Finantare europeana 2019Finantare europeana 2019

speakerigalerie fotopartenerievenimente bursa

Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE” - ediţia a XI-a -

Grupul de presă BURSA a organizat, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, a XI-a ediţie a conferinţei “FONDURILE EUROPENE”, în data de 24 octombrie 2019, începând cu ora 09:30, la CCIR Business Center, sala Aurel Ghibuţiu, din Bd. Octavian Goga nr. 2, Bucureşti.

Finantare europeana 2019
 

speakeri

Mihaela TOADERMihaela TOADER
Secretar de Stat, Ministerul Fondurilor Europene

"Vrem să intrăm în viitorul exerciţiu financiar cu reguli mult mai clare şi folositoare"

România se situează, în acest moment, aproape de media UE privind rata de absorbţie a fondurilor europene în actualul exerciţiu financiar, cu aproximativ 33%, conform doamnei Mihaela Toader, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene. Domnia sa a declarat: "Mai avem nişte sume care vor fi declarate, probabil, în lunile noiembrie şi decembrie. Aceste sume sunt verificate şi aşteptăm ca după procesul nostru birocratic să ajungă la Bruxelles. Rata de contractare este una mulţumitoare, de aproape 100%, mai precis de 96%. Mai avem foarte puţin disponibil pentru proiecte noi".

 

Paula PÎRVĂNESCUPaula PÎRVĂNESCU
Secretar de stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

"Antreprenorii români trebuie să ia legătura cu ataşaţii comerciali ai României pentru internaţionalizare"

Ministerul pentru Mediul de Afa­ceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) îi sfătuieşte pe antreprenorii de la noi să ia legătura cu ataşaţii comerciali ai României pentru a-şi putea internaţionaliza şi extinde mai uşor afacerile, a spus Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat, în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Domnia sa a mai spus: "Vă recomand să identificaţi asociaţii şi patronate şi să vă înscrieţi în ele. În momentul acesta, noi avem un Consiliu de Export care funţionează foarte bine, dar se pare că firmele din anumite sectoare participă mai des la târguri şi la misiuni economice decât altele, ponderea nu este chiar echilibrată."

 

Simona CURPĂNSimona CURPĂN
Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii, ADRBI

"Avem o alocare de 300 milioane euro pentru eficienţă energetică şi mobilitate urbană"

În actualul exerciţiu financiar (2014-2020), spre deosebire de cel anterior (2007-2013), regiunea Bucureşti-Ilfov nu a avut o alocare pe toate axele programului Regio, întrucât, din punct de vedere statistic, este considerată ca fiind mai dezvoltată decât alte regiuni de la nivel naţional, a afirmat Simona Curpăn, şef departament Promovare Regională şi Investiţii, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). Domnia sa a declarat, ieri: "În ceea ce priveşte stadiul Programului Operaţional Regional (Regio), de care ADRBI se ocupă, în calitate de organism intermediar din 2007, în perioada 2007-2013 regiunea Bucureşti-Ilfov a avut o alocare de aproximativ 350 milioane euro pentru toate axele de atunci ale programului: dezvoltarea oraşelor, infrastructura de transport, infrastructura socială, mediul de afaceri şi promovarea turis­mului.

 

Florian MARINFlorian MARIN
Expert fonduri europene

"Este îngrijorător că avem programe cu absorbţie efectivă de 16-17%"

Diferenţa foarte mare dintre rata de contractare a fondurilor europene şi cea a absorbţiei efective a acestor bani, la nivelul ţării noastre, este îngrijorătoare şi evidenţiază o slabă capitalizare a economiei din România, poate şi o maturitate managerială scăzută, dar şi o lentoare a implementării acestor proiecte, este de părere Florian Marin, expert fonduri europene. Domnia sa a declarat, ieri: "Un alt risc pe care îl văd ca fiind extrem de important, atunci când vorbim despre fonduri europene, vizează dezangajarea la final de an."

 

Andra VEREŞAndra VEREŞ
Şef Serviciu Garantare, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN)

Lipsa garanţiei - principala cauză de respingere a finanţării

Una din principalele cauze pentru care nu este acceptată cererea de finanţare este lipsa garanţiei. Acesta este şi principalul motiv pentru care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a fost înfiinţat în anul 2002 şi vine în ajutorul antreprenorilor, dar şi a beneficiarilor publici. De la înfiinţare şi până în prezent, instituţia a acordat aproximativ 80.000 de garanţii în valoare de 26 de miliarde de lei suţinând atât activitatea curentă, cât şi proiectele investiţionale, a menţionat Andra Vereş, Şef Serviciu Garantare, FNGCIMM.

 

Radu ONOFREIRadu ONOFREI
Preşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE)

"Lipsa de predictibilitate şi incertitudine produce nemulţumiri şi perturbări în piaţă"

Există o lipsă de predictibilitate şi de reglementare în piaţă care a dus la o întârziere a programelor de finanţare pe fonduri europene şi la lipsa unor calendare clare, a declarat, ieri, Radu Onofrei, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE). Domnia sa a afirmat: "În privinţa programului de finanţare 2014-2020, a existat o întârziere în lansarea acestor programe care cu siguranţă au fost aşteptate de mediul de afaceri. Însă, în ceea ce priveşte lipsa de predictibilitate, aici există o lipsă de reglementare, în sensul în care nu avem nişte calendare clare, iar de multe ori ce se anunţă că se va întâmpla nu se întâmplă."

 

Stere FARMACHEStere FARMACHE
Preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare S.A. (FRC)

"Cofinanţarea poate genera bariere şi complicaţii suplimentare pentru beneficiar"

Activitatea de contragarantare este legată "cu un cordon ombilical" de finanţarea prin instituţiile bancare, conform domnului Stere Farmache, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare SA (FRC), care menţionează: "Anumite proiecte europene au nevoie de cofinanţare, care poate genera, în unele situaţii, bariere, complicaţii suplimentare. Este normal ca atunci când ai un proiect european să vrei să urmezi cât mai puţini paşi, să ai cât mai puţină interacţiune cu instituţii care ar putea prelungi timpul de acordare a finanţării".

 

Rodica LUPURodica LUPU
Fondator INGENIUS HUB

"Trebuie să raţionalizăm procedurile de accesare a fondurilor UE"

Propunerea de raţionalizare a procedurilor şi a procesului de aplicare pentru accesarea fondurilor europene pe care Ministerul Fondurilor Europene a anunţat-o este extrem de importantă pentru companiile şi persoanele care doresc să atragă fonduri UE, consideră Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub. Domnia sa a explicat: "Aceasta este contribuţia cea mai importantă pe care autorităţile o pot avea pentru îmbunătăţirea accesării fondurilor europene. Povara administrativă la depunerea dosarelor este foarte mare. Sper ca numărul avizelor să fie cu adevărat redus, iar companiile care doresc să atragă fonduri europene să se lovească de ele abia în procesul de implementare".

 

Ramona IVANRamona IVAN
Director, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale, CEC Bank

"Este mai simplu să ai un proiect aprobat decât să îl implementezi corect"

Este mai simplu să ai un proiect aprobat decât să îl implementezi corect. În acest sens este important ca persoanele care doresc finanţare europeană sau oricare alt tip de finanţare, cu componentă nerambursabilă, să îşi aleagă parteneri care să poată proba că au experienţa şi expertiza necesară. Ramona Ivan a mai adăugat: "O mică recomandare pentru mediul de afaceri este să încercăm pentru următoarea perioadă de raportare, ca toţi partenerii implicaţi să colaboreze în vederea discutării încă din această etapă a tuturor su­biectelor de interes. Se vorbeşte despre digitalizare, finanţarea protejării mediului înconjurător, eficienţa energetică şi inovare.

 
  

Organizator

Ziarul BURSA

în parteneriat cu

Parteneri

media

Alte Evenimente

Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică

Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică
- a VIII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.

detalii eveniment

Piața financiar-bancară

Piața financiar-bancară
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

România – Strategia dezvoltării

România – Strategia dezvoltării
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR

FORUMUL INVESTITORILOR - 2024
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI) şi Institutul Naţional Pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA), a X-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

Gala BURSA 2023

Gala BURSA 2023


Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

detalii eveniment

CSR şi sustenabilitate 2023

CSR şi sustenabilitate 2023


Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.

detalii eveniment

Energia în priză 2023

Energia în priză 2023
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a IV-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

Piața financiar-bancară
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

Business şi Antreprenoriat

Business şi Antreprenoriat
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR 2023

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a IX-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 15 februarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Pullman,World Trade Center Bucharest, sala New York.

detalii eveniment

Securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică
- a VII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA

Organizator

Ziarul BURSA

în parteneriat cu

Parteneri

media

Alte Evenimente

Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică

Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică
- a VIII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.

detalii eveniment

Piața financiar-bancară

Piața financiar-bancară
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

România – Strategia dezvoltării

România – Strategia dezvoltării
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR

FORUMUL INVESTITORILOR - 2024
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI) şi Institutul Naţional Pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA), a X-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA