Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / SEPTIMIU STOICA, BRM:"În zona consumatorilor mari va fi resimţită o penurie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Septimiu Stoica

Septimiu Stoica

De când a fost emisă OUG 114/2018, piaţa reglementată a gazelor aproape că nu mai există, este de părere Septimiu Stoica, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Domnia sa a subliniat: "Niciodată nu am venit cu o inimă aşa strânsă la o conferinţă. Această OUG a avut un efect devastator asupra burselor din România. Niciodată nu am văzut Bursa de Valori Bucureşti trecând prin momente atât de grele. Noi, BRM, am luptat câţiva ani cu tentativa de a fi eliminaţi din piaţă. Acum nu se mai pune problema, deoarece practic aceasta nu mai există. De când a fost emisă OUG 114, lucrurile s-au oprit, pentru că aproape nu mai existăm ca piaţă. Şi observ că este o tăcere asurzitoare faţă de gravitatea lucrurilor care se întâmplă. Mi se pare o lovitură asupra acestei realităţi, pentru că realitatea pieţei gazelor este foarte complexă. Dacă nu mai poţi vorbi despre piaţă, atunci nu mai poţi vorbi în general despre o economie de piaţă. Unde este piaţa unică a energiei la care dorim să aderăm?" Domnul Stoica este de părere că societăţile din sector îşi vor reduce costurile la limita de supravieţuire, iar consumatorii se vor limita la o capacitate tot mai mică. "În zona consumatorilor mari va începe să fie resimţită o penurie. Aceasta va fi acoperită prin livrarea mărfii de cei care nu au aceste restricţii, adică din importuri, la preţuri fără restricţii. Ce ghinion să aibă ţara asta? Să aibă atâtea resurse şi să cumpere din afară cu preţuri necompetitive?"

Potrivit reprezentantului BRM, în anii trecuţi Bursa de Mărfuri a făcut eforturi mari în zona de investiţii: "Nu poţi fi competitiv dacă stai pe loc, iar ceea ce se întâmplă acum ne face să devenim mai temători în viitor. Din punct de vedere al investiţiilor, nu doar că cei care sunt în economie ezită să mai investească, dar sunt probleme şi cu cei care ar fi trebuit să vină la noi. Sunt investitori străini foare interesaţi de ceea ce se întâmplă în România, iar acum intenţia lor de a investi în parteneriatele de la noi s-a micşorat substanţial".

Considerând că blocarea pieţei prin existenţa unui preţ limită pentru tranzacţionare este extrem de nocivă pentru ceea ce urmează, Septimiu Stoica este de părere că BRM va supravieţui şi acestei crize. Astfel, domnia sa şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba, chiar dacă acest lucru presupune anumite costuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

28 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1828
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5108
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3758
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.1178

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie