CONFERINŢA "BURSA": "AVANTAJELE MEDIERII ÎN REZOLVAREA CONFLICTELOR"/CRISTIAN PÂRVAN:"Atenţie la contracte şi legislaţie!"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 27 februarie 2013

Cristian Pârvan

Cristian Pârvan

Cei implicaţi într-un proces de me­diere trebuie să fie foarte atenţi la modul în care sunt întocmite contractele, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care a precizat: "Există diverse situaţii. De exemplu, în momentul în care a început criza, multe firme internaţionale au reziliat contractele cu firmele din România, pentru că acestea nu erau întocmite aşa cum ar fi trebuit şi, în consecinţă, cei mari i-au doborât pe cei mici. Este vorba de putere".

Reprezentantul mediului de afaceri a spus, de asemenea, că legislaţia este foarte importantă în procesele de mediere.

"Noi cerem de ani de zile Ministerului Justiţiei să spună câte procese comerciale există şi care este durata lor", a mai precizat domnia sa, adăugând: "Avem foarte mult de lucru pentru ca medierea să fie cu adevărat un instrument util".

Potrivit lui Cristian Pârvan, din 2009, AOAR a solicitat înfiinţarea unui mediator public pentru litigiile dintre bănci şi companii, răspunsul pe care l-a primit de la sistemul bancar subliniind că nu este posibil acest lucru, din diverse motive.

"Sistemul bancar a fost foarte reticent să facă mediere cu firme", a conchis domnia sa, susţinând că dacă există persoane tentate să transforme medierea într-un procedeu de rutină, "ideea de mediere, care este extrem de valoroasă, poate fi în mare pericol".

Cristian Pârvan consideră că este necesară o specializare în mediere, pe domenii de activitate, şi că obligativitatea în domeniu reprezintă o pierdere pentru mediul de afaceri şi un pericol pentru mediatori.

Reprezentantul AOAR spune că medierea este un instrument foarte util, prezentând numeroase avantaje, dar şi multe ameninţări care trebuie rezolvate, pentru ca ea să devină viabilă.

În ultimii ani a crescut semnificativ numărul clienţilor care au atacat băncile în instanţă, acuzând în special clauzele abuzive din contracte.

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7191
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1701
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7415
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.1602

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb