VIDEOCONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" / CORNELIU BODEA, PREŞEDINTELE CENTRULUI ROMÂN AL ENERGIEI: "Impactul global al pandemiei, de circa 30 trilioane dolari, se va adânci în eventualitatea unor noi valuri"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2020

"Impactul global al pandemiei, de circa 30 trilioane dolari, se va adânci în eventualitatea unor noi valuri"

Impactul global pe care noua criză sanitară îl are asupra economiei este deja serios, fiind estimat la 30 de trilioane de dolari şi va continua, iar efectele unor eventuale noi valuri ale crizei sanitare vor duce la adâncirea problemelor economice, consideră Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE).

Domnia sa a declarat: "Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă medie de 2-3 ani, în care să ne adunăm puterile, să ne aliniem şi să fim solidari pentru a face faţă acestei crize care ne afectează pe toţi".

Totodată, preşedintele CRE a spus că impactul social al pandemiei este deja previzibil: "La nivelu socio-economic, în legătură mai ales cu pierderea locurilor de muncă pentru un număr foarte mare de oameni, numai în România numărul contractelor de muncă suspendate a depăşit 1 milion şi se estimează că până la 200.000 de locuri de muncă se vor transforma în şomaj, fiind o pierdere de forţă de muncă serioasă. Este şi un impact global care ne afectează, de asemenea, dar şi un impact serios în legătură cu modul de muncă şi modul în care eram obişnuiţi să lucrăm".

Corneliu Bodea a subliniat faptul că în această perioadă cu toţii am experimentat telemunca, un mod care era deja practicat de anumite companii ca o metodă mai eficientă de a lucra şi mai puţin strictă. "Iată că atunci când am fost obligaţi să lucrăm de acasă majoritatea reacţiilor au fost negative, iar în compania pe care o conduc majoritatea angajaţilor au fost nemulţumiţi de acest mod de muncă. Există un efect pozitiv aici, este o ocazie să conştientizăm cât de important este un job, un loc în care să mergem şi să ne conectăm la soicietate în general", a punctat domnia sa.

De asemenea, preşedintele CRE consideră că această perioadă este şi o şansă pentru analişti, cercetători, pentru antreprenori, o şansă de a experimenta, de a îşi verifica capacitatea şi este o şansă şi pentru oamenii politici care le dă ocazia să dovedească faptul că valorile sunt cele care contează şi de care ei rămân ataşaţi în aceste momente, o şansă pentru a arăta că solidaritatea este ceea ce ne-a făcut să ajungem în acest moment, solidaritatea, rezilienţa ei şi capacitatea de a depăşi orice obstacol.

Corneliu Bodea a precizat că reacţiile pe care majoritatea guvernelor ţărilor de pe glob le-au avut în faţa acestei pandemii sunt corecte, desi la început păreau uşor exagerate, însă acest lucru este justificat, dată fiind lipsa de cunoştinţe în legătură cu noul virus.

Preşedintele CRE a mai afirmat în cadrul videoconferinţei că în această luptă pe care guvernanţii o dau cu efectele crizei, devine mult mai importantă cooperarea cu asociaţiile profesionale, deoarece ele pot să aducă un plus de claritate, de competenţă şi pot crea această legătură între Guvern şi societate în sensul larg.

"CRE a adunat toate asociaţiile din energie pentru un punct de vedere comun cu privire la măsurile care trebuiesc luate imediat pentru gestionarea crizei, dar şi măsurile pe termen mediu pe care industria energetică trebuie să le ia. Am fost plăcut impresionat că 11 asociaţii din domeniul energiei au reuşit să construiască un punct de vedere comun. Mai puţin impresionat am fost de faptul că, deşi am transmis acest punct de vedere la toate instituţiile relevante, am primit un singur răspuns după o lună şi jumătate, dar aşteptăm şi de la celelalte", a susţinut Corneliu Bodea.

Domnia sa a subliniat importanţ, atât pentru guvernanţi, cât şi pentru mediul economic, intensificării unui dialogul.

"În primul rând un dialog ar crea o bază de detensionare. Chiar dacă măsurile pe care asociaţiile le propun fac parte din măsuri pe care Guvernul deja le ia în calcul, simplul fapt că există această comunicare detensionează starea de nelinişte care există la nivelul antreprenorilor", a completat Corneliu Bodea.

Oficialul CRE consideră că Guvernul a luat nişte măsuri bune, imediate, care erau aşteptate şi care au salvat pe termen scurt unele companii: "Mă refer în principal la asigurarea suportului pentru şomajul tehnic. Totodată, pe zona de suport fiscal constatăm o anumită lipsă de claritate de înţeles, de altfel, ne întâlnim cu o situaţie neclasică".

Dialogul între asociaţii şi Guvern ar trebui să fie baza rezolvării acestor probleme, a conchis preşedintele Centrului Român al Energiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 30 trilioane = 30.000 de miliarde . Nu e cam mult ? Inteleg ca U.E. combate situatia cu 500 miliarde , nu e cam putin ? Cifrele nu se prea pupa !

    1. Casa nu mai vorbesc de " eventualitatea unor noi valuri .." !

      30 000 nu reprezinta fondurile alocate pentru combatera crizei ci valoarea scaderilor economiilor(PIB global)

    Pe după vișin, pe după pandemie.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb