BURSA 30.03.2011

ELENA VOINEA
 
Ionuț Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene
       Exporturile au înregistrat o creștere importantă anul trecut, în special cele pe care țara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuț Costea, președintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, președintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creșterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creșterea economică poate veni din atragerea și utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiții. În acest sens, Ionuț Costea este optimist și crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.

 
     Reporter: Cum caracterizați primul trimestru al acestui an?
     Ionuț Costea: Datele statistice privind evoluția economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o ușoară creștere economică, și semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimiști în privința evoluției economiei în primele trei luni ale acestui an și pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% față de luna ianuarie din 2010. Care credeți că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
     Ionuț Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulți factori care au contribuit la această evoluție. Pe de o parte, ieșirea treptată din recesiune a piețelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor românești, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creștere de aproape 40% pe an, față de circa 25% în relația cu țările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar și vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiționale pentru România, precum statele arabe.
     Ionuț Costea: Și asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependența exportatorilor de piața europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul piețelor de desfacere pentru produsele româ-nești, poate avea și consecințe mai puțin benefice atunci când se produc turbulențe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înțeles că trebuie să-și diversifice portofoliul de clienți externi în care să includă și parteneri din state non-UE.
     Reporter: Credeți că exporturile mai pot impulsiona creșterea economică în acest an?
     Ionuț Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 și, chiar dacă vor continua ace-eași tendință și anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creștere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluțiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiții și, mai departe, de creștere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați Româ-niei, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor și, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităților - care lucrează la simplificarea mecanismelor și la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât și din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca și EximBank, instituțiile bancare se concentrează tot mai mult pe sus-ținerea acestui gen de proiecte.
     Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?
     Ionuț Costea: Pe fondul unei lipse de lichidități la nivelul companiilor și adaptării portofoliului de produse și servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-și îmbunătățeas-că indicatorii financiari.
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008. Garanțiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare față de nivelul anului 2008.
     La atingerea aces-tor rezultate au contribuit mai mulți factori. Pe de o parte, contextul de pe piața financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deținem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăților comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenționată a înregistrat o creștere substanțială.
     De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Așa că am continuat procesul de reorganizare a activității derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor și mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanțiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale și al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creștere.
     Reporter: Cum ați descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?
     Ionuț Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuații spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menținându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanțările pentru firmele mici și mijlocii au deținut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.
     Reporter: Ce așteptări are Eximbank pentru acest an?
     Ionuț Costea: Susținerea dezvoltării și creșterii competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și a societăților comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre prioritățile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne așteptăm la o creștere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât și a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilități din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanții.
     Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociației Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank și care credeți că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanțare europeană?
     Ionuț Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituțiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susținere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca și l-a propus.
     Reporter: De curând ați demarat o acțiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanțiile acordate clienților. Care sunt băncile cu care doriți să încheiați un parteneriat?
     Ionuț Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piața românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalități de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră și să știe că EximBank deține în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacționeze la nivel concurențial cu acestea. Am găsit deschidere și disponibilitate de colaborare la toți partenerii noștri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare. 

     Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     
     Exportul a constituit singurul segment economic care în 2010 a mers "contra curentului".
     
     Eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative.
     
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
DUPĂ CE BEIJINGUL A ÎMPIEDICAT UN BANCHER DE LA UBS SĂ IASĂ DIN ȚARĂ,
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32%, de la 3,30%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.