BURSA 30.03.2011

ELENA VOINEA
 
Ionuț Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene
       Exporturile au înregistrat o creștere importantă anul trecut, în special cele pe care țara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuț Costea, președintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, președintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creșterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creșterea economică poate veni din atragerea și utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiții. În acest sens, Ionuț Costea este optimist și crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.

 
     Reporter: Cum caracterizați primul trimestru al acestui an?
     Ionuț Costea: Datele statistice privind evoluția economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o ușoară creștere economică, și semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimiști în privința evoluției economiei în primele trei luni ale acestui an și pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% față de luna ianuarie din 2010. Care credeți că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
     Ionuț Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulți factori care au contribuit la această evoluție. Pe de o parte, ieșirea treptată din recesiune a piețelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor românești, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creștere de aproape 40% pe an, față de circa 25% în relația cu țările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar și vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiționale pentru România, precum statele arabe.
     Ionuț Costea: Și asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependența exportatorilor de piața europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul piețelor de desfacere pentru produsele româ-nești, poate avea și consecințe mai puțin benefice atunci când se produc turbulențe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înțeles că trebuie să-și diversifice portofoliul de clienți externi în care să includă și parteneri din state non-UE.
     Reporter: Credeți că exporturile mai pot impulsiona creșterea economică în acest an?
     Ionuț Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 și, chiar dacă vor continua ace-eași tendință și anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creștere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluțiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiții și, mai departe, de creștere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați Româ-niei, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor și, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităților - care lucrează la simplificarea mecanismelor și la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât și din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca și EximBank, instituțiile bancare se concentrează tot mai mult pe sus-ținerea acestui gen de proiecte.
     Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?
     Ionuț Costea: Pe fondul unei lipse de lichidități la nivelul companiilor și adaptării portofoliului de produse și servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-și îmbunătățeas-că indicatorii financiari.
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008. Garanțiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare față de nivelul anului 2008.
     La atingerea aces-tor rezultate au contribuit mai mulți factori. Pe de o parte, contextul de pe piața financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deținem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăților comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenționată a înregistrat o creștere substanțială.
     De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Așa că am continuat procesul de reorganizare a activității derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor și mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanțiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale și al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creștere.
     Reporter: Cum ați descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?
     Ionuț Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuații spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menținându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanțările pentru firmele mici și mijlocii au deținut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.
     Reporter: Ce așteptări are Eximbank pentru acest an?
     Ionuț Costea: Susținerea dezvoltării și creșterii competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și a societăților comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre prioritățile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne așteptăm la o creștere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât și a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilități din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanții.
     Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociației Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank și care credeți că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanțare europeană?
     Ionuț Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituțiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susținere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca și l-a propus.
     Reporter: De curând ați demarat o acțiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanțiile acordate clienților. Care sunt băncile cu care doriți să încheiați un parteneriat?
     Ionuț Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piața românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalități de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră și să știe că EximBank deține în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacționeze la nivel concurențial cu acestea. Am găsit deschidere și disponibilitate de colaborare la toți partenerii noștri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare. 

     Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieși din zona negativă.
     
     Exportul a constituit singurul segment economic care în 2010 a mers "contra curentului".
     
     Eventuala intrare pe piață a celor aproape 20 de miliarde de euro alocați României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative.
     
     Portofoliul de credite și garanții s-a majorat cu aproape 15% față de 2009, înregistrând în același timp o dublare față de finele anului 2008.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
MESAJUL UNUI BANCOMAT ING BANK, DUPĂ CE CLIENTUL A INTRODUS BANII PENTRU ALIMENTAREA CONTULUI:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
.