BOGDAN CHIRIȚOIU:
BURSA 20.04.2018

EMILIA OLESCU
 
     *  Președintele Consiliului Concurenței: "Dacă reușim să restructurăm Oltchim, vom avea o rețetă de succes pentru celelalte companii de stat aflate în atenția CE"
     
     Acest an se anunță a fi unul foarte interesant pe zona ajutoarelor de stat, a anunțat, ieri, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul conferinței de prezentare a raportului autorității pe 2017.
     Domnia sa a menționat că, în 2018, se va lucra la restructurarea unor companii de stat care se află în situații dificile, precizând: "În domeniul ajutorului de stat, este de notat faptul că s-au făcut pași decisivi în vederea finalizării unui caz marcant de restructurare industrială, respectiv Oltchim. Suntem foarte aproape să finalizăm tranzacția de la Oltchim, iar dacă reușim cu acest combinat, atunci vom avea o rețetă de succes pentru celelalte cazuri care se află în atenția Comisiei Europene. Restructurarea Oltchim poate reprezenta un model de urmat în cazuri precum CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Națională a Uraniului". La CFR Marfă, în urmă cu câțiva ani, s-a dorit ștergerea datoriilor la stat, pentru privatizarea companiei. Statul și-a îndeplinit jumătate din strategie - a șters datoriile -, iar privatizarea nu a mai fost efectuată, a atras atenția Bogdan Chirițoiu.
     Printre altele, domnia sa a subliniat: "Consiliul Concurenței are rolul important de gardian al intereselor consumatorilor. Pentru Consiliul Concurenței, 2017 a fost un an deosebit, marcat, pe de-o parte, de o activitate intensă, iar pe de altă parte de aniversarea a 20 de ani de aplicare a Legii concurenței în țara noastră. În anul 2017 am inițiat investigații în domenii importante cum sunt cel al energiei - potențiale abuzuri de poziție dominantă privind racordări la rețele - sau cel al serviciilor financiare. Pentru prima dată, inves-tigațiile noastre au trecut granițele țării și am beneficiat de sprijinul colegilor din Marea Britanie pentru a obține informații inclusiv de la sediile din Londra ale companiilor investigate. În 2017 am inițiat cele mai multe investigații privind posibile carteluri și abuzuri de poziție dominantă din istoria instituției, reprezentând 89% din totalul procedurilor declanșate". Bogdan Chirițoiu a exemplificat: "Avem în curs de derulare o investigație pe piața comercializării echipamentelor agricole, în care sunt implicate și fonduri europene; posibila excludere abuzivă de pe piață a medicamentelor generice face obiectul unei alte investigații derulate în prezent; nu în ultimul rând, investigăm practic toată piața lemnului: ne uităm la licitațiile prin care se achiziționează lemn, în special de la Romsilva. Aceste investigații sunt de foarte mare amploare, iar ceea ce există acum în desfășurare este comparabil sau depășește dimensiunea cazurilor mari din trecut, cum sunt cele de pe piața cimentului, în urmă cu mai mulți ani, sau, mai recent, cele în care am aplicat sancțiuni companiilor petroliere, companiilor care comercializează alimente sau medicamente, precum și celor care furnizează servicii de telefonie mobilă". În anul 2017, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenței a fost de 123,1 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro). Banii pe care Consiliul i-a primit din fonduri publice, anul trecut, au totalizat 47,1 milioane de lei (aproximativ 10,3 milioane de euro). În plus, cele mai importante intervenții ale Consiliului Concurenței finalizate în anul 2017 conduc la economii pentru consumatori cuprinse între 284 și 509 milioane de lei (aproximativ între 63 și 113 milioane de euro), generate din activitatea în domeniul controlului concentrărilor economice și al înțelegerilor anticoncurențiale.
     Anchetele sectoriale, finalizate sau aflate în consultare publică în 2017, au vizat domenii cu impact direct asupra consumatorilor: serviciile medicale, distribuția de medicamente, piața primară a lemnului, gestionarea resurselor de apă de suprafață, comunicații electronice oferite sub forma pachetelor de servicii multiplay.
     Bogdan Chirițoiu a mai precizat: "În ceea ce privește rezultatele în instanță, este de remarcat faptul că, pentru al treilea an consecutiv, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat irevocabil în favoarea Consiliului Concurenței toate dosarele privind amenzile aplicate".
     Anul trecut, instanța a confirmat amenda aplicată Orange, de 24 milioane euro. Bogdan Chirițoiu și-a arătat speranța că instanța va lua aceeași decizie și în ceea ce privește sancțiunea aplicată Vodafone.
     În acest an, Consiliul Concurenței va începe două proiecte noi: Monitorul carburanților și Big Data. Similar Monitorului prețurilor alimentelor, lansat în 2016 și care va fi extins în 2018, Monitorul carburanților va permite crearea unei platforme de monitorizare și comparare a prețurilor combustibililor auto. Acest lucru va accentua concurența între companiile de pe această piață, ceea ce va avea efecte benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc., a adăugat Chirițoiu. Conform domniei sale, proiectul Big Data va facilita identificarea cartelurilor în domeniul achizițiilor publice, pe de o parte, și va permite definitivarea informatizării interne a Consiliului Concurenței, pe de altă parte.
     Cele mai importante intervenții ale Consiliului Concurenței de anul trecut au dus la economii pentru consumatori cuprinse între 284 și 509 milioane de lei (între 63 și 113 milioane de euro), în domeniul controlului concentrărilor economice și al înțelegerilor anticoncurențiale.
     În cei 20 de ani de activitate a Consiliului, economiile aduse consumatorilor s-au ridicat la peste un miliard de euro.
      *  Cîțu: "90% din proiectele de lege supra-reglementează piața, fiind mascate în inițiative care susțin consumatorul"
     Motivând că dorim să sprijinim consumatorii, în ultima perioadă am ajuns la cealaltă extremă și recurgem la supra reglementare, ceea ce este greșit, consideră senatorul liberal Forin Cîțu, președintele Comisiei economice, adăugând: "Sunt proiecte de lege care fac mai mult rău decât bine consumatorului, plus că sunt împachetate populist. Astăzi, 90% din proiectele de lege supra reglementează piața, fiind mascate în proiecte care vin în susținerea consumatorului. Acestea se adresează doar unei părți din consumatori și conduc la un mediu concurențial deficitar". Florin Cîțu a făcut referire inclusiv la inițiativele legislative din sectorul bancar. În opinia domniei sale, competiția face bunăstarea consumatorului, iar independența Consiliului Concurenței este foarte importantă.
     Principalul obiectiv al Consiliului Concurenței nu este aplicarea sancțiunilor, ci aplicarea politicii de concurență și impulsionarea consumatorilor și a companiilor să sesizeze neregulile din piață, a evidențiat vicepremierul Viorel Ștefan. Domnia sa a menționat că autoritatea de Concurență a avut inițiative de succes, cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare a creditelor.
     La rândul său, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a subliniat că nu există o legislație agreată de UE pentru favorizarea oamenilor de afaceri români, dar că nici nu trebuie să îi descalificăm pe aceștia prin criteriile impuse în caietul de sarcini. "Lucrurile pot sta mai bine dacă plecăm de la realitatea din teren", a mai spus domnia sa, apreciind că avem probleme foarte mari cu forța de muncă, în timp ce suntem pe ultimul loc în Europa la cercetare-dezvoltare, printre altele. Daraban a mai precizat că, în ultima perioadă, am asistat la o concurență neloială din partea statului, forța de muncă migrând de la privat la stat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 18:00
ROMÂNIA:
     
     Numărul de carduri active din România a ajuns, în primul trimestru al anului, la 12,81 milioane, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:35
TĂRICEANU:
     Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, că a fost la Guvern pentru a o asigura pe Viorica Dăncilă de sprijinul său și de soliditatea majorității parlamentare, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:20
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 17:10
COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA:
     Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:52
     Ambasada Statelor Unite în Israel s-a distanțat miercuri de un montaj fotografic prezentat marți ambasadorului David Friedman, în care locurile sfinte musulmane din Ierusalim au dispărut și au fost înlocuite cu un templu evreiesc, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
21.05.2018
BVB
     * Volum de 6,9 milioane de euro
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat o săptămână de tranzacționare negativă din punctul de vedere al cotațiilor, principalul coș de...  click să citești tot articolul
21.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul incertitudinilor privind situația politică din Italia, respectiv al tensiunilor comerciale dintre China și SUA. Vineri, Mișcarea 5 Stele din Italia...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.