Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / OVIDIU DEMETRESCU, EXPERT ÎN ENERGIE:"Marele minus OUG 114 este adoptarea pe repede înainte, fără studiu de impact"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

 Ovidiu Demetrescu

Ovidiu Demetrescu

Pe lângă efectele negative pe care le are OUG 114/2018, în cadrul dezbaterii de ieri au fost evidenţiate şi aspecte pozitive ale noilor reglementări. În opinia expertului în energie Ovidiu Demetrescu, moderatorul evenimentului, ordonanţa a deschis o discuţie "care trebuia deschisă". Domnia sa ne-a precizat: "Că nu trebuia deschisă în această manieră şi nu trebuia făcută aşa, este un rezultat al grabei cu care a fost făcută şi adoptată de Guvern aceas­tă ordonanţă, dar ea pune pe tapet nişte probleme reale - problema existenţei şi funcţionalităţii unei pieţe de energie şi a unei pieţe de gaze, dacă într-adevăr ele sunt cu adevărat funcţionale şi sunt benefice pentru contextul actual al nos­tru. De asemenea, mai punem şi problema unei strategii şi coerenţe decizionale, pentru că dacă avem tot felul de suişuiri şi coborâşuri, atunci inconsistenţele legislative pur şi simplu sperie investitorii din orice domeniu. Cu atât mai mult pe cei care deja au comis nişte resurse, cum este cazul celor din marea Neagră, care unii dintre ei se gândesc să abandoneze investiţiile sau şi-au pus pe hold proiectele, iar alţii le continuă dar se poate ca aces­tea să fie prea înaintate şi să nu mai poată fi întrerupte. Atâta vreme cât regulile se schimbă în timpul jocului, nu este în regulă nici pentru consumatori, nici pentru producători, furnizori, distribuitori şi transportatori, pe tot lanţul".

Faptul că OUG 114 aduce atingere prin efecte secundare şi asupra contractorilor din domeniu, nu poate decât să aibă influenţe negative pentru unii şi pozitive pentru alţii, a mai subliniat domnul Demetrescu.

Domnia sa a precizat că există o scrioare din partea BCE adresată minis­trului Finanţelor Eugen Teodorovici în care i se impută lipsa de consultare şi faptul că, întrucât suntem stat membru UE, aveam obligativitatea consultării cu BCE înainte de adoptarea OUG. "Ordonanţa a fost adoptată pe repede înainte şi fără niciun fel de studiu de impact - acesta este marele minus al ei", a conchis expertul în energie.

Acesta a precizat: "Aş vrea să văd OUG 114 modificată, să reaşezăm pieţele, să ne uităm şi la contextul european, pentru că avem un calendar european de la care astfel de ordonanţe deraiază".

Conform domniei sale, fondurile de pensii nu au investit aproape deloc în sectorul energetic, deşi profilul lor investiţional "s-ar potrivi mănuşă": "Ordonanţa distruge predictibilitatea, iar aceste fonduri au nevoie de predictibilitate. Dacă asigurăm o astfel de predictibilitate, vom avea doar de câştigat - vom avea investiţii făcute corect, de care noi vom beneficia la final".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

22 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1185
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5396
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3917
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.9661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie