FAŢĂ DE LUNA PRECEDENTĂ, Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut cu 3,9% în februarie

A.C.
Piaţa de Capital / 18 martie 2017

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut cu 3,9% în februarie

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a fost de 7,65 de miliarde de lei, la finalul lunii februarie, în creştere cu 3,9% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), trimis Redacţiei.

Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii raportate a fost de 1,69 miliarde, în creştere cu 3,6% faţă de luna precedentă.

În comunicat se menţionează: "Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată se observă că cele cinci SIF-uri au înregistrat evoluţii exclusiv pozitive, fiind consemnate creşteri de 5,7% la SIF Moldova, 4,9% la SIF Banat-Crişana, 4% la SIF Oltenia, 2,1% la SIF Muntenia, respectiv 1,2% la SIF Transilvania. Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost preponderent pozitivă, fiind consemnate creşteri de 3,2% la SIF Oltenia, 1,9% la SIF Banat-Crişana, 1% la SIF Moldova, respectiv 0,8% la SIF Muntenia şi o scădere de 1,4% la SIF Transilvania".

Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost preponderent pozitivă, fiind consemnate creşteri de 3,2% la SIF Oltenia, 1,9% la SIF Banat-Crişana, 1% la SIF Moldova, respectiv 0,8% la SIF Muntenia şi o scădere de 1,4% la SIF Transilvania. Discountul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF-uri se situează între 41,7% pentru SIF Transilvania şi 52,4% pentru SIF Muntenia.

AAF precizează: "Analizând structural activele la sfârşitul lunii februarie observăm că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au apreciat cu 9,1% faţă de luna ianuarie, ajungând la circa 5,7 miliarde de lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a urcat la 70,8% în luna februarie (67,3% în luna precedentă)",

Acţiunile cotate, a căror valoare însumată a fost de 5,3 miliarde lei (pe ansamblul portofoliilor SIF) la finele lunii ianuarie, au crescut cu 7,6%, până la 5,7 miliarde de lei la sfârşit de februarie. Ponderea acestora în total active SIF la sfâşitul lunii raportate a fost de 71,4%, în creştere faţă de luna precedentă (pondere de 68,9%).

Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la final de ianuarie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 82,9% (79,6% anterior), SIF Banat-Crisana cu 75,1% (74,1% anterior), SIF Moldova cu 70,8% (68,5% anterior), SIF Muntenia cu 65,9% (65,2% anterior) si SIF Oltenia 65,4% (59,8% anterior).

În acelaşi timp acţiunile necotate pe total SIF, care aveau la sfârşit de februarie valoarea de aproximativ 1,2 miliarde lei au rămas la acelaşi nivel, având o pondere de 15%, în scădere de la 15,7% în luna precedentă. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 577 milioane de lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 77 milioane lei.

La finalul lunii februarie, nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,94 miliarde de lei, în creştere cu 1,4% faţă de nivelul lunii ianuarie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate a fost de aproximativ 0,87 miliarde de lei, cu 1,1% mai mare decât nivelul lunii precedente.

În luna februarie, potrivit comunicatului, SIF Moldova şi SIF Transilvania au avut cea mai mare lichiditate, tranzacţionându-se 2,17% respectiv 1,05% din totalul acţiunilor fiecărui emitent, în cuantumul a 3.343 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 3.729 tranzacţii pe SIF Transilvania. Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat-Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, având loc 1.180 tranzacţii cu acţiuni ale acestui emitent, cel mai mare interes fiind manifestat faţă de SIF Transilvania (3.729 tranzacţii).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb