Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / CONSTANTIN BĂLĂŞOIU, MEMBRU DIRECTORAT CE OLTENIA:"OUG 114/2018 are efect asupra societăţii noastre, însă nu la fel de puternic precum costurile cu certificate de CO2 "

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Constantin Bălăşoiu

Constantin Bălăşoiu

OUG 114/2018 are impact asupra Complexului Energetic Oltenia, însă acesta nu este la fel de puternic precum costurile cu certificatele de CO2, susţine, Constantin Bălăşoiu, membru al Directoratului CE Oltenia.

Domnul Bălăşoiu a precizat, ieri: "OUG 114/2018 are impact asupra companiei noastre, el nu este atât de mare faţă de costul certificatelor de CO2, dar voi aduce în discuţie modalitatea în care Ordinul ANRE, care vine să transpună prevederile ordonanţei, creează baza de calcul. Evident că, dacă aproximativ 40% din cifra noastră de afaceri se duce pe costul certificatelor de CO2, această taxă de 2%, tot pe cifra de afaceri, impusă prin ordonanţă, nu face decât să suprataxeze societatea, (peste costurile cu certificatele), toate aceste costuri intrând în costul, şi evident, în preţul megawattului (MW). Noi am transmis aceste aspecte şi către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)".

O problemă mult mai mare, poate, decât taxa de 2% pe cifra de afaceri, o reprezintă clarificarea modalităţii de aplicare a celor 35 de procente asupra fondului de rezervă, este de părere reprezentantul CE Oltenia.

Totodată, o altă problemă este taxarea utilizării resurselor minerale, care aduce, la rândul său, costuri în plus pentru societăţile care activează în această ramură a sectorului, aceste sume adăugându-se celor enunţate anterior, susţine Constantin Bălăşoiu.

"Practic, răspunsul nostru este următorul: OUG 114/2018 are impact asupra companiei noastre, dar sperăm ca procentul de 2% să se aplice asupra cifrei de afaceri a companiei din care se scad cheltuielile cu CO2 (pentru că nu o să plătim 2% şi la aceste cheltuieli). În costul unui MW intră şi certificatele de CO2, deci este evident că 2% se aplică, în situaţia aceasta, peste cei 40% din cifra de afaceri, care reprezintă costurile cu CO2. În ceea ce priveşte acel procent de 35% din alte rezerve, considerăm că el trebuie să fie lămurit din punct de vedere al aplicabilităţii", a spus reprezentantul CE Oltenia.

Domnia sa a vorbit şi despre investiţiile pe care Complexul le are în vedere, menţionând că au în plan investiţii în vederea reducerii emisiilor de carbon: "În ceea ce priveşte tehnologiile CCS (Carbon Capture and Storage), tehnologiile, la nivel european, nu sunt, încă, mature. Am văzut doar câteva tentative care nu sunt relevante. Facem eforturi mari în reducerea emisiilor de CO2, astfel că avem un program de reducere a emisiilor de carbon, cu circa 20% într-un termen de un an şi jumătate. Investiţiile sunt pentru modernizarea circuitelor regenerabile. Am făcut câteva aplicaţii, în acest sens, şi suntem în discuţii avansate cu autorităţile care administrează aceste fonduri. Noi am avut un proiect pilot de acest tip, dar ar putea fi realizat în cazul în care certificatele de CO2 ar fi peste 60 de euro (undeva la 60-80 de euro)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

24 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1883
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5207
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3309
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie