Apanova
BURSA 30.03.2011

ELENA VOINEA
 
Ionuț Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene
       Exporturile au înregistrat o creștere importantă anul trecut, în special cele pe care țara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuț Costea, președintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, președintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creșterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creșterea economică poate veni din atragerea și utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiții. În acest sens, Ionuț Costea este optimist și crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.

 
     Reporter: Cum caracterizați primul trimestru al acestui an?
     Ionuț Costea: Datele statistice privind evoluția economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o ușoară creștere economică, și semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimiști în privința evoluției economiei în primele trei luni ale acestui an și pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% față de luna ianuarie din 2010. Care credeți că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
     Ionuț Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulți factori care au contribuit la această evoluție. Pe de o parte, ieșirea treptată din recesiune a piețelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor românești, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creștere de aproape 40% pe an, față de circa 25% în relația cu țările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar și vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiționale pentru România, precum statele arabe.
     Ionuț Costea: Și asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependența exportatorilor de piața europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul piețelor de desfacere pentru produsele româ-nești, poate avea și consecințe mai puțin benefice atunci când se produc turbulențe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înțeles că trebuie să-și diversifice portofoliul de clienți externi în care să includă și parteneri din state non-UE.
     Reporter: Credeți că exporturile mai pot impulsiona creșterea economică în acest an?
     Ionuț Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 și, chiar dacă vor continua ace-eași tendință și anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creștere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluțiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiții și, mai departe, de creștere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați Româ-niei, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor și, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităților - care lucrează la simplificarea mecanismelor și la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât și din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca și EximBank, instituțiile bancare se concentrează tot mai mult pe sus-ținerea acestui gen de proiecte.
     Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?
     Ionuț Costea: Pe fondul unei lipse de lichidități la nivelul companiilor și adaptării portofoliului de produse și servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-și îmbunătățeas-că indicatorii financiari.
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008. Garanțiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare față de nivelul anului 2008.
     La atingerea aces-tor rezultate au contribuit mai mulți factori. Pe de o parte, contextul de pe piața financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deținem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăților comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenționată a înregistrat o creștere substanțială.
     De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Așa că am continuat procesul de reorganizare a activității derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor și mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanțiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale și al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creștere.
     Reporter: Cum ați descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?
     Ionuț Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuații spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menținându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanțările pentru firmele mici și mijlocii au deținut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.
     Reporter: Ce așteptări are Eximbank pentru acest an?
     Ionuț Costea: Susținerea dezvoltării și creșterii competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și a societăților comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre prioritățile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne așteptăm la o creștere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât și a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilități din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanții.
     Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociației Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank și care credeți că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanțare europeană?
     Ionuț Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituțiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susținere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca și l-a propus.
     Reporter: De curând ați demarat o acțiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanțiile acordate clienților. Care sunt băncile cu care doriți să încheiați un parteneriat?
     Ionuț Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piața românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalități de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră și să știe că EximBank deține în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacționeze la nivel concurențial cu acestea. Am găsit deschidere și disponibilitate de colaborare la toți partenerii noștri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare. 

     Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     
     Exportul a constituit singurul segment economic care în 2010 a mers "contra curentului".
     
     Eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative.
     
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9074
2.3808
2.9737
3.8976
0.1833
0.6252
0.2153
4.6563
5.3154
1.4953
3.5179
0.2299
0.4836
1.1122
0.0614
0.4487
0.9292
3.8076
0.3107
1.1157
0.6037
0.0573
0.3528
0.2035
2.7309
0.0394
0.1458
1.0367
0.6280
0.1208
162.5151
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.