GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

BVBPiaţa îşi continuă avansul

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Piaţa îşi continuă avansul

Creştere de 0,9% pentru BET 

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii puternic în teritoriul pozitiv, raliul fiind condus de societăţile bancare şi de cele din energie, în principal cele care urmează să ofere dividende cu randamente atractive.

Valoarea tranzacţionată ieri a fost de aproape 43,75 milioane de lei, situându-se pentru a treia zi consecutivă la rând în apropierea valorii medii din acest an, de 45,34 milioane de lei, în contextul în care prin piaţa ²deal² nu s-a înregistrat niciun transfer negociat.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a descris evoluţia de ieri a pieţei: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie pozitivă, spre deosebire de cea de pe principalele burse europene. Indicele BET a urcat cu 0,9% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o creştere de 0,16%, în cazul BET-FI, şi o apreciere de 1,01% pentru BET-NG. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 9,2 milioane de euro, sub media zilnică de 10,15 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), cu un salt de 14,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus, dar peste media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Conpet (COTE) a avut cea mai bună evoluţie, cu o creştere de 2,59%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregis­trat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Teraplast (TRP), cu o retragere de 3,61%, volumul de acţiuni schimbate fiind mult peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care au au suferit o depreciere de 2,24%, (n.r. a doua zi consecutivă la rând cu o scădere de peste 2%) pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de Banca Transilvania (TLV), ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,115 lei/acţiune, în creştere cu 1,2%, evoluţie apărută pe fondul unui rulaj de 14,12 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,894 lei, cu 0,9% peste referinţa din şedinţa anterioară, în contextul unei lichidităţi de 11,41 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 13 lei, cu un avans de 1,09%, pe fondul unei valori transferate de 6,11 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 31,1 lei/titlu, cu o apreciere de 1,63%, în contextul unui rulaj de 1,8 milioane de lei. 

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a urcat cu 0,72%, iar indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a încheiat ziua de ieri cu o creştere de 0,84%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Transilvania Construcţii" (COTR): +14,29%

2. "Electrocontact" (ECT): +13,89%

3. "Electroputere" (EPT): +6,67%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +4,18%

5. "Cemacon" (CEON): +3,24%

-----------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Teraplast" (TRP): -3,61%

2. "Vrancart" (VNC): -3,32%

3. "Prebet" (PREB): -2,74%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -2,24%

5. "MedLife" (M): -1,85%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS