Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8% din OMV Petrom (SNP) în condiţiile în care, salariaţii companiei au câştigat, în instanţă, dreptul de a cumăpăra acţiuni SNP, fapt prevăzut în legea de privatizare a Petrom, a precizat astăzi Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.
Preşedintele ALDE a declarat: "Salariaţii Petrom au câştigat în instanţă o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. Este o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor de la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune".
Este vorba despre o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai a acestui am, ce obligă Guvernul României să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a unei dispoziţii din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni SNP până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vândute acţiunile către grupul austriac OMV, adică 0,0525 euro/titlu, sub preţul curent de circa 0,081 euro/titlu (0,3845 lei).
Procesul de privatizare a Petrom a fost demarat în anul 2012 de către Guvernul Adrian Năstase şi finalizat în 2004 printr-o operaţiune ce a constat într-o achiziţie de acţiuni şi o majorare de capital, grupul OMV ajungând în final să deţină 51,01% din titlurile SNP.
În prezent, Statul Român, prin Ministerul Energiei deţine 20,64% din grupul petrolier, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are 10% din OMV Petrom.
Valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti este de 21,779 miliarde de lei, în timp ce valoarea pachetului de 8% este de 1,742 miliarde de lei, echivalentul a circa 368,97 milioane de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2019, 01:13)
hai ma pina la 7.9% sau 8.2% sau 9.1% sau ce vreti voi, dar sa se fure tot sa avem un moment zero sa putem construi. vorba vine. colonie fara speranta pentru bastinasi, altceva ce
1.1. S-A PROCEDAT, INTR-UN MOD COMUNIST !!! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 25.06.2019, 12:06)
IN 2004 , LA PRIVATIZARE , ATATA I-A INTERESAT : SA VANDA SOCIETATEA , CAT MAI REPEDE , SI PE CAT S-O PUTEA UNOR CAPITALISTI , STIIND DINAINTE , CA OMV , V-A AVEA MULT MAI MULTA GRIJE DE BANII LOR , DECAT CAPUSELE COMUNISTE , CARE ERAU AGATATE CIORCHINE , LA CONDUCERE , SI JEFUIAU FIRMA , IN FEL SI CHIP !!! DE SALARIATI , AU '''''' UITAT ''''' , PUR SI SIMPLU !!! VA INCHIPUITI , DACA ERA 1 RAZBOI , SI AM FI FOST CONDUSI , I-AM FI AVUT CA OFITERI , PE OAMENII ASTIA , CARE AU ATATA GRIJA , DE ACEASTA TARA !!! AM FI PUTREZIT DE VII , UITATI , IN TRANSEE , LA MILA INAMICULUI , ORICARE AR FI FOST EL !!! AR FI AVUT INSA , MULTA GRIJA , SA-SI MUTE CU 2-3 KLIK-URI , BANII PERSONALI , DIN ROMANIA , IN STRAINATATE , SA SE CATERE IN PRIMUL AVION , SI , DIRECTIA MONACO , PARIS , ZURICH , S-AU UNDEVA , UNDE E MAI CALD !!! CU ROMANIA , MAI VEDEM NOI , '''''' ALTA DATA ''''''' !!! IN 2019 , SI-AU ADUS AMINTE , PENTRU 2004 !!! TOT , E MAI BINE , DECAT NICIODATA !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Gabriela Gregorian în data de 26.06.2019, 02:36)
După 15 ani s-a admis să se respecte drepturile salariaților.Probabil vor mai trece 15 până se va hotărî drspre care salariați este vorba : cei activi la data privatizarii sau cei actuali.Bătaie de joc și cretinism ancestral !