Codul insolventei 2020Codul insolventei 2020

speakerigalerie fotoediţiipartenerievenimente bursa

Conferinţa BURSA “CODUL INSOLVENŢEI” - ediţia a VII-a -

Grupul de presă BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă, a VII-a ediţie a Conferinţei “CODUL INSOLVENŢEI”, în data de 27 februarie 2020, începând cu ora 09:30, la Hotel Marshal Garden*****, sala Panoramic 1, din Calea Dorobanţilor nr. 50B, Sector 1, Bucureşti.

Codul insolventei 2020
 

speakeri

Nicoleta MunteanuNicoleta Munteanu
Partener, EURO Insol SPRL

"2019 a adus cea mai mare scădere a numărului de insolvenţe din ultimii zece ani"

Numărul insolvenţelor din economia noastră s-a diminuat cu 22% în 2019, potrivit datelor Coface Româ­nia, spune doamna Nicoleta Munteanu, Partener EURO Insol SPRL, care menţionează că această evoluţie a adus cea mai mare scădere a numărului de insolvenţe din ultimii zece ani. Dar, indiferent de situaţie, munca practicianului în insolvenţă nu este una uşoară, întrucât el trebuie să facă faţă provocărilor, conform doamnei Munteanu, care explică: "Noi, practicienii, avem o misiune grea pentru că trebuie să facem performanţă: fie trebuie să redăm circuitului economic companii viabile după reorganizare, capabile să creeze noi locuri de muncă, produse şi servicii competitive pentru piaţă, fie să eliminăm acele companii care nu respectă regula jocului".

 

Gheorghe PipereaGheorghe Piperea
Partener, RomInsolv SPRL

"Directiva trebuie implementată astfel încât să fie aplicabilă mai degrabă IMM-urilor"

Directiva europeană pe restructurare ar trebui implementată astfel încât să fie aplicabilă mai degrabă întreprinderilor mici şi mijlocii decât companiilor mari, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care a subliniat: "O statistică citată de noua directivă arată că 99% dintre agenţii economici din UE sunt întreprinderi mici şi mijlocii. Deşi se face această constatare foarte importantă şi se atrage atenţia că IMM-urile ar trebui să fie principala ţintă a restructurărilor în afara procedurii, totuşi directiva nu este obligatorie pentru IMM, ci pentru întreprinderile mari. Ar trebui să vedem cum implementăm această prevedere, pentru a o face mai degrabă aplicabilă întreprinderilor mici şi mijlocii decât celor mari, pentru că acestea nu dispar, oricum".

 

Sorin PetreSorin Petre
Preşedinte, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR)

"Evaluarea bunurilor - necesară atât la deschiderea insolvenţei, cât şi pe parcursul acesteia"

Evaluarea bunurilor este necesară atât la deschiderea procedurii de insolvenţă a unei companii, cât şi pe parcursul derulării acestui proces, conform domnului Sorin Petre, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), care menţionează că standardele de evaluare ale ANEVAR includ abordări şi tehnici în linie cu cerinţele standardelor internaţionale, şi ele acoperă majoritatea tipurilor de bunuri ce ar trebui evaluate în cadrul procesului de insolvenţă.

 

Carmen PălăceanConf.Univ.Dr. Carmen Pălăcean
Director Departamentul de Drept Privat, Universitatea Titu Maiorescu

"Legea insolvenţei ar trebui schimbată sau îmbunătăţită"

egea insolvenţei are nevoie de modificări sau cel puţin îmbunătăţiri, a declarat Conf.Univ.Dr. Carmen Pălăcean, Directorul Departamentului de Drept Privat, Universitatea Titu Maiorescu. Legea care reglementează insolvenţa persoanelor fizice, deşi există din 2015, a intrat în vigoare abia la începutul anului 2018, după trei amâ­nări succesive, potrivit doamnei Conf. Univ.Dr. Carmen Pălăcean. Conform domniei sale, această amâ­nare a survenit din cauza lipsei unei infrastructuri necesare. "A fost nevoie să fie înfiinţate comisiile teritoriale de insolvenţă, comisia centrală, lista administratorilor şi a lichidatoriilor procedurii, pe site-ul ANPC fiind disponibilă o listă cu 1181 de administratori şi lichidatori din cele patru corpuri profesionale", a precizat doamna Carmen Pălăceanu.

 

Speranţa Aurora MunteanuSperanţa Aurora Munteanu
Senior Advisor, KPMG România

"Ne aflăm în momentul în care se pune problema unei priviri profunde asupra legislaţiei restructurării"

Ne aflăm într-un moment în care, nu doar pentru legislaţia din România, ci şi pentru cea europeană, se pune problema unei priviri profunde şi de ansamblu asupra modului în care poate sau trebuie să aibă loc restructurarea întreprinderilor, conform doamnei Speranţa Aurora Munteanu, Senior Advisor, KPMG România, care menţionează: "Nu suntem singura ţară din Europa care avem pe hârtie şi încorporate în legislaţie, în încercarea de a le pune în practică, aproape toate cuvintele din directiva europeană privind reorganizarea".

 

Simona MiloşSimona Miloş
Preşedinte, Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI)

"Numărul consumatorilor care au apelat la falimentul personal este insignifiant"

Numărul consumatorilor care au apelat la falimentul personal este insig­nifiant, a precizat Simona Miloş, Preşedintele Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI). Printre altele, domnia sa a evidenţiat că instituţia falimentului personal astfel cum este reglementată de legea în vigoare se aplică într-un număr infim de cauze, excluzând debitorii persoană fizică cei mai numeroşi şi cei mai expuşi riscului de faliment care ar avea toate argumentele să solicite protecţia acestei legi, res­pectiv cei care au garantat obligaţiile unui profesionist, precum şi cei care exercită profesii liberale, de asemenea excluşi de la domeniul de aplicare. Numărul de persoane fizice care au accesat o procedură de faliment personal este sub 50 la nivel naţional, în toată perioada de aplicare a acestei legi, a conchis doamna Miloş, precizând că ar trebui modificat cadrul legislativ privind falimentul personal.

 

Cristian PârvanCristian Pârvan
Secretar General, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România

"Insolvenţa unor companii este provocată şi de firme cu capital negativ"

Insolvenţa unor companii este provocată şi de firme cu capital negativ, a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa a menţionat: "Avem 250.000 de firme cu capital negativ care primesc bani de la acţionari sau merg pe minus. În acest context, mai avem multe de reglat în economie şi trebuie menţionat că insolvenţa unor companii este provocată şi de astfel de cazuri de firme. Din punctul meu de vedere, trebuie să decelăm şi să avertizăm, trebuie să fie avertizaţi cei care se apropie de insolvenţă, ca să ştie despre ce este vorba. De asemenea, trebuie ca instrumente legale şi profesionale ca bancrutele să nu se poată manifesta".

 

Alexandru IorgulescuAlexandru Iorgulescu
Managing Associate, Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

"Legea insolvenţei suscită interpretări care tind să-i zădărnicească eficienţa"

Legea procedurii insolvenţei suscită interpretări numeroase, iar multe tind să-i zădărnicească eficienţa, a subliniat avocatul Alexandru Iorgulescu, Managing Associate, Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners. Printre elementele susceptibile în acest sens avocatul a indicat către neînţelegerea scopului legii, respectiv de maximizare a gajului general, adică a averii debitorului ca garanţie a creditorilor şi ignorarea efectului de contaminare, Alexandru Iorgulescu referindu-se la articolele introduse la presiunea creditorului bugetar.

 

Dan PaulDan Paul
Preşedinte, Asociaţia Brokerilor

"ASF nu îşi dă seama că asistăm la un fenomen dăunător pieţei de capital"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu îşi dă seama că asistăm la un fenomen dăunător pieţei de capital, a spus, ieri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, referindu-se, printr-un studiu de caz, la situaţia în care o societate îşi dobândeşte propriile acţiuni, în mod direct sau indirect. Dan Paul a spus: "În data de 6 februarie, un grup de acţionari ai SIF Banat-Crişana (SIF1) a cerut completarea ordinii de zi a adunării din 10 martie cu puncte privind reducerea capitalului social al SIF-ului, prin anularea unui număr de acţiuni, echivalentul a circa 14% din societate, şi suspendarea dreptului de vot pentru aceste titluri, până la înregistrarea reducerii capitalului social. În opinia acţionarilor, care se bazează şi pe documente, sunt acţiuni deţinute de companii care au fost finanţate sau acţiuni deţinute chiar de către SIF1, fără ca acest lucru să fie recunoscut de societate".

 

Valentin DrăgoiValentin Drăgoi
Managing Partner, DT Lawyers

"Ridicarea sechestrului presupune o analiză coroborată a reglementărilor în materie"

Ridicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului instituit de instanţa penală presupune uniformizarea interpretării şi o analiză coroborată a reglementărilor în materie, precum şi asimilarea celor reţinute în jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit domnului Valentin Drăgoi, Managing Partner, DT Lawyers. Domnia sa a precizat că în ceea ce priveşte ridicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului instituit de instanţa penală, putem regăsi trei măsuri principale printre care măsurile asiguratorii în cadrul proceului penal, măsurile asiguratorii în procedura insolvenţei şi nu în ultimul rând ridicarea măsurilor asiguratorii.

 

Florian MateiţăFlorian Mateiţă
Partener, RomInsolv SPRL

"În cazul insolvenţei, managementul trebuie analizat în particular"

Companiile care se află în pragul insolvenţei sau deja în proces de insolvenţă îşi pierd încrederea pe care o aveau în piaţă, a declarat Florian Mateiţă, partener RomInsolv SPRL. Domnia sa a explicat: "Încrederea faţă de compania care se află în pragul insolvenţei sau este deja în insolvenţă se erodează. Acest lucru se întâmplă pentru că managementul acelei companii nu se mai ţine de cuvânt, respectiv nu-şi mai onorează contractele, în sensul că nu îşi plăteşte furnizorii, acumulează datorii, după care probabil încheie nişte contracte de eşalonare pe care nu le poate onora, întâmpină tot mai multe blocaje cu furnizorii şi nu se mai poate ţine de cuvânt nici în faţa clienţilor, nu mai oferă produse de calitate sau la timp".

 
 

alte ediţii

 

Organizator

Ziarul BURSA

în parteneriat cu

Parteneri

media

Alte Evenimente

FORUMUL INVESTITORILOR

România – Strategia dezvoltării
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA organizează o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR

FORUMUL INVESTITORILOR - 2024
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI) şi Institutul Naţional Pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA), a X-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

Gala BURSA 2023

Gala BURSA 2023


Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

detalii eveniment

CSR şi sustenabilitate 2023

CSR şi sustenabilitate 2023


Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.

detalii eveniment

Energia în priză 2023

Energia în priză 2023
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a IV-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

Piața financiar-bancară
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

Business şi Antreprenoriat

Business şi Antreprenoriat
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR 2023

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a IX-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 15 februarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Pullman,World Trade Center Bucharest, sala New York.

detalii eveniment

Securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică
- a VII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA

Organizator

Ziarul BURSA

în parteneriat cu

Parteneri

media

Alte Evenimente

FORUMUL INVESTITORILOR

România – Strategia dezvoltării
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA organizează o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR

FORUMUL INVESTITORILOR - 2024
- a III-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI) şi Institutul Naţional Pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA), a X-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.

detalii eveniment

Gala BURSA 2023

Gala BURSA 2023


Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

detalii eveniment

CSR şi sustenabilitate 2023

CSR şi sustenabilitate 2023


Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.

detalii eveniment

Energia în priză 2023

Energia în priză 2023
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a IV-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

Piața financiar-bancară
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

Business şi Antreprenoriat

Business şi Antreprenoriat
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR 2023

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a IX-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 15 februarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Pullman,World Trade Center Bucharest, sala New York.

detalii eveniment

Securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică
- a VII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA