BVBBET îşi continuă avansul

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

BET îşi continuă avansul

Salt de 4,95% pentru SNN după cererea de dividende suplimentare a FP 

Indicele BET a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii cu un avans de 0,56%, referinţa pieţei locale urcând la 8,248.4 de puncte, într-o şedinţă în care valoarea transferurilor a urcat la 70,85 milioane de lei, peste valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, pe fondul unui salt de 4,95% pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), susţinut şi de volume, şi al schimburilor din piaţa "deal".

Creşterea SNN apare după ce la finalul şedinţei de vineri, 5 aprilie, Fondul Proprietatea (FP) a cerut dividende suplimentare de la producătorul de energie electrică în valoare de 438,62 milioane de lei, pe lângă cele 378,91 milioane de lei propuse de SNN. Decizia privind dividendele suplimentare este la Statul Român, acţionarul majoritar. Cinci transferuri de tip "deal" au asigurat, de asemenea, aproape 53% din rulajul zilei de ieri, aproximativ 37,46 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au descris astfel evoluţia din prima zi de tranzacţionare a săptămânii: "Săptămâna a debutat cu creşteri pentru aproape toţi indicii bursieri. Avem o singură excepţie, indicele BET-FI, care a închis în scădere cu 0,29%. Cea mai mare creştere a fost în sectorul energetic, indicele BET-NG urcând cu 0,9%. Valoarea tranzacţiilor a urcat comparativ cu ce am văzut săptămâna trecuta, ajungând astăzi (n.r. ieri) la 70,85 milioane de lei. Totuşi, peste jumatate provine din tranzactii "deal" cu acţiuni Banca Transilvania (TLV) (24,18 milioane de lei), SIF Oltenia (7,56 milioane de lei) şi Electrica (5,72 milioane de lei). Din cadrul indicelui BET, remărcam astăzi (n.r. ieri) trei companii care au înregistrat creşteri de peste 2%: SNN, cu un avans de 4,95%, Trangaz (TGN), cu o creştere de 2,81%, în contextul în care Ministerul Economiei a propus un dividend mai mare decat cel propus iniţial de Consiliul de Administraţie, şi MedLife (M), ale cărei titluri au urcat cu 2,63%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, titlurile societăţii bancare încheind ziua bursieră la 2,19 lei/acţiune, în creştere cu 0,92%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 8,58 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNN, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 10,18 lei, în contextul unei valori transferate de 8,05 milioane de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,92 lei, în scădere cu 0,43%, rulajul cu titlurile FP fiind de 6,43 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,4 lei/titlu, într-o creştere de 1,36%, apărută pe fondul unei valori transferate de 1,66 milioane de lei.

"Deal"-ul cu TLV, cel mai important de ieri, a fost încheiat la preţul unitar de 2,2 lei, în urcare cu 1,38%. Cele două transferuri negociate cu SIF5 au realizate la 2,1 lei per unitate, în timp ce alte două "deal"-uri cu Electrica au fost încheiate la preţul de 11,45%, în creştere cu 1,33%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,49%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,43%.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "UAMT" (UAM): +9,68%

2. "TMK - Artrom" (TMK): +8,33%

3. "Altur" (ALT): +6,94%

4. "Ropharma" (RPH): +6,83%

5. "Nuclearelectrica" (SNN): +4,95%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -7,91%

2. "Ves Sighişoara" (VESY): -5,43%

3. "Alumil" (ALU): -2,58%

4. "Oltchim Râmnicu Vâlcea" (OLT): -2,32%

5. "Prefab" (PREH): -2,25%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS