Educaţia financiară suferă foarte tare în ţara noastră, fapt ce se vede în valoarea în scădere a tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi în participarea populaţiei la fondurile de investiţii, a declarat astăzi, Adrian Tănase, directorul general al BVB, în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul BVB a spus: "Evoluţia fondurilor de investiţii este cel mai bun barometru al stării pieţei de capital şi al sentimentului investitorilor legat de această piaţă. Sigură că, aici intră mai multe componente, dar principala este educaţia financiară, care încă suferă foarte tare în România.
Aici trebuie lucrat foarte mult şi sunt foarte interesat ca Bursa de Valori Bucureşti şi asociaţiile de asset manageri (n.r. administratori de active), Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România sau Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) să aibă, în viitorul apropiat, un demers comun în acest sens, pentru a inversa o serie de trenduri negative".
Adrian Tănase a adăugat: "Este un trend pe care--l vedem în activitatea de tranzacţionare directă la BVB, dar şi în industria fondurilor (...) Trebuie inversat acest trend într--un mod semnificativ".
Declaraţiile directorului general al BVB au fost făcute în cadrul conferinţei:
"Cum au evoluat fondurile de acţiuni cu expunere la BVB - Dezbatere cu directori de investiţii", organizată de BVB şi AAF.
1. Oare?
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2019, 14:03)
Educatia ca educatie. Nu sunt resurse ptr. investire.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de JOHN în data de 06.05.2019, 15:46)
Ce au facut conducatorii BVB care s-au perindat mai bine de 20 ani in jurul ciolanului.....declaratii si justificari....halal conducatori.Nu este educatie financiara?mergeti la o prezentare facuta de angajatii BVB,
habar nu au ce prezinta .....baliverne.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2019, 16:23)
Ce rost mai are educatia financiara in conditiile in care banditii de la SIF2 isi acorda 4,1 milioane actiuni gratuite (pentru “merite deosebite” in activitate cum ar fi un profit minuscul si un dividend de rahat pentru actionari). Ca sa realizeze cineva ce inseamna 4,1 mil. actiuni, mentionez ca in toata luna aprilie au fost tranzactionate la BVB ceva mai mult de 2 milioane actiuni SIF2 (incluzand aici si I-dayurile si schimburile de pachete). Ceocea si gasca le primesc gratuit si apoi le decarca in capul actionarilor (le vand ca sa le transforme in bani, cu efecte devastatoare asupra cotatiei, mai ales la volumele actuale de pe BVB).
Hotia este marea problema la noi si abia apoi educatia financiara (pe care degeaba o ai daca esti furat de toti).
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2019, 21:22)
Au făcut ce se vede. Suntem ca acum 5-10 ani. Adică foarte jos. Oare e chiar imposibil sa crești lichiditatea sau e incompetenta cuplata cu fel de fel de interese? Piata de capital din România e un dezastru. În afară de Banca Transilvania suntem în fundul gol. Unde e sectorul IT la BVB, ca doar avem programatori buni și ceva companii serioase, în primul rand cei de la Bitdefender. Dar nou ce vedem la BVB? SIF-uri ...... Oare s-a gândit cineva sa facă un departament de trading serios la SIF-uri, în piețe internaționale ca doar sunt societăți de investiții!!! Nu... Ei doar se premiaza cu acțiuni și se mai iau la harta și vor sa pună mana unele pe altele. Asta e piata de capital de la noi, care e o oglinda a politicii românești.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2019, 00:05)
Educatie exista, doar ca cei educati nu se ating de BVb datorita comisioanelor de 0.4% si hotiilor continue gen fidelizari de angajati si asa mai departe. de tepari brokeri nu mai vorbim, ca aia sunt ca niste ciini hamesiti scapati din curte
3. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 07.05.2019, 05:44)
Pai daca Zamfir care e senator sau Piperea mare avocat se lupta cu ROBOR si vrea dobanzi fixe sau dupa nevoile omului, ce pretentii ai de la oamenii de rand?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2019, 08:41)
Ce gargaragiu. Mai intai a zis ca el creste lichiditatea. Apoi ca aduce 100 mii investitori. Cum lichiditatea a crescut in jos si nr de investitori este secret de stat, a inceput cu educatia financiara. Cool!