Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / CIPRIAN GLODEANU, ARIF:"Investitorii îşi fac procesul de due diligence şi pe partea de legislaţie"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Ciprian Glodeanu

Ciprian Glodeanu

Investitorii în sectorul energetic din ţara noastră au început, mai nou, să-şi facă procesul de due diligence nu doar pe proiecte, ci şi pe partea de legislaţie, pentru a afla modul în care pot ataca în instanţă anumite măsuri legislative, a precizat Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (ARIF).

Domnia sa a declarat: "În industria fotovoltaică, investiţiile au fost destul de afectate şi până înainte de OUG114/2018. Nu pot să spun că era un flux de investitori, dar cel puţin, în 2018, am văzut anumite semne că ar putea fi câteva investiţii în domeniul eolian. În domeniul fotovoltaic sunt câteva proiecte pe piaţă, anumiţi inves­titori care le analizează. Ce se întâmplă (n.r. în general), investitorii îşi fac procesul de due diligence (n.r. verificare) şi nu îl mai fac doar pe proiect, ci şi pe partea de legislaţie pentru a afla modul în care pot ataca (n.r. în instanţă) anumite schimbări legislative atunci când acestea au loc".

Ciprian Glodeanu a mai adăugat: "S-ar putea să avem investiţii, dar întreprinzătorii se vor pregăti şi de arbitraje internaţionale în momentul în care investiţiile lor vor fi afectate. Deci am putea să vedem nişte investiţii, dar ele s-ar putea termina în instanţă".

Potrivit domnului Glodeanu, în acest moment, un producător şi trader de energie analizează posibilităţile de atac împotriva OUG 114 şi legislaţiei secundare în contencios administrativ.

Totodată, reprezentantul ARIF a mai afirmat că nu înţelege scopul majorării de 20 de ori a contribuţiei bănească datorată ANRE şi că nu este încă clar din ce an această contribuţie va trebui achitată.

Acesta a afirmat: "Nu înţelegem care este scopul contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri. Dacă am vorbi de o taxă, am înţelege că este o nevoie bugetară, că este nevoie să crească veniturile la bugetul de stat. Aşa poate ar exista o justificare. Dar noi discutăm despre o «contribuţie» de 2%. Are ANRE-ul o nevoie stringentă de bani, pentru că totuşi este o autoritate independentă. Îmi pun încă o dată întrebarea care este justificarea acestei contribuţii şi distorsiuni".

De asemenea, Ciprian Glodeanu a mai spus că trebuie aşteptat cu privire la aplicabilitatea OUG, pentru că pachetul normativ trebuie aprobat de legiuitor şi la fel de bine poate fi respins de Parlamentul României.

Preşedintele ARIF a explicat: "Eu spun că discuţia este prematură, pentru că discutăm despre un act normativ care nu este încă aplicabil pe deplin. Se discută diverse draft-uri sau proiecte de acte normative subsecvente care vor aplica prevederile din această ordonanţă. În plus, se vehiculează că vor fi companii exceptate, că anumite măsuri nu se vor mai aplica, deci nu se ştie ce se va întâmpla cu această OUG".

Ciprian Glodeanu a mai spus că, în ceea ce priveşte efectul măsurilor din ordonanţă asupra industriei fotovoltaice, impactul va fi acelaşi precum în cazul altor producători de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

25 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1874
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3319
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.0994

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie