speakeri
SORIN BOZA, PREŞEDINTE DIRECTORAT CE OLTENIA:
•"Suntem îngenuncheaţi de costul certificatelor de CO2, nu de OUG 114/2018"
Taxele din energie îngenunchează Complexul Energetic Oltenia, a afirmat, ieri, Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului. Taxa de 2% din cifra de afaceri, impusă companiilor din energie la finele anului trecut prin OUG 114/2018, reprezintă pentru CE Oltenia, o sumă de aproximativ 60 de milioane de lei, adică 5% din totalul valorii pe care compania o aplică pentru certificatele de CO2, cost care ajunge la 1,4 miliarde de lei, a explicat domnia sa.
OVIDIU DEMETRESCU, EXPERT ÎN ENERGIE:
•"Marele minus OUG 114 este adoptarea pe repede înainte, fără studiu de impact"
Pe lângă efectele negative pe care le are OUG 114/2018, în cadrul dezbaterii de ieri au fost evidenţiate şi aspecte pozitive ale noilor reglementări. În opinia expertului în energie Ovidiu Demetrescu, moderatorul evenimentului, ordonanţa a deschis o discuţie "care trebuia deschisă".
CIPRIAN GLODEANU, ARIF:
•"Investitorii îşi fac procesul de due diligence şi pe partea de legislaţie"
Investitorii în sectorul energetic din ţara noastră au început, mai nou, să-şi facă procesul de due diligence nu doar pe proiecte, ci şi pe partea de legislaţie, pentru a afla modul în care pot ataca în instanţă anumite măsuri legislative, a precizat Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (ARIF).
VIOREL LEFTER, PATRES:
•"Scopul OUG 114/2018 este să acopere foamea de la bugetul statului"
OUG 114/2018 va adânci pierderile producătorilor de energie regenerabilă, raţionamentul retroactiv prin care este aplicată taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie fiind ilogic din punct de vedere economic şi juridic, este de părere Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES).
CLAUDIU CREŢU, ELCEN:
•"Noile taxe - un cerc vicios care afectează capacitatea de investiţie"
ELCEN îşi doreşte ca plafonarea preţului la gaze să se aplice şi pentru producătorii de energie termică în sistem centralizat, în condiţiile în care consumatorii finali sunt şi cei care beneficiază de energie termică, nu doar consumatorii de gaze, a declarat Claudiu Creţu, administrator special ELCEN.
NICULAE HAVRILEŢ, MINISTERUL ENERGIEI:
•"Aşa cum avem un mix al energiei, avem şi un mix al intereselor"
Ordonanţa 114/2018 a fost solicitată de cei care câştigă în urma implementării ei, pentru că, aşa cum avem un mix al energiei, avem şi un mix al intereselor, iar din această Ordonanţă au de câştigat cei care au piaţa reglementată şi câştigul asigurat, a subliniat, ieri, Niculae Havrileţ, consilier în cadrul Ministerului Energiei.
SEPTIMIU STOICA, BRM:
•"În zona consumatorilor mari va fi resimţită o penurie"
De când a fost emisă OUG 114/2018, piaţa reglementată a gazelor aproape că nu mai există, este de părere Septimiu Stoica, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri (BRM).
ALEXANDRA BORISLAVSCHI, ELECTRICA:
•"Nu putem spune că avem o piaţă matură şi stabilă"
Nu se poate considera că ţara noastră are o piaţă a energiei matură şi stabilă, a declarat Alexandra Borislavschi, director executiv al direcţiei de guvernanţă corporativă & M&A, adăugând, însă, că măsurile incluse în OUG114/2018, respectiv plafonarea preţurilor, nu reprezintă modul ideal de rezolvare a distorsiunilor din piaţă.
CORNELIU BODEA, CENTRUL ROMÂN AL ENERGIEI:
•"OUG 114 încearcă să corecteze distorsiunile pieţei de energie"
Plafonarea şi reglementarea preţurilor la energie electrică şi gaze a fost introdusă ca urmare a unei deficienţe a pieţei de energie, în condiţiile în care societăţile din sectorul energetic nu pot asigura o competiţie reală, iar preţurile electricităţii şi gazelor urmau să crească în perioada succesivă, a afirmat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CER).
VASILE CIOLPAN, ROMGAZ:
•"Orice taxă în plus slăbeşte capabilitatea de investiţii"
Impactul cel mai important al OUG 114 este că deranjează tot ce am construit în ultimii ani, este de părere Vasile Ciolpan, Directorul Departamentului Comercializare Energie din cadrul Romgaz. Domnia sa a precizat că devine foarte complicat să fie pusă în practică această ordonanţă, fără norme de aplicare.
MIHAI BĂLAN, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU ENERGIE EOLIANĂ:
•"OUG 114/2018 sperie capitalul privat, când nu avem cu ce sa îl înlocuim din capitalul public"
Orice schimbare legislativă şi a cadrului de reglementare, în domeniul energiei, afectează în mod negativ investiţiile şi stabilitatea mediului de afaceri, care oricum a fost afectată, în ultimii ani, cel puţin în ceea ce priveşte sectorul regenerabilelor, susţine Mihai Bălan, policy officer în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.
CONSTANTIN BĂLĂŞOIU, MEMBRU DIRECTORAT CE OLTENIA:
•"OUG 114/2018 are efect asupra societăţii noastre, însă nu la fel de puternic precum costurile cu certificate de CO2"
OUG 114/2018 are impact asupra Complexului Energetic Oltenia, însă acesta nu este la fel de puternic precum costurile cu certificatele de CO2, susţine, Constantin Bălăşoiu, membru al Directoratului CE Oltenia.