BOGDAN CHIRIȚOIU:
BURSA 20.04.2018

EMILIA OLESCU
 
     *  Președintele Consiliului Concurenței: "Dacă reușim să restructurăm Oltchim, vom avea o rețetă de succes pentru celelalte companii de stat aflate în atenția CE"
     
     Acest an se anunță a fi unul foarte interesant pe zona ajutoarelor de stat, a anunțat, ieri, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul conferinței de prezentare a raportului autorității pe 2017.
     Domnia sa a menționat că, în 2018, se va lucra la restructurarea unor companii de stat care se află în situații dificile, precizând: "În domeniul ajutorului de stat, este de notat faptul că s-au făcut pași decisivi în vederea finalizării unui caz marcant de restructurare industrială, respectiv Oltchim. Suntem foarte aproape să finalizăm tranzacția de la Oltchim, iar dacă reușim cu acest combinat, atunci vom avea o rețetă de succes pentru celelalte cazuri care se află în atenția Comisiei Europene. Restructurarea Oltchim poate reprezenta un model de urmat în cazuri precum CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Națională a Uraniului". La CFR Marfă, în urmă cu câțiva ani, s-a dorit ștergerea datoriilor la stat, pentru privatizarea companiei. Statul și-a îndeplinit jumătate din strategie - a șters datoriile -, iar privatizarea nu a mai fost efectuată, a atras atenția Bogdan Chirițoiu.
     Printre altele, domnia sa a subliniat: "Consiliul Concurenței are rolul important de gardian al intereselor consumatorilor. Pentru Consiliul Concurenței, 2017 a fost un an deosebit, marcat, pe de-o parte, de o activitate intensă, iar pe de altă parte de aniversarea a 20 de ani de aplicare a Legii concurenței în țara noastră. În anul 2017 am inițiat investigații în domenii importante cum sunt cel al energiei - potențiale abuzuri de poziție dominantă privind racordări la rețele - sau cel al serviciilor financiare. Pentru prima dată, inves-tigațiile noastre au trecut granițele țării și am beneficiat de sprijinul colegilor din Marea Britanie pentru a obține informații inclusiv de la sediile din Londra ale companiilor investigate. În 2017 am inițiat cele mai multe investigații privind posibile carteluri și abuzuri de poziție dominantă din istoria instituției, reprezentând 89% din totalul procedurilor declanșate". Bogdan Chirițoiu a exemplificat: "Avem în curs de derulare o investigație pe piața comercializării echipamentelor agricole, în care sunt implicate și fonduri europene; posibila excludere abuzivă de pe piață a medicamentelor generice face obiectul unei alte investigații derulate în prezent; nu în ultimul rând, investigăm practic toată piața lemnului: ne uităm la licitațiile prin care se achiziționează lemn, în special de la Romsilva. Aceste investigații sunt de foarte mare amploare, iar ceea ce există acum în desfășurare este comparabil sau depășește dimensiunea cazurilor mari din trecut, cum sunt cele de pe piața cimentului, în urmă cu mai mulți ani, sau, mai recent, cele în care am aplicat sancțiuni companiilor petroliere, companiilor care comercializează alimente sau medicamente, precum și celor care furnizează servicii de telefonie mobilă". În anul 2017, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenței a fost de 123,1 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro). Banii pe care Consiliul i-a primit din fonduri publice, anul trecut, au totalizat 47,1 milioane de lei (aproximativ 10,3 milioane de euro). În plus, cele mai importante intervenții ale Consiliului Concurenței finalizate în anul 2017 conduc la economii pentru consumatori cuprinse între 284 și 509 milioane de lei (aproximativ între 63 și 113 milioane de euro), generate din activitatea în domeniul controlului concentrărilor economice și al înțelegerilor anticoncurențiale.
     Anchetele sectoriale, finalizate sau aflate în consultare publică în 2017, au vizat domenii cu impact direct asupra consumatorilor: serviciile medicale, distribuția de medicamente, piața primară a lemnului, gestionarea resurselor de apă de suprafață, comunicații electronice oferite sub forma pachetelor de servicii multiplay.
     Bogdan Chirițoiu a mai precizat: "În ceea ce privește rezultatele în instanță, este de remarcat faptul că, pentru al treilea an consecutiv, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat irevocabil în favoarea Consiliului Concurenței toate dosarele privind amenzile aplicate".
     Anul trecut, instanța a confirmat amenda aplicată Orange, de 24 milioane euro. Bogdan Chirițoiu și-a arătat speranța că instanța va lua aceeași decizie și în ceea ce privește sancțiunea aplicată Vodafone.
     În acest an, Consiliul Concurenței va începe două proiecte noi: Monitorul carburanților și Big Data. Similar Monitorului prețurilor alimentelor, lansat în 2016 și care va fi extins în 2018, Monitorul carburanților va permite crearea unei platforme de monitorizare și comparare a prețurilor combustibililor auto. Acest lucru va accentua concurența între companiile de pe această piață, ceea ce va avea efecte benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc., a adăugat Chirițoiu. Conform domniei sale, proiectul Big Data va facilita identificarea cartelurilor în domeniul achizițiilor publice, pe de o parte, și va permite definitivarea informatizării interne a Consiliului Concurenței, pe de altă parte.
     Cele mai importante intervenții ale Consiliului Concurenței de anul trecut au dus la economii pentru consumatori cuprinse între 284 și 509 milioane de lei (între 63 și 113 milioane de euro), în domeniul controlului concentrărilor economice și al înțelegerilor anticoncurențiale.
     În cei 20 de ani de activitate a Consiliului, economiile aduse consumatorilor s-au ridicat la peste un miliard de euro.
      *  Cîțu: "90% din proiectele de lege supra-reglementează piața, fiind mascate în inițiative care susțin consumatorul"
     Motivând că dorim să sprijinim consumatorii, în ultima perioadă am ajuns la cealaltă extremă și recurgem la supra reglementare, ceea ce este greșit, consideră senatorul liberal Forin Cîțu, președintele Comisiei economice, adăugând: "Sunt proiecte de lege care fac mai mult rău decât bine consumatorului, plus că sunt împachetate populist. Astăzi, 90% din proiectele de lege supra reglementează piața, fiind mascate în proiecte care vin în susținerea consumatorului. Acestea se adresează doar unei părți din consumatori și conduc la un mediu concurențial deficitar". Florin Cîțu a făcut referire inclusiv la inițiativele legislative din sectorul bancar. În opinia domniei sale, competiția face bunăstarea consumatorului, iar independența Consiliului Concurenței este foarte importantă.
     Principalul obiectiv al Consiliului Concurenței nu este aplicarea sancțiunilor, ci aplicarea politicii de concurență și impulsionarea consumatorilor și a companiilor să sesizeze neregulile din piață, a evidențiat vicepremierul Viorel Ștefan. Domnia sa a menționat că autoritatea de Concurență a avut inițiative de succes, cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare a creditelor.
     La rândul său, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a subliniat că nu există o legislație agreată de UE pentru favorizarea oamenilor de afaceri români, dar că nici nu trebuie să îi descalificăm pe aceștia prin criteriile impuse în caietul de sarcini. "Lucrurile pot sta mai bine dacă plecăm de la realitatea din teren", a mai spus domnia sa, apreciind că avem probleme foarte mari cu forța de muncă, în timp ce suntem pe ultimul loc în Europa la cercetare-dezvoltare, printre altele. Daraban a mai precizat că, în ultima perioadă, am asistat la o concurență neloială din partea statului, forța de muncă migrând de la privat la stat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
DIN CAUZA DEPRECIERII LEULUI ȘI A CREȘTERII COSTULUI MATERIILOR PRIME,
CA URMARE A CREȘTERII CIFREI DE AFACERI DIN PRODUCȚIA VÂNDUTĂ
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.