respective. Din păcate, consultarea cu autorităţile locale nu a început, aceste autorităţi nu ştiu despre fondul de tranziţie justă şi, din această cauză, probabilitatea să demarăm proiectele începând cu 1 ianuarie 2021 este pusă sub semnul întrebării".
Camelia Ene •"Scopul nostru este să devenim furnizor de soluţii şi inovaţii de mobilitate în regiune"
Country Chairman & CEO, MOL România
Scopul MOL România este de a deveni furnizor de soluţii şi inovaţii de mobilitate în regiunea noastră, a spus Camelia Ene, Country Chairman & CEO, MOL România, adăugând că, în ultimii ani, Grupul a investit constant în zona de digitalizare. Reprezentantul MOL a precizat: "Viziunea noastră pentru următorii zece ani este ca, staţiile (n.r. de alimentare) noastre să se transforme într-un furnizor de servicii pentru cei care călătoresc, care sunt în mişcare. Iar aici vorbim de la produse alimentare şi cafea, până la consum de electricitate pentru maşinile electrice. Suntem extrem de atenţi la comportamentele consumatorilor şi încercăm să anticipăm care vor fi nevoile clienţilor noştri, astfel încât să fim alături de ei".
Dragoş Preda •"Sectorul TIC va duce la investiţii totale de 2,4 miliarde euro, în ţara noastră"
Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Domeniul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor este poate cel mai dinamic domeniu în prezent, nu numai prin lucrările redemarate din infrastructură, dar în special prin cel al comunicaţiilor electronice în bandă largă, care trebuie văzut ca un domeniu cu impact transversal, mai ales că în ultima vreme vorbim tot mai des de teleşcoală, telemuncă, e-commerce şi esport, care la nivel global reprezintă o piaţă mai mare ca industria filmului sau a muzicii, a declarat Dragoş Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Domnia sa a precizat că, potrivit estimărilor, sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) va duce, în România, la investiţii totale de 2,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere PIB de 13%, creştere a locurilor de muncă de 11% şi reducerea costurilor administraţiei care în 2014-2020 a fost de 12% prin aceste soluţii.
Cătălin Iapă •"Guvernul este dispus să majoreze plafonul IMM Invest la 20 miliarde lei"
Secretar de Stat, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației
Plafonul de finanţare prin IMM Invest este de 15 miliarde lei, dar dacă se ajunge să fie accesată această sumă, atunci Guvernul este dispus să majoreze plafonul la 20 de miliarde, a spus Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Conform oficialului, 7000 de firme au beneficiat de IMM Invest, circa 6 miliarde lei fiind consumaţi din acest program. Guvernul urmează să publice programul de relansare economică şi toate ministerele vor avea partea lor în acest proiect, spunând foarte concret ce investiţii vor fi realizate în ţara noastră, a precizat domnia sa.
Dan Schwartz •"Sunt împotriva facilităţilor fiscale, care nu fac decât să distorsioneze mecanismele"
Managing Partner, RSM România SRL
Ne îndreptăm spre o schimbare radicală, chiar dacă această schimbare se va produce pe termen lung, este de părere Dan Schwartz, Managing Partner, RSM Romania. În opinia domniei sale, "dificultăţile înseamnă oportunităţi pentru cei care stiu să le depăşească". Criza de acum este comparabilă cu ce se întâmpla după marea depresiune, "când oamenii au trecut de la căruţă şi trăsută la automobil", consideră reprezentatul RSM România, care a precizat, printre altele: "Acum vom trece de la economia fizică, bazată pe materie primă palpabilă, în zona digitală. Acesta este viitorul, chiar dacă pe unii îi sperie". Dan Schwartz a subliniat că este adeptul reformelor, iar economia este capabilă să accepte schimbarea care se produce.
Daniel Dăianu •"Această pandemie este un şoc excepţional"
Preşedinte al Consiliului Fiscal şi Membru al Academiei Române
Pandemia de Covid-19 este un şoc cu totul excepţional, în condiţiile în care nimeni dintre noi nu a trăit aşa ceva, iar sistemele medicale nu au fost atât de stresate niciodată, potrivit domnului Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi membru al Academiei Române, care subliniază: "Nu trebuie să subestimăm această situaţie, să ne gândim că putem asista la o revenire fulminantă a economiilor. Pandemia nu a fost învinsă. Cifrele ne descurajează. Mulţi nu înţeleg că dacă nu ai colaborarea cetăţenilor, dacă nu există un parteneriat între cei care administrează treburile publice şi mediul de afaceri, şi nu în ultimul rând un parteneriat cu cetăţenii, poţi să ajungi în situaţia unor noi măsuri percepute ca fiind foarte restrictive. Această criză are implicaţii de ordin economic şi social, dar şi psihologic. Ea trebuie gestionată cu grijă, cu înţelepciune, astfel încât cetăţenii să îţi fie alături".
Tănase Stamule •"Economia românească, upgradată prin fondurile structurale din programul Green Deal"
Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul economic
Guvernul are trei direcţii strategice pentru relansarea economiei naţionale, iar fiecare dintre acestea este structurată pe mai multe subcategorii, a afirmat Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul economic. Conform domniei sale, prima direcţie se referă la stimularea cererii şi ofertei agregate. "Este vorba despre un pachet de 50 miliarde lei, pe care Guvernul le alocă anul acesta prin fonduri europene şi granturi de la bugetul de stat. Pachetul respectiv are în centru programul IMM Invest, care până acum a dus la creditarea a peste 7500 de companii. Pe actuală schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană putem aloca pentru pentru acest program până la 20 miliarde lei, ceea ce ar însemna cel puţin 20.000 de firme beneficiare. Dacă va fi aprobată de Comisia Europeană noua schemă de alocare stabilită prin lege de Parlament, adică un plafon de 30 miliarde lei pentru acest an, vom putea să oferim banii respectivi pentru creditarea companiilor", a precizat consilierul de stat Tănase Stamule.
George Rotariu •"Vorbim mult de digitalizare, dar practic ignorăm digitalizarea"
CEO şi Co-fondator Bitcoin România
În ţara noastră se vorbeşte foarte mult de digitalizare, dar de fapt se ignoră digitalizarea şi se îndepărtează business-urile care o promovează, a spus George Rotariu, CEO şi Co-fondator Bitcoin România, punctând că, încă din anul 2018 este aproape imposibil pentru orice firmă locală care lucrează cu criptomenede să îşi deschidă conturi la o bancă din România. Directorul Bitcoin România a precizat: "Suntem o societate 100% românească, cu 40 de angajaţi din România, care a plătit sume semnificative la bugetul de stat. Iar băncile din România decid să ne închidă conturile, fără niciun motiv real. Singurul lucru care ne este explicat este faptul că există un risc de spălare a banilor (...). Avem peste 100.000 de clienţi din România, dar din păcate nu mai reuşim să deschidem conturi bancare şi să ne servim clienţii în monedă locală."
Corneliu Bodea •"Impactul global al pandemiei, de circa 30 trilioane dolari, se va adânci în eventualitatea unor noi valuri"
Preşedintele Centrului Român al Energiei
mpactul global pe care noua criză sanitară îl are asupra economiei este deja serios, fiind estimat la 30 de trilioane de dolari şi va continua, iar efectele unor eventuale noi valuri ale crizei sanitare vor duce la adâncirea problemelor economice, consideră Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). Domnia sa a declarat: "Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă medie de 2-3 ani, în care să ne adunăm puterile, să ne aliniem şi să fim solidari pentru a face faţă acestei crize care ne afectează pe toţi". Totodată, preşedintele CRE a spus că impactul social al pandemiei este deja previzibil: "La nivelu socio-economic, în legătură mai ales cu pierderea locurilor de muncă pentru un număr foarte mare de oameni, numai în România numărul contractelor de muncă suspendate a depăşit 1 milion şi se estimează că până la 200.000 de locuri de muncă se vor transforma în şomaj, fiind o pierdere de forţă de muncă serioasă. Este şi un impact global care ne afectează, de asemenea, dar şi un impact serios în legătură cu modul de muncă şi modul în care eram obişnuiţi să lucrăm".
• bzb.ro
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.