BURSA 30.03.2011

ELENA VOINEA
 
Ionuț Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene
       Exporturile au înregistrat o creștere importantă anul trecut, în special cele pe care țara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuț Costea, președintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, președintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creșterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creșterea economică poate veni din atragerea și utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiții. În acest sens, Ionuț Costea este optimist și crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.

 
     Reporter: Cum caracterizați primul trimestru al acestui an?
     Ionuț Costea: Datele statistice privind evoluția economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o ușoară creștere economică, și semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimiști în privința evoluției economiei în primele trei luni ale acestui an și pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% față de luna ianuarie din 2010. Care credeți că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
     Ionuț Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulți factori care au contribuit la această evoluție. Pe de o parte, ieșirea treptată din recesiune a piețelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor românești, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creștere de aproape 40% pe an, față de circa 25% în relația cu țările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar și vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiționale pentru România, precum statele arabe.
     Ionuț Costea: Și asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependența exportatorilor de piața europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul piețelor de desfacere pentru produsele româ-nești, poate avea și consecințe mai puțin benefice atunci când se produc turbulențe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înțeles că trebuie să-și diversifice portofoliul de clienți externi în care să includă și parteneri din state non-UE.
     Reporter: Credeți că exporturile mai pot impulsiona creșterea economică în acest an?
     Ionuț Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 și, chiar dacă vor continua ace-eași tendință și anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creștere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluțiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiții și, mai departe, de creștere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați Româ-niei, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor și, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităților - care lucrează la simplificarea mecanismelor și la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât și din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca și EximBank, instituțiile bancare se concentrează tot mai mult pe sus-ținerea acestui gen de proiecte.
     Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?
     Ionuț Costea: Pe fondul unei lipse de lichidități la nivelul companiilor și adaptării portofoliului de produse și servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-și îmbunătățeas-că indicatorii financiari.
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008. Garanțiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare față de nivelul anului 2008.
     La atingerea aces-tor rezultate au contribuit mai mulți factori. Pe de o parte, contextul de pe piața financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deținem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăților comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenționată a înregistrat o creștere substanțială.
     De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Așa că am continuat procesul de reorganizare a activității derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor și mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanțiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale și al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creștere.
     Reporter: Cum ați descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?
     Ionuț Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuații spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menținându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanțările pentru firmele mici și mijlocii au deținut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.
     Reporter: Ce așteptări are Eximbank pentru acest an?
     Ionuț Costea: Susținerea dezvoltării și creșterii competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și a societăților comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre prioritățile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne așteptăm la o creștere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât și a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilități din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanții.
     Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociației Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank și care credeți că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanțare europeană?
     Ionuț Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituțiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susținere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca și l-a propus.
     Reporter: De curând ați demarat o acțiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanțiile acordate clienților. Care sunt băncile cu care doriți să încheiați un parteneriat?
     Ionuț Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piața românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalități de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră și să știe că EximBank deține în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacționeze la nivel concurențial cu acestea. Am găsit deschidere și disponibilitate de colaborare la toți partenerii noștri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare. 

     Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     
     Exportul a constituit singurul segment economic care în 2010 a mers "contra curentului".
     
     Eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative.
     
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 18:14
     Sesizarea PNL și USR asupra modificărilor Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost respinsă de către Curtea Constituțională, scrie News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 18:02
     Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii privind abilitarea Guvernului de a amite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, conform News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:54
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 16:30
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 19,18 milioane lei (4,12 milioane euro).  click să citești tot articolul
Politică, 15:46
     Presa de stat din Rusia și politicienii au descris discuțiile dintre președintele american, Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind o victorie pentru Putin, deoarece Rusia a fost tratată ca un partener egal, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9464
2.3812
3.0243
3.9935
0.1801
0.6248
0.2218
4.6572
5.2603
1.4421
3.5318
0.2380
0.4909
1.0829
0.0635
0.4519
0.8198
3.9685
0.2994
1.0283
0.5940
0.0581
0.3523
0.2096
2.7109
0.0395
0.1514
1.0804
0.6300
0.1193
158.6692
5.5894
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.