Acţionarii Fondul proprietatea au aprobat dividendul de 0,0903 lei/acţiune

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Randament brut de 10% 

Acţionarii Fondul Proprietatea (FP) au aprobat, în Adunarea Generală de ieri, distribuirea sub formă de dividende a sumei de 654,84 milioane de lei, echivalentul unui dividend brut de 0,0903 lei/acţiune, care oferă acţionarilor un randament brut de aproape 10%, a precizat ieri Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Manager de portofoliu Fondul Proprietatea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a subliniat: "Distribuţia din 2019 reprezintă cea mai mare returnare de capital sau dividende pe care am reuşit să o distribuim acţionarilor noştri, mai ales într-un mediu care s-a dovedit atât de dificil".

Acesta este al doilea an la rând când FP distribuie acţionarilor dividende. Anul trecut, Fondul a alocat din rezultatul obţinut în 2017 un dividend brut/acţiune de 0,0678 lei, fiind pentru prima dată din 2012 când FP a acordat dividende. În rest conducerea Fondului a optat pentru returnări de bani acţionarilor din capitalul social.

În 2018, FP a obţinut un profit net de 935,1 milioane de lei, cu 27,5% sub cel din anul anterior, pe fondul scăderii veniturilor nete din activitatea operaţională cu 25,7%, la 1,018 miliarde de lei, în condiţiile în care, în 2017, FP a înregistrat câştiguri nete realizate din vânzarea activelor imobilizate deţinute pentru vânzare de 330,6 milioane de lei şi câştiguri nete realizate din vânzarea participaţiilor disponibile pentru vânzare de 38,5 milioane de lei.

Veniturile brute din dividende obţinute în 2018 au fost de 776,2 milioane de lei, cu 4,8% peste cele din anul 2017, cele mai mari dividende încasate de FP fiind de la Hiroelectrica - 363,3 milioane de lei, OMV Petrom (SNP) - 113,3 milioane de lei şi Aeroporturi Bucureşti - 91,2 milioane de lei

În cadrul adunării, acţionarii FP au mai respins o rezoluţie care cerea schimbarea lui Johan Meyer din funcţia de manager de fond.

La finalul lunii ianuarie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era de 1,4016 lei care, raportat la cotaţia FP de ieri, de 0,924 lei, oferea un discount de tranzacţionare de 34%.

"Obiectivul nostru pentru discount, cum a fost şi în trecut, este să-l ducem cât mai jos. În mod ideal, dorim să-l ducem sub 15%. Totuşi, în contextul în care avem influenţe externe atât de puternice (ca cele de anul anterior) este foarte dificil să spunem că o vom face. Unde avem mai mult control şi influenţă directă este în companii şi încercăm să le ajutăm să se optimizeze şi să devină mai eficiente şi profitabile", a precizat Johan Meyer.

Valoarea de piaţă a FP la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 8,41 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. In realitate s-a aprobat un dividend brut de numai 0,0903 lei/actiune și nu unul de 0,903 lei/actiune. Dar așa e când toți se pricep la fotbal și la bursă.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Am corectat eroarea. Vă mulțumim pentru observație!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS