speakeri
•Radu Gheţea, AOAR
"Criza financiară a făcut tot mai necesară utilizarea medierii"
Circa 150 de mediatori, oameni de afaceri, bancheri, avocaţi au dezbătut, ieri, avantajele şi provocările procesului de mediere, aducând în discuţie oportunitatea prevederilor noului Cod de Procedură Civilă legate de acest domeniu şi manifestându-şi un interes sporit faţă de subiect.
•DORIN BĂDULESCU
"Medierea - mai ieftină şi mai avantajoasă decât justiţia"
Medierea este mult mai ieftină şi mai avantajoasă decât justiţia clasică, potrivit lui Dorin Valeriu Bădulescu, preşedintele Consiliului de Mediere. Domnia sa susţine că, în Uniunea Europeană, doar 5% din costurile unui proces în justiţie reprezintă cheltuielile pentru mediere, toată zona de litigii putând fi abordată de mediatori.
•NICOLETA MUNTEANU
"Medierea creează relaţii de lungă durată, datorită caracterului non-agresiv"
PREZENTARE
Activitatea de mediere contribuie la crearea de relaţii de lungă durată între părţile care iau parte la procedură, ca urmare a caracterului său non-agresiv, arată Nicoleta Munteanu, preşedintele Centrului Internaţional de Mediere.
•MIRELA IOVU
"Nu cred că informarea asupra medierii trebuia să fie obligatorie"
Piaţa nu era pregătită pentru ca vreun pas din procedura de mediere să fie obligatoriu, consideră Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank.
•CRISTIAN PÂRVAN
"Atenţie la contracte şi legislaţie!"
Cei implicaţi într-un proces de mediere trebuie să fie foarte atenţi la modul în care sunt întocmite contractele, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
•RADU GRAŢIAN GHEŢEA
"Vrem ca, alături de ANPC, să creştem gradul de conştientizare cu privire la mediere"
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) analizează iniţierea unui proiect de lege care să fie propus Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi care să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu prvire la mediere, a declarat preşedintele asociaţiei, Radu Graţian Gheţea.
•COSMIN VASILE
"Dispoziţia legală este imperativă, dar fără sancţiuni"
Caracterul imperativ al dis poziţiei legale care impune obligativitatea participării la şedinţele de informare despre mediere, începând cu 15 februarie, este afectat de amânarea aplicării de sancţiuni pentru data de 1 august, consideră Cosmin Vasile, partener în cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu.
•CIPRIAN FRANDES
"Propunerile privind medierea penală nu ţin de legea medierii"
Propunerile care s-au făcut cu privire la medierea penală nu fac obiectul legii medierii, ci al Codului de procedură penală, a explicat Ciprian Frandes, consilier al deputatului Alina Gorghiu.
•ZENO ŞUŞTAC
"Văd un mare potenţial al medierii pe termen scurt şi mediu"
Cererea de mediere a crescut substanţial, după data de 15 februarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod de Procedură Civilă care prevede, printre altele, obligaţia judecătorului de a îndruma părţile din proces să utilizeze procedura medierii, acestea fiind obligate, de la jumătatea acestei luni, să meargă la o şedinţă de informare despre mediere.
•TUDOR TATU
"Medierea pătrunde greu în domeniul financiar-bancar"
Medierea în domeniul financiar-bancar poate avea doar efecte benefice în rezolvarea disputelor dintre debitori şi creditori, este de părere Tudor Tatu, preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari.
•RALUCA MIHALCEA
"Este foarte important ca mediatorii să fie profesionişti şi implicaţi"
Este foarte important ca, în procesul de mediere, mediatorii să fie profesionişti şi implicaţi, a spus Raluca Mihalcea, consilierul personal al Mariei Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri.